Berga Bruks äppelsatsning har fått en smakstart

– Intresset är stort. Nu planerar jag för en äppelodling här i området, berättar initiativtagaren Kajsa Leander.

Berga Gårds marker utanför Högsby pryddes under 1800-talet och de första årtiondena på 1900-talet av långa rader med äppelodlingar. I år har de nuvarande ägarna till Berga Gård, Kajsa Leander och Joel Berg, tagit upp äppeltraditionen igen.
– Vi har tänkt på det här i flera år, att det har varit äppelodlingar här en gång, och att det skulle vara roligt och spännande att försöka igen, säger Kajsa Leander.
– Därför gick jag en pomologutbildning och startade företaget Berga Bruk.
Tidigare i år kom Berga Bruks första äppeldrycker ut i handeln. Dryckerna har tagits fram genom att äpplen har mixats med exempelvis lingon, blåbär eller citron.
– Vi har fått ut dryckerna i Stockholm till bland annat Moderna museet i Stockholm och Sturehofsgruppens olika serveringar, och lokalt/regionalt här i Högsby kommun och Kalmar län, säger Kajsa Leander.
Äpplena till Berga Bruks-dryckerna kommer både från äppelträden som finns vid Berga gård i dag, och från andra ekologiska äppelodlingar i Mellansverige, förklarar Kajsa Leander.
– Det har gått så bra hittills att jag nu vågar satsa ordentligt på det här, både på odling av äpplen och utökad produktion av äppeldrycker.
– Nu väntar markberedning för att plantera äppelträd i en modern tätplantering. Jag kan hoppas på 50-procentig skörd efter tre år, 70 procent efter fyra år och hundra procent efter fem år.

Text och bild:  Fredrik Loberg


Publicerat

i

,

av

Etiketter: