Bergadagen och Bo och Bygg i helgen

Utställningen Bo & Bygg i Berga 1-2 september är en viktig en del av bostadsprojektet att få i gång bostadsbyggandet i Berga. En utställning där besökare ges stora möjligheter till förkovring i hur, när och var man kan bygga sitt egna hus i samhället och natursköna området Lövhälläng.

Utställningen startar i morgon lördag samtidigt som Bergadagen, en mycket välbesökt och uppskattad årligt återkommande aktivitet. Då många kommer till Berga denna dag så såg vi det som naturligt att ha utställningen Bo & Bygg som även är öppen under söndagen säger Torbjörn Midunger.

Vad innebär Bo & Bygg?
Enkelt beskrivet startade Berga samhällsförening ett projekt som handlar om samhällsutveckling med fokus på bostadsbyggande. Detta projekt har genererat två huvudspår,  bostadsbyggande vid Stationsgatan och Lövhälläng. Båda områdena har detaljplaner som tillåter byggnation.
Den ena delen är byggnation av lägenheter vid Stationsgatan, norr om Stationshuset. Här har det kommunala bostadsbolaget just nu bollen där man av kommunstyrelsen fått uppdraget att se över möjligheterna att bygga lägenheter. Här inväntar samhällsföreningen och kommunen bostadsbolagets utredning.
Den andra delen är området Lövhälläng där det finns ett flertal naturtomter som tillåter byggnation av villor och även andra typer av bostadshus.
Det unika i projektet är att den som är intresserad av att bygga hus i Lövhälläng, förutom låga tomtpriser, under 2018 kan få kostnadsfri arkitekthjälp genom arkitekterna Ebba Hallin och Pelle Backman. Det kan handla om allt från att ta fram skisser till kompletta bygglovshandlingar.
Den som är intresserad av att bygga kontaktar Ebba och Pelle som är på plats 1-2 september.
Eftersom Bergadagen 1 september sammanfaller med utställningen så kan man på lördagen ta Lionståget för att smidigt ta sig till Lövhälläng och se ut vilken tomt man vill bygga på. Det går också att ta bil eller cykel enligt uppsatta skyltar.

Är det så enkelt?
Ja så enkelt är det, givetvis så kräver all byggnation planering, men alla står i startgroparna, arkitekterna med sin kompetens, kommunen med att ansluta VA och väg m m. Att man ska kunna lämna in bygglovshandlingar och börja bygga i nästa år är ingen utopi.

Tipspromenad
Alla som bor i Högsby kommun med omnejd har fått en broschyr som berättar om planerna runt Stationsgatan och Lövhälläng och ett bra tips tips är:
– Läs igenom broschyren, där finns nämligen många av svaren på helgens tipsrunda där vinsterna är biobiljetter till Berga Bio.
Du som läst broschyren och följt projektet ser att det har gått från ord till handling. Tipsa familj, vänner och bekanta om denna möjlighet att bygga och bo i Berga, nära till skola, matbutik, tåg, buss, badplats och mycket annat!
Det är många som trivs med att bo i Högsby kommun och Berga. Mycket är bra och annat kan bli bättre. Allt är vad vi själva gör det till. Nu hjälps vi åt med att få fart på bostadsbyggandet, det är bra för alla.


Publicerat

i

av

Etiketter: