Bråda dagar för Opticur

När vi på Innehåll var på besök hos Opticur i Högsby var det många kunder i butiken som antingen varit på synundersökning och provade ut nya bågar eller som skulle hämta glasögon som var klara.

Text och bild: Gunilla C Johansson

 

– Ja, nu är det snurr på det här på Storgatan, och det är ju så man vill att det ska vara säger Krister Lindström på Opticur. Vi har även en av våra leverantörer här i dag som visar upp det senaste modet säger Krister och vi hälsar på Peter Sandell från Opex, Kungsbacka.

Berätta Peter, hur ser trenderna ut på bågar?
– Kul att du frågar! Bågar med runda former kvarstår men man kan se att kantiga former är på väg tillbaka. Så just nu så är det runda och lite kantiga former som gäller. Ser man till färger så är det precis efter tycke och smak men absolut mer färger än tidigare. En annan trend som håller i sig är bågar och detaljer i metall.
Något som sticker ut lite är formen på bågar till kvinnor, där trenden nu är vad vi kallar för catchapes, att hörnet vid ögonbrynets ytterkant får en lite spetsig touch och där glaset är i det större formatet.

På herrsidan hur ser det ut där?
– Där fortsätter trenden med runda former men även här ser vi att det lite mer kantiga formatet är på ingående. Man kan sammanfatta att vi är tillbaka lite till 90-talsstilen igen.
Oftast är det så att kunderna som vant sig och som passar i en modell av bågar gärna håller fast i själva modellen även om färg och annat ändrar sig. Vi ser större förändringsbenägenhet bland damer av valet av bågar, medan männen oftast står för det lite mer traditionella.

Peter berättar att han reser till butiker i stora delar av Sverige men att han ser fram emot besök till butikerna i våra trakter.
– Det som är extra roligt här i Högsby är helheten. Man har ett brett sortiment av bågar i butiken, en egen verkstad där Mikael har full kontroll och kan erbjuda kunderna fullservice. Vi ser också ett större intresse här jämfört med många andra butiker. Kunderna vill gärna ha personlig prägel på sina bågar.

Ingela Munther
Ingela Munter, optiker i 25 år arbetar på Opticur sedan början på året, har du lite tips till våra läsare nu när höstmörkret har infunnit sig?
– Ja, det finns alltid tips och råd. Ett av de första är att man tar sig tid att göra synundersökningar, minst vartannat år. Detta för att fånga upp bland annat åldersförändringar. När det kommer till själva glasögonen som du använder vid bilkörning så finns det nu speciellt glas som är behandlat för just mörkerkörning eller när du är ute och går din kvällspromenad. Glasets är så behandlat att det är kontrasthöjande och därmed utmärkta för dessa förhållanden. En annan nyhet är glasögon där glaset har en speciell antireflexbehandling när du använder mobiltelefonen eller läsplattan. Man kan uppleva att man får trötta ögon efter ett tag vid skärmen. Denna behandling av glaset stoppar vissa våglängder av ljus, speciellt det blå ljuset, vilket har en positiv effekt för användaren.
Ingela har mångårig erfarenhet av branschen som optiker och har tidigare drivit egna butiker under drygt 20 år i Hultsfred och Kisa, men nu arbetar hon i Högsby.
Bredd och fullservice
– Ja, jag trivs verkligen här och har fått ett gott mottagande av alla kunder som jag hittills träffat. Det är precis som Peter säger, att här finns bredden och vi kan erbjuda fullservice till våra kunder. Det är ju Mikael som slipar och färdigställer alla glasögon som vi levererar och det är verkligen inte många butiker i Sverige som har egen verkstad. Detta betyder att går ett glas sönder i dina bågar eller om man behöver byta ett glas så fixar Mikael detta galant.
I en mindre butik som får man göra allt, från synundersökningar, beställa och prova in bågar till att leverera ett färdigt arbete till kunden.

När vet man att det är dags för en synundersökning?
– Bra om man gör detta som jag sa tidigare, vartannat år. Men känner du dig torr i ögonen, kisar, huvudvärk eller trötthet så kan det vara bra att ta en extra undersökning.
Det kan säkert fungera som en yttersta nödlösning att köpa pressade förstoringsglas som säljs som glasögon på stormarknaden. Men ska du och dina ögon må bra så är glas anpassade efter dina behov det optimala. Vi brukar jämföra glasögon med bilköp med att, ja det finns trehjuliga Trabanter och det finns Volvo med extrautrustning, du får det du betalar för.
Hela gänget på Opticur hoppas att alla som vill se och känna på det senaste modet inom glasögonbågar och få personlig service är varmt välkomna till Storgatan.

Vi tackar för en trevlig intervju där beskedet var glasklart – Se till att skaffa dig glasögon som håller vad de lovar.


Publicerat

i

av