Bullar bakas med omtanke, äkta mjölk och smör från Småland

Här har du trion Sara Ek, Märta Petersson och Vilma Uddéns affärsidé
med UF-företaget Bullpatrullen.

Vi träffades i Högsby för att få veta mer om UF-företaget som trion i skrivande stund håller på att starta upp.
Sara och Märta kommer från Ruda respektive Högsby och går tillsammans med Vilma från Oskarshamn på ekonomiprogrammet på Oscarsgymnasiet.
Redan i slutet på årskurs två började eleverna med att starta upp sitt UF-företag och nu i årskurs tre så har man gått från teori till mer praktiska frågor.
– Vi har arbetat med allt från affärsidé, affärsplan, marknadsundersökningar och även haft kontakt med miljöinspektör Fredrik Johansson, som arbetar här i Högsby, för att vi ska följa de livsmedelsregler som finns. Vi kommer därför att baka bullarna på Fröviskolan i det elevkök som finns där.

Hur känns det att stå i startgroparna att starta eget företag?
– Det känns hur bra som helst och något vi alla ser fram emot säger Sara.
– Det är mycket att sätta sig in i men när man väl har börjat så faller sig mycket naturligt inflikar Märta.

Trion har knutit flera samarbetspartners till
företaget som Emåmejeriet och Coop
– Vi tycker att det är viktigt att man handlar lokalt och att många känner till Emåmejeriet och att mjölken då troligen kommer från någon gård i trakten.
Vi tänker även att det är lättare att sälja bullar när vi berättar att råvarorna kommer just från Småland. Det blir mer äkta på något sätt.
De andra ingredienserna kommer vi att köpa genom Coop i Högsby. Vi uppskattar även detta nära samarbete då det förenklar mycket för oss då vi ska baka här i Högsby.

Stort engagemang
– Vi kommer i första hand sälja bullar med förpackningar om sex bullar som fika till jobbet. Men givetvis kan vem som beställa bullar av oss. Bullarna kommer att smaksättas med bland annat kanel, vanilj eller mandelmassa berättar Vilma.
När vi närmar oss lucia så kommer vi att köra en kampanj med saffrans-
bullar.
Bolagets VD Märta Petersson, ekonomi-
ansvarig Sara Ek och Vilma Uddén, marknadsansvarig, visar under hela intervju ett stort engagemang runt sitt företagande och det går inte att ta miste på att de ser fram emot att ta emot beställningar och börja leverera bullar.
– Men en viktig sak, vi gör inte detta bara för att vi ska tjäna pengar utan för lära oss något av detta och ta kunskapen och erfaren-heten vidare in i skolarbetet. Förhoppningsvis så kommer vi alla tre att driva eget företag när vi är klara med vår utbildning.

15% till Barncancerfonden
– Det absolut viktigaste med vår försäljning är att för varje påse bullar som vi säljer så går 15% oavkortat till Barncancerfonden. Vi vill sprida glädje på mer än ett sätt.
Vi lär oss företagande och du som kund hoppas vi får en god fikastund. Samtidigt går pengar till den mycket viktiga forskningen i arbetet med att försöka hitta en lösning hur man stoppar cancerns framfart, betonar trion.
– Omtanke på mer än ett sätt med andra ord avslutar Sara.