Carola ger tillbaka

– Jag vet hur det känns att fylla år, fira jul eller andra högtider där det vare sig finns mat i kylen, presenter eller kärlek och om-tanke. Därför vill jag nu när möjligheten finns, hjälpa andra i samma situation genom Carolas hjälpande hand och Tomteverkstaden.

Detta menar Carola Carlsson, fd Göransson, uppvuxen i Fågelfors nu bosatt i Oskarshamn. Inför förra julen startade hon en grupp på Facebook vars syfte är att underlätta för personer som tillfälligtvis behöver hjälp att få ihop vardagen.

– Enkelt beskrivet så startade jag denna grupp för att jag med egna ögon sett hur saker och ting i livet kan förändras över en natt, där snabb och tillfällig stöttning kan rädda upp situationen för familjer som av olika anledningar har svårigheter. Jag vill vara tydlig med att jag vet att samhället stöttar genom olika system vilket är fantastiskt bra. Men ibland hamnar personer mellan systemen, det är då det kan vara svårt om man inte har hjälp i sin omgivning. Det vi gör i denna grupp är helt frivilligt, att stötta och helt frivilligt fråga om hjälp.

På vilket sätt stöttar ni då?
– Jag kan ta ett exempel. En mamma hörde av sig, hon jobbar deltid och har ett par yngre barn. Nu under pandemin har hon behövt vara hemma för vård av barn, satt sig själv i karantän. Lever man sedan tidigare med små marginaler så betyder dessa händelser att man går minus. Hon hade sålt av sin bil för att få ihop ekonomin men nu hörde hon av sig till oss. Jag stämde av situationen med henne och får då veta att det även har dröjt med utbetalning av föräldrapenning och det är tre veckor kvar till lön. Hösten gör sig påmind och kylskåpet var tomt. Jag gick ut med en förfrågan om stöttning i gruppen och fick snabbt svar och vi kunde skänka matkassar som begagnade kläder och skor. Nu vet hon och jag att familjen klarar sig tills utbetalningar kommer. Jag kan lova dig att det rann många glädjetårar längs kinderna på såväl mamman som mig när jag överlämnade detta till familjen. Det är detta som insatserna handlar om. Att helt frivilligt och kravlöst hjälpa någon annan som har det tufft. Nu börjar vi även närma oss juletider och detta är såklart en glädjens tid men även en stressituation för många då en skral kassa även ska räcka till julklappar och annat. Även här försöker vi att finnas med på ett hörn och bidra med det vi kan med att samla in pengar för att kunna köpa julklappar i form av antingen saker eller presentkort. Det kan även handla om att köpa mat för några hundra så att det finns julmat på bordet.

Du har tidigare berättat om din uppväxt som inte har helt problemfri, vilken är en av drivkrafterna bakom ditt engagemang för Facebook-gruppen, kan du berätta.
– Jag och min familj flyttade till Fågelfors när jag var liten. Detta för att min mamma som hade haft missbruksproblem precis kommit ut från ett behandlingshem. För att kunna få en omstart så flyttade vi till Fågelfors där min farmor och farfar bodde. Till en början var allt frid och fröjd. Min pappa som hade kvar sin tjänst i Södertälje veckopendlade till jobbet och vi gick i skolan. Problemet som uppstod var att min och min lillebrors mamma började dricka alkohol och då i veckorna. Detta doldes väl inom huset väggar men gick ut över skolgången och känslan av trygghet och ett fungerande hem.
När jag började på Fröviskolan så gick jag knappt i skolan. Men när jag väl var där så fick jag enorm stöttning och kände tryggheten genom Heinz-Günter Strömer som var min klassföreståndare, skolsköterskan Kerstin Pettersson och skolkurator Bosse Petersson.
Hade jag varit borta från skolan en vecka och kom tillbaka så sa Strömer, kul att se dig, välkommen tillbaka. Kerstin hade alltid tid att lyssna och gav mig då och då kramar och huvudvärkstablett för jag hade ju ständig huvudvärk. Bosse kurator som han kallades, han såg mig och fanns där och man visste att allt man sa till dem stannade där.

Pappa flyttade hit
– En dag fick min far ett samtal där han fick veta att det inte stod riktigt rätt till hemma hos oss. Han sa upp sig från jobbet i Stockholm och flyttade ner hit. Mamma flyttade till Stockholm och nu har jag inte haft kontakt med henne på 18 år.
Carola blir tyst en stund, sedan säger hon, jag tror faktiskt inte att vare sig Bosse, Strömer eller Kerstin förstod där och då hur viktiga livlinor de var för mig då. Det enda jag sökte var ju att bli sedd och lyssnad på. Och de fanns där, de gav aldrig upp om mig. När jag sedan gick ut nian så gjorde jag det med godkända betyg och rak i ryggen. Vilken känsla det var!
Det jag vill säga med allt detta är att jag vill att alla som har det jobbigt, berätta och ta emot hjälp. Du som ser att någon inte mår bra, fråga hur det är, säg hej till någon som ser ensam ut. Det finns alltid en väg framåt och en lösning på allt. Ibland tar det lite längre tid.

Ideell förening
Gruppen Carolas hjälpande hand håller i dagarna på att ombildas till en ideell förening, där en styrelse, revisorer och annat som tillhör ska tillsättas.
– Gruppen har vuxit och intresset för att stötta i olika sammanhang har blivit så stort de är en av anledningarna. En annan är att det ska vara fullständig transparens på de pengar som kommer in och vad de går till, men till vem är endast för revisorer och styrelse som givetvis har tystnadsplikt.
Så du som tillfälligt behöver någon form av stöttning, allt från vinterstövlar till dottern, en matkasse, eller hjälp på annat sätt, lova att du hör av dig så ska vi göra det vi kan för att hjälpa till. Är det stora problem så kan vi hjälpa till att få kontakt med socialförvaltning eller andra instanser, ingen ska känna sig ensam när nöden är som störst.

Facebookgruppen Carolas hjälpande hand stöttar personer och familjer i Högsby, Oskarshamn och Mönsterås kommuner. Ett helt ideellt och frivilligt initiativ där det är fritt att söka hjälp och stötta. Idag har gruppen 1 200 medlemmar och startades 2 oktober 2019.
Gruppen har hjälpt över 500 personer genom allt från födelsedagspresenter, julklappar, kläder, studentmössa, morsdagstårta, matkassar och personlig stöttning vid kontakt med myndigheter.

Text och bild: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter: