Christin firar 4:e året

Elin Strömberg och Christin Sundberg i butiken.

2017 tog Christin Sundberg och Jonas Andersson över den lilla matbutiken i Fagerhult. Det med en stark vilja och tydlig målbild att butiken skulle vara den naturliga mötesplatsen i byn. En butik med mångårig historia som Ingemar Petersson med fru och hans bror drivit tidigare.

Text och bild: Gunilla C Johansson

– Det har varit många långa dagar och mycket mer arbete än vad vi kanske borde ha insett. 2021 ser jag att vi har tagit oss igenom många utmaningar och lärt oss otroligt mycket. Nu ser vi ärligt bara positivt och framåt.
Detta menar Christin som numera driver butiken i egen regi och bemannar den tillsammans med Elin Ström-berg sedan en tid tillbaka.
När vi är och hälsar på doftar det nygräddat bröd i hela butiken och Christin är i färd med ta ut brödet ur ugnen. Vi passar på att ta en bild.
Butikshyllorna inrymmer allt från hundmat, pasta, lösgodis till närproducerat såsom charkvaror och grönsaker. Christin berättar att man har ett standardsortiment på över 1 000 varor som raskt ökar i takt i samband med våren då många tar sig till trakten och till sina sommarhus eller turistar i området.
– Vi försöker lyssna in våra kunder och i den mån vi kan ta hem varor som efterfrågas

Hög investeringstakt
Från det att man övertog verksamheten för fyra år sedan har investeringstakten varit hög. Man har byggt ut butiken med en större entré med uteplats, nytt hyllsystem och inte minst investerat i nya kyl- och frysdiskar.
– Vi frågar vad det är som gör att man vågat satsa på en livsmedelsbutik i en by med 350 invånare?
– Ja det kan man väl fråga sig men på något sätt så har det fallit sig naturligt. Vi har hela tiden känt ett enormt stöd bland såväl bybor som de som kommer tillfälligt på besök och får ständigt bekräftat hur mycket butiken betyder för Fagerhult. Det tillsammans med att jag verkligen trivs med det jag gör. Stamkunderna betyder så mycket för oss, utan dem ingen butik.

Stormtrivs
När vi står där vid kassadisken närmar sig klockan nio och Elin Strömberg kommer till jobbet. Hon hälsar glatt och säger att nu kom även paketbilen.
Elin tog studenten från handelsprogrammet förra året har bott i Fagerhult i två år och stormtrivs på jobbet.
– Jag var den enda i min klass som valde en liten butik att förlägga min praktik. Fördelen med det är ju att man får lära sig allt och göra allt, vilket man inte får när man är på en stormarknad.
Elin berättade att det var kärleken som tog henne till Fagerhult och även om den tagit slut så känner hon sig hemma här.
Jag hyr en lägenhet av Fredrik Svensson och trivs så bra där. Jag har nära till jobbet, bra fritid där det blir en del promenader och att vara utomhus med kompisar.

Vi frågar vad gör man efter jobbet i Fagerhult?
– Jag får den frågan då och då, men jag precis som andra hänger ju med kompisar, fikar och så, och ja det kanske inte finns lika mycket som det gör på andra ställen men ta sommaren som exempel. Då kan vi gå ner till Välenbadet som är en fin badplats för att antingen köpa mat eller glass. Det är ju egentligen ingen skillnad på att vara ute och gå och prata med kompisar här i Fagerhult eller om man gör det i en större stad. Man gör ju typ samma saker.
Innan pandemin så hade vi söndagsmiddagar på Stranda-gården här i Fagerhult en gång i månaden. Då kom
ung som äldre dit. Vi träffades, åt mat och hade trevligt, detta saknar jag och hoppas att möjligheten för detta öppnas upp snart. Vi saknar ju alla att träffas som förr.

Vad ser ni nu fram emot?
– Det har varit en väldigt tuff lågsäsong och vi har det fortfarande svårt men nu ser jag att det börjar lösa sig, jag ser verkligen fram emot när allt lagt sig på plats. Då vi kan börja fylla hyllorna ordentligt och njuta av den kommande våren.


Publicerat

i

av

Etiketter: