Coronaskytte, Högsby steget före

Under ett möte i våras, med ett antal jaktlag inom Högsbykretsen, kom förslag från deltagarna att jägare som är i riskgruppen för Covid-19 skulle få dispens från kravet att skjuta sig godkänd. Något som väckte lite tankar hos Karl-Henrik ”Kenga” Karlsson aktiv jägare i kommunen som kläckte idén med Coronaskytte 

Text och bild: Gunilla C Johansson

Vi träffar Kenga och Krister Sanglén, båda aktiva jägare, för att få veta lite mer om initiativet med Coronaskytte. 

– Ja det kan låta lite lustigt, men vi tänkte att vi kallar idén för Coronaskytte för det handlar om just detta. 

– När jag satt på det där mötet i våras och resonemang dök upp angående dispens, att man inte skulle behöva övningsskjuta eller skjuta sig godkänd inför höstens jaktsäsong så kändes det fel. Att vara en god skytt är en färskvara där man behöver öva för att veta att man är en bra skytt. Och inte minst för att veta att de vapen man använder är rätt inställda, detta oavsett om man är i riskgrupp eller ej. Då vi från kretsen har ett gott samarbete med Högsby jaktskytteklubb som ansvarar för anläggningen här i Ryckhult så fick vi till ett datum, 27 september. Nu kan de som är i riskgruppen för Covid-19 höra av sig till mig och boka in tider för skytte. Vi kommer att lägga upp det så att varje pass är en timma och maximalt för fyra personer per pass. Det gör att när nästa grupp av fyra personer som kommer och byter av finns endast åtta personer här uppe. Detta ska jämföras med en vanlig lördag då det kan vara upp emot trettio personer på plats samtidigt. 

Ryktet om Cornaskytte har spridit sig och jag har redan fått samtal från personer som vill komma och skjuta sig godkända bland annat eftersöksjägare berättar Kenga. 

BRA UPPLÄGG 

– Jag som själv är i riskgruppen tycker att detta är en mycket bra idé. Nu med detta upplägg att man bokar in pass hos Kenga och han styr upp det så att det är så få personer som fyra här och man kan hålla rejält avstånd så känns det tryggt att ta sig hit. Dessutom så står det ju flaskor med handsprit på flera platser här som kan användas före och efter man har varit här säger Krister Sanglén. 

Krister menar att Corona-pandemin även skapat en viss känsla av ensamhet och isolering. 

– Ja så är det nog många som känt till och från. Nu kan alla ta sig hit, övningsskjuta och faktiskt passa på att ta med sig en termos kaffe och sitta som vi gör, med avstånd och prata lite. Så detta Coronaskytte är såväl socialt viktigt som rent säkerhetsmässigt för den som ska ut på jakt säger Krister. 

JÄGAREXAMEN 

Kenga berättar att intresset för att ta jägarexamen varierar år från år men att ett relativt stort antal personer väljer att ta examen. 

– Förr tog man examen i unga år, nu har vi en stor spridning från 12 år och uppåt. Vi har även någon eller några som varje år endast väljer teoretiska delen, det vill säga få kunskap om djur och natur. 

– Tiderna förändras och vi som förening behöver följa med i utvecklingen och se positivt på att även den som endast är naturintresserad söker sig till oss. Det är ett gott tecken på att man ser kunskap om djur och natur som en naturlig del i sin kunskap betonar duon. 

Inför höstens jaktsäsong har närmare 30-talet personer tagit jägarexamen berättar Kenga. 

– Det är roligt att intresset håller i sig och då är det viktigt att vi släpper in nya personer i jaktlagen. 

Att jag engagerar mig så pass mycket i jägarexamen och att man ska ta sig till en skjutbana och övningsskjuta som jag gör, handlar om att föra kunskap och säkerhet vidare. Jag kommer aldrig någonsin acceptera att det tullas på säkerheten. Vare sig här på banan, till och från ett pass eller i skogen. Det gäller att vara förbered och ta sitt personliga ansvar så långt det bara är möjligt. Något annat är helt otänkbart!


Publicerat

i

av