CR produkter

När vi träffar Jimmy Claesson-Roback och Johan Andersson så får vi förklarat för oss denna förvandling som nu har påbörjats, från att ha verkat i det tysta till att nu vilja synas allt mer i rampljuset.

–­­ Det är en mycket enkel förklaring. Vi har som företag allt sedan starten 2005 arbetat som underleverantör och varit en del i en produktionskedja. Det kan handla om allt från att ta fram prototyper till enstyckstillverkning till serieproduktion av detaljer. Vi har inte haft något behov eller syfte att marknadsföra oss till målgruppen alla för att vi inte sålt slutprodukten. Det vi nu har gjort och påbörjat för cirka ett år tillbaka är att vi tar fram kök under ett eget varumärke, Formakök. Detta är något nytt för oss, att vända oss direkt till kunden och det är här du har förklaringen berättar Jimmy.
CR-produkter har alltjämt sedan starten satt kvalité, noggrannhet och högt index i kundnöjdhet i första rummet. Detta har visat sig i mycket trogna kunder som år efter år väljer CR-produkter som sin underleverantör.

Detaljer och produkter i trä
CR-produkter som har sitt ursprung från träindustrin bildades 2005 av Kjell Karlsson, Jimmy Claesson-Roback, Christer Claesson-Roback. Affärsidén är lika självklar då som nu. Att tillverka detaljer i trä i dess olika format.

Man kan säga att vi har fyra ben att stå på
– Det starkaste benet som vi står på i dag är tillverkning av hotell-inredning. Här har vi tagit fram vägghängda våningssängar med en unik tilltfunktion.
Att bädda rent sängen i en våningsäng i normal golvhöjd är oftast inga problem för arbetsmiljö och ergonomi. Att däremot bädda rent den övre sängen kräver att man både är lång och har långa armar. Vi tog fram en modell där det går att tilta bädden mot sig vilket gör det betydligt lättare att bädda rent sängen. En funktion som hotellkedjan som köpt dessa sängar är mycket nöjda med då det främjar arbetsmiljö för medarbetarna.
Det andra starka benet vi står på i dag är tillverkning av butiksinredningar. Här handlar det om allt från butikshyllor, diskar till gon-doler och annat som behövs i en butik.
Här tillverkar vi då produkter som underleverantör. Det gör vi även som underleverantör till en kökstillverkare i Dalarna som säljer allmogekök. Det ben där vi nu ser en mycket stark tillväxt och där vi går från att ha varit underleverantör till att marknadsföra oss själva är satsningen på Formakök. Vi ser en mycket stark utveckling på marknaden där allt fler kunder väljer att beställa platsbyggda kök. Det vill säga man vill optimera köket efter rummets förutsättningar utan att behöva ett antal passbitar och man vill köpa ett kök med personlig och unik prägel.

Formakök
Johan Anderssons säljbolag tillsammans med CR-produkter är ett relativt nytt men redan starkt team som jobbat sig samman för att erbjuda kunder kök tillverkade i Berga. Ett koncept som man redan sett bära frukt.
– Vi har återförsäljare av Formakök främst i Stockholm och på Gotland. Den geografiskt närmaste återförsäljaren här i trakten är ELON på Åsavägen i Oskarshamn. Här har vi hela tre visningskök uppställda i butiken och de har mottagits väl av de som är intresserade av nytt kök. Vi vet att de som efterfrågar ett personligt kök mer än gärna vänder sig till oss. Vill man själv vara med och påverka utformningen, få skåp som är 64 cm breda i stället för standard 60 cm för att slippa passbitar, så vänder man sig med fördel till oss. Vi utgår från kundens önskemål, tankar och idéer och presenterar ett förslag, helt unikt för kunden. Vi jobbar utifrån idéburet i stället för framtagna produktserier. Hos oss väljer man form, färg och utformning helt efter eget önskemål och rummet förutsättningar. Det är det som är tjusningen med ett platsbyggt kök. Det finns ingen standard utan vår devis ”Dina önskemål – vår standard” är det som gäller.
Inga dussintillverkning
Johan och Jimmy berättar inlevelsefullt om fördelarna med ett kök anpassat efter kundens önskemål och det går inte att ta miste på att de vet vad de pratar om.
– Vi är inget företag som erbjuder dussinkök, det är det så många andra som gör. Vi har medvetet valt att lägga prisbilden i mellanklassen, men vågar påstå att kvalitet ligger i det högre skiktet. Det är ju så att våra yrkeskunniga medarbetare som mer eller mindre är handplockade till företaget står för kvaliteten tillsammans med noga utvalda träämnen. Vi hade aldrig vågat påstå att vi är så bra som vi är utan att vi vet att vi har lojal, yrkeskunnig och engagerad personal. Som ett mindre företag, som vi trots allt är, så kanske vi inte alltid kan slåss med lägsta pris, utan vi tar marknadsandelar för att man kan lita på oss och att vi gör ett bra jobb.
I princip alla som arbetar här kommer från trakten eller bor nära fabriken. Det gör att alla känner alla och alla litar på varandra och alla vill göra ett så bra jobb som möjligt. Att vi nu går ut med egna varumärken även med Formabad är för att vi vet att det finns en marknad och att vi tillsammans är beredda att satsa på kök och badrum.

Framtiden
– Som jag precis sa så satsar vi på den. Vi ser framför oss troligen ytterligare anställningar om allt rullar på som vi tänkt. Vi har även investerat i nya maskiner för att möta produktionsökningar och för att leverera produkter med hög finish. Hela ledet från det att skivmaterial kommer in till att det är lackat, monterat och klart ute hos kund så släpper vi inte taget. Eftersom vi har kontroll på hela kedjan från idé till produktion och leverans så borgar det för nöjda kunder.
Alla detaljer som produceras i Berga har en gemensam nämnare. Allt bygger på en förnyelsebar och klimatsmart råvara, nämligen trä. Trä i dess olika former.
Det är allt från kvalitativa spånskivor med laminat till massivt trä.

Varför då tillverka saker och ting i trä?
– Enkelt svar på den frågan, det är det vi kan och den råvara som vi verkligen gillar att arbeta med. Trä är levande och förnyelsebart och det gör det lätt att försvara i alla dess former och träslag. För att en bänkskiva i laminat ska hålla så använder vi oss av Jämtländska kvalitetsskivor med högtryckslaminat. När det gäller bänkskivor i sten så har vi ett gott och nära samarbete med Västerviks stenhuggeri.
Vad är då nyckeln till att befintliga kunder återkommer och bevisligen nya kunder vänder sig till er när det gäller att ta fram detaljer i trä?
– Vi har alltid försöka att lyssna på våra kunder och jobbar för att, i så stor utsträckning vi kan, möta kundens önskningar. Allt från underlag där ritningar kommer via CAD-program till skisser och ritningar nedritat på en servett. Vill man så kan man få till det mesta.

Vi på Innehåll fick en liten rundtur i fabriken och träffade några av medarbetarna. Mojje Karlsson arbetade vid en maskin som tog fram detaljer till sängar berättade att han trivs bra med att bo och arbeta i Berga. Doften av den kanske mest naturliga råvaran, trä sprider sig i lokalerna när vi fotograferar duon Jimmy och Johan med några skivämnen. Vi tackar för det goda kaffet och en liten inblick i ett av kommunens företag som har vind i seglen, tack vare allas engagemang för det man är bra på, arbeta med trä. När vi sagt hejdå och stängt dörren och är på väg till bilen så stannar sig doften av trä kvar i kläderna. En fantastisk doft, kanske den mest naturligaste doften som finns.
Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: