De lokala inslagen i Fagerhults marknad var många

– Vi hade flera knallar från kommunen i år. Marknaden har också blivit en stor återvändarträff för utflyttade, säger marknadschefen Ulf Ekblad.

Fagerhults marknad är av tradition Högsby kommuns mest välbesökta arrangemang. Enligt arrangörerna Fagerhults AIK och Björkshults IF lockade årets upplaga den 19 juli, trots stekande värme, cirka 16 000 personer.
150 knallar var på plats. Bland utbudet fanns bland mycket annat kött från Fagerhult, hattar och hantverk från Fågelfors och i ett annat av marknadsstånden huserade Farshults Byalag. Nisse och Margareta Carlsson, som sedan nästan 40 år driver bigårdar i Grönskåra, hade till många besökares intresse med sig både bin och honungsburkar till Fagerhults marknad.
– Förutom honung levererar vi ägg genom vårt handelsbolag. Vi går inte genom centrala uppköpare, utan kör direkt ut till affärer i Grönskåra och i Uppvidinge kommun och hem till dörren till boende i trakterna, säger Nisse Carlsson.
– Det är roligt att komma ut bland folk på marknader också, och många som köpt en gång kommer tillbaka.
Ända sedan Fagerhults marknadsepok inleddes har Mariannelunds karamellkokeri haft tre marknadsstånd på plats. Det är mycket tack vare en av de tidigare ägarna till karamellkokeriet, Maj Johansson, som Fagerhults marknad alltid har kunnat locka så många knallar.
– Maj föddes och växte upp i Pikaböl utanför Björkshult, och hjälpte verkligen till att göra reklam för Fagerhults marknad när hon var ute på andra marknader, säger Ulf Ekblad.
Tre av alla utflyttade återvändare som ses vid varje marknad i Fagerhult är Sven-Marcus Obing, Björn Rosander och Donald Ramström. Varje år har de ett gemensamt marknadsstånd med lite-av-varje-försäljning.
– Det började med försäljning av musikkassetter, men nu är det mer av loppiskaraktär, säger Ulf Ekblad som har varit marknadschef från allra första början.
– Jag har sagt att jag ska ställa upp nästa år också, då det blir den 35:e marknaden, men sedan behöver någon ny ta över, säger Ulf Ekblad.

Text och bild: Fredrik Loberg


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: