Departementssekreterare Linn

Med lugn, trygg och van röst hälsar Linn Berggren oss på Innehåll välkomna till Berga Station. En station som inrymmer såväl hennes föräldrars bostad, kontor samt väntrum till de som ska åka buss eller tåg till eller från Berga. En ort som hon vuxit upp i, gått på förskola, skola, lekt med kompisar och nu som 35-åring besökt frekvent sedan hon flyttat iväg för drygt 15 år sedan.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Vill du ha en kopp kaffe frågar hon men innan jag hinner svara är hon på väg att räkna antalet kaffeskopor.
– Det ska alltid vara en halv extra har jag lärt mig säger hon och skrattar.
Vi går ut och sätter oss på balkongen som är smakfullt inredd med växthus, Marimekkodukar på bordet och sittvänliga stolar.
– Här är så fin utsikt! Trevligt med alla tåg och bussar som passerar mer eller mindre dygnet runt säger Linn medan vinden greppar tag i hennes hår.
Vi sätter oss lite mer skyddat från vinden och jag tar fram block och penna.

Linn berätta, du är hemma på tillfälligt besök i Berga där du vuxit upp, men arbetar i Stockholm?
– Stämmer att jag arbetar i Stockholm men så fort möjlighet ges så distansarbetar jag gärna från Småland, men det har skett i lite mindre utsträckning under det senaste året.

Vad jobbar du med?
– Just nu är jag departementssekreterare på Infrastrukturdepartementet och enheten för samhällets digitalisering hos Anders Ygeman. Ett jobb som innebär mycket beredning av olika ärenden. Just nu  pågår en hel del förhandlingar och omröstningar gällande regeringsbildning och man får väl ser hur och på vilket sätt det landar menar Linn.

Hur fick du denna tjänst?
– Haha, ja var ska vi börja, det började egentligen med att jag halkade in i digitaliseringsfrågorna på ett bananskal. I grunden är jag utbildad jurist och när jag var klar med mina studier öppnades möjlighet som handläggare på PTS (Post och Telestyrelsen). Detta innebar att jag lärde mig mycket om området för elektronisk kommunikation och jag blev expert på sektorsspecifika regler om konsumenträttigheter. Efter några år på PTS så fick jag möjlighet till jobb i vid EU-kommissionen i Bryssel, när de bakomliggande EU-reglerna om elektronisk kommunikation skulle förhandlas om. Jag ingick i teamet som förhandlade de delarna som handlade om konsumenträttigheter inom EU. När jag sedan återvände till Sverige efter dessa tre år var jag delaktig i att genomföra nya reglerna i svensk rätt. Så man kan säga att genom min resa inom olika uppdragsgivare så har jag ”följt hela cykeln” för de reglerna med start i tillsyn mot operatörer och användning av lagen, till att förhandla om dem i Bryssel och knyta ihop säcken i svensk rätt, berättar Linn.

Sammanfattningsvis, betyder det att dina bedömningar och slutsatser inom konsumenträttigheter och digitala tjänster ligger till grund för politiska beslut inom området?
– Ja så kan man formulera det.

Om vi försöker bli lite mer konkreta, vad för underlag har du varit delaktig i som ger avtryck här i kommunen?
– En fråga som är driftsatt och i gång är regelverket och styrdokumenten som finns runt utbyggnaden av bredband på nationell nivå, genom ett nytt bredbandsstöd som lanserades 2020. För att glesbygdsområden med färre antal invånare ska kunna få tillgång till bredband behöver regelverk styras så att fler aktörer ser intresse i att bygga ut bredbandet också i områden där anslutningar är dyrare och då behövs incitament till detta. Den stödmodell som togs fram försöker svara mot dessa behov och som jag bland annat varit delaktig i att få fram. Man kan beskriva det som ett poängsystem för aktörer som gör det lönsamt att investera i bredband även där det finns få hushåll och längre avstånd.

Du berättar att du gärna och ofta kommer hem till Småland, längtar du till landet?
– Jag gör det! Drömmer om att en gång bygga ett U-hus kanske nära Gösjön, en plats som betyder mycket för mig säger Linn, och man kan verkligen se på henne att hon menar varje stavelse.
Det enda positiva som pandemin har inneburit så är det att vi är många som omvärderat vad vi lägger vår tid på och vad som är riktig livskvalité. Är det att bo i städer eller är det att kunna gå till en insjö och njuta av lugnet och den kreativitet man får genom att vara ute i naturen och närheten till de som betyder mycket?

Men alla dina beredningsarbeten och underlag för betänkande och beslut, behöver man inte vara på plats då?
– Jo säkerligen, men detta år har visat att man inte behöver vara där dygnet om.

Du jobbar med många spännande frågor där underlagen ska tas fram med korta ledtider, gillar du det höga tempot?
– Ja, det är ju en del av arbetet och jag gillar det, men det gäller också att ladda energi och helt enkelt bryta av med en paus och återhämtning.

Vad är största utmaningen att vara sakkunnig tjänsteman inom ett specifikt område?
– Det är utmanande att få fram ett tillräckligt välarbetat underlag på den ofta korta tiden som finns för att bereda regeringsbeslut. Vi har ju expertmyndigheter som är de som i första hand ska djupdyka i olika sakfrågor på ett sätt som inte vi på departement vare sig ska eller hinner göra. Som tjänsteman gäller ett fånga upp vad som är de viktigaste övervägandena och utforma förslag med lyhördhet mot politiken och lägga fram balanserade förslag utifrån det. Det är ett hantverk som jag tror att man aldrig blir fullärd i.

På dina lediga stunder vad blir det då?
– Då blir det saker jag tycker om, matlagning, gärna italienskt men är nyfiken och glad att prova asiatiska rätter och allt annat mellan himmel och jord. Jag gillar dans och har provat det mesta som Stockholm har att erbjuda ifråga om danslektioner. De senaste 2,5 åren har jag tagit sambalektioner. Dansintresset visade sig redan på rasterna i Berga skola där vi övade in Spice Girls-koreografier och musikaler i ett ostört hörn på skolgården.
I grunden är jag en social person som gillar jag att träffa människor.

Till sist vad är bäst med Berga och Småland?
– För mig är det viktigt med rötter. Att ha naturen runt knuten och att man alltid känner sig välkommen hem till mamma, pappa och nära är också viktigt.

Så om fem år så har du byggt ditt drömhus och bor i Berga?
– Vet du, det är inte alls omöjligt. Jag har sedan ett drygt år en kärlek från trakten och vi håller som bäst på att försöka bestämma om vi ska hamna i Stockholm eller Småland.
I spåren av pandemin hoppas jag att arbetsgivare ska se värdet av att kunna kombinera en karriär som innebär kontakt med Stockholm och Bryssel för den delen, med möjlighet att koppla upp sig och göra det som funkar på distans från var som helst egentligen.

Vi tackar för kaffet och går ut på perrongen. Denna gång för att se ännu ett tåg stanna till i Berga. Tänker på alla som stått på denna plats, för att antingen åka från eller till Berga. Jag vet vad Linn tänker och det är åka till Berga.


Publicerat

i

av

Etiketter: