Digitala lösningar för att mötas

Jonathan Darte kyrkoherde i Högsby pastorat samt Tommy Hamnert Filadelfiakyrkan.

Svenska kyrkan

För att möta människor i någon form så sändes gudstjänster och andra aktiviteter digitalt under förra året, något som tagits emot väl av följarna, sändningarna fortsätter under 2021.

– ­Detta med att sända digitalt var ju helt nytt för oss och vi har lärt oss mycket efter hand. Nu tycker vi att det fungerar riktigt bra.
Detta menar Jonathan Darte kyrkoherde i Högsby pastorat.

– Initialt spelade vi in från mobiler och sände. Nu har vi utvecklat tekniken så när vi nu sänder gör vi det live, det vill säga direktsänder, detta för att vi vill att man i möjligaste mån delar stunden med oss.
När kyrkklockorna ringer här i Högsby, ja då vet man att gudstjänsten börjar.

Får ni genomföra gudstjänsterna annorlunda nu när det sänds på detta sätt jämfört med tidigare?
– Ja vi får tänka mer på vad som syns i bild och vad mottagaren uppfattar. Likaså att vi vänder oss mer mot kameran än altaret som vi brukar. Dessutom har vi valt att korta ner gudstjänsten så att det blir lättare att följa med under hela sändningen.

Hur upplever ni responsen
– Vi har under året haft 76 sändningar av olika slag och sammantaget 60 000 visningar, det tycker vi är mycket positivt. Vi ser att när vi haft konsert eller sänt från skolavslutningar har antalet visningar ökat.
Vi kan även se att vi lockar en bredare målgrupp som omfattar en skara yngre följare.
Med digitalisering når vi fler personer än någonsin tidigare. Vi har många som tidigare bott i trakten som nu gärna följer oss digitalt.

Finns det några utmaningar med det digitala?
– Ja det gör det. Det är en utmaning att hålla gudstjänster digitalt och tala till de som tittar utan att man ser dem. I normala fall kan man tala till de som sitter i kyrkbänkarna, det går ju inte riktigt nu.

Hur ser ni på sändningar för 2021?
– Vi kommer att fortsätta med dem och vi kommer även att varva livesändningar med inspelat material från Fagerhult, Fågelfors och Långemåla kyrkor. Dessa kyrkor är stora nog för att vi ska kunna spela in och sända på ett säkert sätt när det gäller att kunna hålla avstånd till varandra.
Så den som vill, följ oss gärna via Facebook eller via vår hemsida, där kan du titta på våra sändningar. Det är viktigt med kontakt på olika sätt för att man fortsättningsvis ska kunna känna gemenskap summerar Jonathan.

Text och bild:  Gunilla C Johansson

 

Filadelfiakyrkan

Tommy Hamnert, du är den som filmar, redigerar och lägger ut Filadelfiakyrkans gudstjänster på sociala medier, detta sedan i våras förra året. Berätta hur är responsen bland följarna?

– Till och börja med hade vi ett 100-tal visningar av sändningarna i månaden vilka hela tiden har varit två per månad. I höstas fick vi en kraftig ökning och denna håller i sig, nu har vi mångdubblat visningarna per månad. Vi precis som många andra som sänder gudstjänster har många följare som har kopplingar till oss men bor på annan ort. Det är såklart glädjande att vi når ut till så många som vi gör.

Kan du berätta hur själva inspelningarna går till?
– Vi spelar in med ganska enkla medel, jag filmar från stativ och redigerar direkt och lägger ut klippet på  Facebook och vår hemsida. Just nu är det jag som roddar detta men förhoppningsvis blir vi några fler som hjälper till inom kort.
Vi brukar spela in gudstjänsten på kvällstid efter våra ordinarie arbeten några dagar innan vi lägger ut den. Vi har ju endast en person anställd, vår pastor Kristina Johansson.

Kommer ni att fortsätta med detta under 2021?
– Ja som det ser ut just nu så kommer vi att fortsätta även om vi får träffas igen. Normalt brukar vi ha guds-tjänster och andra aktiviteter där vi alternerar mellan  Fågelfors, Korsvägen, Berga och här i Högsby.

Innan pandemin, på vilket sätt engagerade du dig inom Filadelfiakyrkan och hur länge har du gjort det?
– Jag har varit aktiv i 30 år och ansvarar normalt för hemsidan och gör ett månadsblad som vi brukar dela ut. Nu går detta ut via vanlig post. Är även aktiv i bönegrupper och en av ljudteknikerna i kyrkan.

Är alla aktiviteter inställda eller framflyttade inom er verksamhet eller har ni någon form av aktivitet i gång?
– Just nu är allt digitalt och mycket är inställt. Men jag vet att vi håller kontakt telefonledes med de vi vet behöver ett extra samtal då och då för att bryta ensamheten. Dessa samtal är viktiga och ger mycket tillbaka för dem vi ringer till liksom för de som ringer från församlingen.

Vad hoppas du på just nu mest av allt?
– Att pandemin avtar och att vi kan träffas i någon form. Jag tror att vi är många som saknar gemenskapen som fysiska möten innebär.

Text:  Gunilla C Johansson. Foto: Privat


Publicerat

i

av

Etiketter: