Djurkliniken tar hand om din fyrfota vän

Charlotte, Emelie och Ida, undersöker gråhundstiken Cissi.

Ida Mörstam är legitimerad djursjukskötare som arbetar och bor i kommunen, hon fyller sin arbetsdag med att hjälpa våra fyrfotade vänner. Hon bemannar Anicura Djurklinik i Högsby tillsammans med veterinär Charlotte Kristiansen, djurvårdare Emelie Lanzinger samt Helene Flender även hon legitimerad djursjukskötare men som inte var på plats när vi var och hälsade på.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Ett flertal hundar med husse eller matte träffade personalen på djurkliniken bland annat gråhundstiken Cissi.
– Enligt husse verkar hon inte må helt hundra så hon är nu inbokad på ett besök där vi ska ta lite prover och undersöka henne. Det är så här vår dag ser ut, en rad inbokade besök, rådgivning och hjälp i butiken.
Den unga tiken verkade helt obekymrad över att hon fick en lugnande spruta av Ida i väntan på undersökning.
Trion berättar att man är en välutrustad smådjursklinik och utför allt från olika undersökningar, röntgen, ultraljud, dagkirurgi till förebyggande vård samt kloklippning och vaccination.

När kommer man oftast i kontakt med er?
– Antingen för att vaccinera sitt djur eller om man ser att djuret inte mår bra. I samband med vaccination gör vi även en enklare hälsoundersökning och hittar vi något där så pratar vi med djurägaren om förslag på åtgärder.
Det är viktigt att komma ihåg att vi alltid har låsta tider som är dedikerade för akut sjuka djur, det för att kunna finnas här när det är bråttom.

Vilket är de vanligaste djuren som ni tar emot här i Högsby?
Till kliniken kommer djurägare med sin hund och katt, kanin, marsvin och hamster.
– Även vi ser en ökning av att allt fler skaffat sig djur, främst hundar och katter nu under Coronapandemin. Numera har kliniken öppet alla helgfria vardagar, detta för att försöka möta den stora efterfrågan på djursjukvård.
Takten folk skaffar djur är högre än takten det utbildas djursjukskötare och veterinärer vilket gör att många upplever att det är svårt att få tider. Men vi gör allt vad vi kan för att hjälpa våra kunder och är det akut så försöker vi hjälpa till. Vi är dock inget akutdjursjuksjukhus utan då hänvisar vi till anläggningen i Läckeby där man kan få vård över natten.

Remissinstans
Anicura Högsby djurklinik är även remissinstans när det gäller tandbehandlingar som exempelvis rotfyllningar eller bettreglering på hund och katter.
– Detta innebär att djurägare ibland åker hit från till exempel Växjö, Gamleby, Västervik, Oskarshamn. Häromdagen hade vi en patient som åkt ända från Karlshamn, så vi har ett relativt stort geografiskt upptagningsområde.

Ida du har arbetat inom branschen i över 20 år, vad är det som gör att du trivs så bra?
– Jag gillar att jobba med djur, branschen har utvecklats mycket under dessa 20 år. Visst finns det saker som är lite tuffa att hantera, men det är så stimulerande att se när ett djur kommer in på morgonen och att det får åka hem samma dag och då mår bättre och att man vet att man gjort skillnad för just det djuret.

Då hoppas du att fler väljer samma yrkesbana som dig?
– Ja absolut! det är roligt och man känner att man gör nytta.
Det är även fantastisk att kunna arbeta där man bor vilket jag är glad över att få göra.

Tips till djurägare
•    Undersök ditt husdjur varje dag, titta efter sår, rinner det ur ögonen, skadade tänder eller kliar det på kroppen, äter och dricker hunden som den brukar.
•    Se till att ditt husdjur får bra och balanserat foder.
•    Försök att föregå problem, vaccinera din hund eller katt årligen.
•    Tänk efter innan du skaffar dig husdjur, läs på om rasen och skaffa dig kunskap om exempelvis hundens behov av daglig motion, och annat viktigt.


Publicerat

i

av

Etiketter: