Doris rustar upp Centrumbiografen!

Här ses Doris Urbanke framför Centrumbiografen, som hon äger numera.

Den anrika Centrum-biografen i Högsby, som visade den första filmen på Annandag jul 1931 har fått en ny ägare. Det är Doris Urbanke från Wien i Österrike, som är ny ägare och umgås med spännande planer för Centrum-biografens framtid.

Text och bild: Ingvar Gunnarsson

För att blicka tillbaka var det alltså 1931 som verksamheten startade med plats för 220 personer i salongen och 75 på balkongen. I början av 2000-talet upphörde filmvisningarna och sedan har det varit några ägare, men egentligen har inget hänt.

Doris Urbanke
– Hemma i Wien jobbar jag sedan 30 år som administratör vid en folkhögskola och trivs med arbetsuppgifterna. Vår familj hade i många år en campingbuss och var ofta i Skandinavien. Faktiskt har jag bland annat varit vid Nordkap flera gånger, säger Doris Urbanke.

Gillar naturen
Hon tycker att Sverige är det mest underbara land som finns och inte minst beroende på den storslagna naturen.
– Jag har länge drömt om att köpa ett litet röd-vitt hus på landet med skogen som granne och har tittat på många projekt utan att lyckas hitta något till ett acceptabelt pris.

Hittade på nätet
När sedan Doris Urbanke gick in på Hemnets hemsida hittade hon Centrumbiografen, och även att det såg ut som en fabrik fastnade hon för objektet, som verkade vara funktionellt.
– Det påminde om gamla byggnader i Tyskland från 1920-och 30-talen. Jag köpte Centrumbiografen tidigt under fjolåret, men då kom pandemin och jag fick inte åka till Sverige. Sedan upphörde restriktionerna till min stora glädje. Jag har fått
värdefull hjälp av Christer Bradley med att ta bort träd och en del annat, men åtskilligt återstår.

Sommarbostad
Under sommarmånaderna kommer Doris Urbanke att bo i lägenheten, som finns på biografens övre våning.
– Jag har målsättningen att i biografsalongen arrangerar konstutställningar, konserter och teatrar. Det ska ske då jag är i Högsby, alltså under sommarmånaderna. Sedan hoppas jag på samarbete med personer här så att vi kan jobba tillsammans och exempelvis med ett café.
Ännu är allt i sin linda och klart är att mycket måste göras för att få den 90-åriga Centrumbiografen i ett bättre skick.
– Visst är jag medveten om detta, men jag är optimist och tror på biografens framtid, även om allt naturligtvis inte går att göra direkt, vilket inte minst beror på jag bor och jobbar under stor del av året i Wien, säger Doris Urbanke.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: