Dörr- och fönstergrossist startar i Högsby

Nu har familjen Karlsson från Fågelfors, som fått dörrar och fönster i blodet, bokstavligen tagit tankar och idéer till den verkliga verkligheten.

Text: Gunilla C Johansson. Bild: Privat

Peter med fru och vuxna barn nu startar tillsammans en byggoutlet mitt i Högsby, WK-Byggtorg.
Genom att förvärva lokalerna mitt emot Fröviskolan intill norra rondellen i Högsby är planerna stora men högst verklighetsförankrade. Peter Karlsson, även kallad PK, och hela hans familj har siktet klart. Man ska ta sig an byggmarknaden genom att erbjuda fönster, dörrar och kringutrustning till konsument, företag och återförsäljare i hela Sverige.
– Det kan låta kaxigt, men det är det minsta vi är säger Peter. Vi är ödmjuka inför uppgiften att vara en del av marknaden och har valt att fokusera på det vi anser oss kunna göra allra bäst, leverera bra dörrar och fönster till låga priser.
De stora och ändamålsenliga lokalerna som tidigare inrymt kommunal gymnasieutbildning, försäljning av MC-delar och annat har nu fått sig en rejäl ansiktslyftning genom nymålad fasad, nyrenoverat tak, nya fönster och annat där tidens tand satt sina spår.
– Det är en gedigen fastighet som vi köpt, men den har krävt och kräver en del renoveringsarbete och detta har vi tagit oss an. Men i det stora hela är det en bra fastighet. Och den har ett så bra läge. Vi kan knappast få ett bättre läge intill en trafikerad väg som 37:an innebär. Det är lätt att hitta hit, ta emot varor och lasta ut till kunder som kommer med bil och släp eller lastbil.

Pulsen
Vi slog en signal till Peter och Ann-Sofies äldsta dotter Johanna Karlsson, en av de fem delägarna, för att ta pulsen på det nystartade grossistföretaget i Högsby.
­– Jag har mina rötter inom branschen då jag jobbat på Inwido under sex år som produktchef. När saker och ting förändrades i livet ville jag prova på något annat. Jag började studera och då inom webbutveckling som jag jobbar med i dag.
Det jag nu känner är att jag kan bidra med kunskap inom två branscher och få dessa att gifta sig och vidareutvecklas genom att bygga hemsida om det jag känner mig hemma i.
Johanna berättar att man kommer att arbeta utifrån flera huvudspår.
– Vi har dels en avdelning med prima vara där vi säljer kvalitetsfönster och dörrar till priser som står sig väl jämfört med konkurrerande företag. Vi har även en outlet där vi säljer varor som antingen har små defekter eller helt enkelt är felbeställda. Det betyder att vi har bra priser på en rad olika varumärken, som man antingen hämtar själv direkt hos oss i Högsby eller att vi skickar varorna till kunden. Vi säljer allt från obehandlade trädörrar i furu till aluminium- och ståldörrar.
Det handlar främst om inner- och ytterdörrar och fönster men även en hel del andra produkter, beroende på vilka partier vi köper in.
Johanna bor för tillfället i Göteborg och ansvarar för hemsidan.
­– Så är det, och jag jobbar och trivs bra i Göte-borg, men har bara bott här i 1,5 år och känner nu att jag vill se vart detta företagande med WK Byggtorg tar vägen och om det går att hantera med 40 mils avstånd.

Lagerförsäljning och webbutik
­– Vi har startat försäljningen och ser redan att kunder mailat att man vill att vi skickar beställningar via lastbil. Vår hemsida är byggd så att den går att ställa om från traditionell sida till webbutik. Något vi beräknar göra upp vid årsskiftet.
Grunden för verksamheten är dock lagerförsäljning direkt till kunder som kommer och hämtar. Men här finns även ett logistikcenter med stora yta där vi dagligen skickar leveranser till våra kunder runt om i landet, säger en förväntansfull Johanna.
­– Jag säger som pappa Peter, vi tror på denna idé. Detta är inget vi hafsat ihop på fem minuter utan något som vuxit fram under ett antal år. Det som driver oss framåt är att göra något tillsammans och då är det lätt att vara positiv.
Det är dock min lillebror Andreas, 24 år, och pappa Peter som drar det största lasset och de gör verkligen stora insatser för att detta ska går i lås.
Mamma Ann-Sofie och min syster Sandra stöttar administrativt med den äran så detta ska fungera. Vi kompletterar varandra mycket bra och våra olikheter är vår absoluta styrka betonar Johanna.

Vad var det som gjorde att ni tog steget att lämna trygg anställning till att driva eget?
– Ja inte är det pengarna, utan snarare chansen att bygga upp något för framtiden tillsammans med familjen, betonar Peter.
– Jag har tagit tjänstledigt från mitt arbete på Scania säger en mycket engagerad Andreas. Det man nu känner är att man längtar till att det ska bli måndag så man får ta sig hit. Jag har arbetat som snickare och drivit eget i fem år parallellt med jobbet på Scania. Nu känner jag trygghet i denna satsning och något som jag tror och hoppas kommer tas emot väl av blivande kunder.

Vad är det som gör att ni vågar satsa i Högsby?
– Vi tror på affärsidén och att det går att driva verksamhet. Den mångåriga erfarenheten av branschen genom våra tidigare arbeten och insikt i hur den fungerar spelar stor roll. Därmed inte sagt att vi har något facit, men goda förutsättningar för att ro detta i land.

Emådörren – Ny produkt på marknaden
Den nya butiken öppnade upp i lördags där premiären kan sammanfattas med fullt hus. Samtidigt med premiären så presenterade man en helt egentillverkad produkt Emådörren som finns som inner- och ytterdörr.
­– Vi har designat denna själva och valt att satsa på hög kvalité. En rejäl dörr som inte kostar skjortan helt enkelt, säger Peter.
Dörren säljs som standard i vitt utförande men går givetvis att beställa i valfri kulör.
– ­Men du får inte glömma bort att nämna Anita min mor som också är här och hjälper till. Som du ser så är det mycket som ska komma på plats till premiären och alla dagar efter den, säger Peter som därefter är på väg in till lagret för att lasta ut ett par fönster till en sommarstugeägare.

 

FAKTA

•  Förkortningen WK står för Werner Karlsson. I flera generationer har andranamnet Werner hängt med.
•  Bolaget ägs och drivs av Ann-Sofie, Sandra, Andreas, Johanna och Peter Karlsson från Fågelfors.
•  Ägarna har satsat mångmiljonbelopp i verksamheten bland annat genom fastighetsförvärv.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: