Edward Jejdling är ute på sitt livs äventyr

Han spelar junior-ishockey på heltid där hockeyn är som störst – i Kanada.
– Jag trivs bra här, berättar han.

Edward Jejdling är nyligen 20 år fyllda, uppväxt i Fågelfors och har stora delar av sin släkt i Högsby kommun. Det var på landisbanan i Fågelfors som han och hans storebror började åka skridskor på vintrarna, och träna med hockeyklubba.
– Ja, min pappa var med och spolade isen i Fågelfors.
– Sedan vi började spela i ishockey i Virserum, i klubben där.
I Virserum provade alla på att stå i mål, och det där fastnade Edward för mer och mer.
– Det blev mycket spel i källaren också när vi var små och då var jag förmodligen tvungen att vara målvakt gissar jag, haha.
Sedan dess har han motat hårda hockeypuckar både i Växjö Lakers och Alvesta SK. Kanadensiska klubbars scoutögon har koll på det mesta i hockeyvärlden och erbjuder unga spelare möjligheter att komma och prova hockeylivet i Nordamerika, och förra året kom chansen till Edward. Därför packade han sin utrustning i augusti ifjol och reste över Atlanten till samhället Temiscaming i Kanada, ungefär så stort som Högsby, strax utanför Quebec vid Ottawa River. Där delar Edward och en annan ung svensk spelare rum hemma hos en av ägarna till klubben, Titans, som spelar i serien GMHL vilket står för Greater Metro Junior A.
Juniorishockey i Kanada är mycket populärt och många engagerar sig.
– Men det är ganska svårt att stå här, där det är mindre rinkar, för det blir väldigt mycket skott och ofta farliga lägen och kontringar, men det är kul och intensiv hockey, stor skillnad på att spela här jämfört med Sverige.
Det blir en hel del restid också, för det tar minst två timmar till alla bortamatcher och de flesta är i trakterna av Toronto dit det brukar ta mellan tre och sex timmar med buss.
I Temiscaming har invånarna franska som förstaspråk, berättar Edward.
– Men de flesta kan flytande engelska också så det är inga större problem att förstå, trots att jag bara kan enstaka ord av franska.
Träningsdosen är större än vad Edward är van vid.
– Vi tränar 2-3 gånger om dagen 3-4 dagar i veckan, plus två matcher. Det är lite annorlunda beroende på vilka dagar vi har matcher. En vanlig dag börjar med frukost och sedan ice off-träning klockan 10.00 – 11.00. Därefter brukar jag köra eget gympass. Sedan har vi ispass från 13.30 till 15.00 med mycket individuella övningar. På kvällen har vi ispass igen med lagträning där vi kör spelsystem och mycket kamp plus fart.
I höstas har det bara varit ishockey för Edward, men sedan har han hunnit plugga lite också. Hemfärd är planerad i april.
– Mitt mål här i Kanada är att utvecklas så mycket som möjligt och ta vara på all istid jag får. Sedan vill jag bara utvecklas så mycket som möjligt och ta mig så långt som jag kan. Man får se vart det leder i framtiden.

Fredrik Loberg


Publicerat

i

,

av

Etiketter: