Eli vill träffa dig!

Ellen Bronkhorst tillsammans med Eli

– Vill du berätta om ditt företag eller vill du får fler att vilja välja ditt yrke? Ta då kontakt med elefanten Eli som finns hos Ellen Bronkhorst, Studie- och yrkesvägledare för elever årskurs 1-9 i Högsby kommun. Eli är ett nyfiket och vetgirigt kramdjur som vill upptäcka Högsby kommun och berätta allt för alla elever på
lågstadiet.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Detta menar Ellen som kontaktade oss för att berätta om ett nytt sätt att ge de lite yngre skolbarnen kunskap och inspiration om olika yrken.
– Nu i höst kommer elever i årskurs 8 gå ut på prao och de får då en värdefull inblick i arbetslivet. Detta fortgår precis som vanligt med undantag för förra hösten då pandemin satte käppar i hjulen. De yngre barnen har dock inte samma möjlighet att vara ute på praktik, där har vi genom åren haft olika sätt att berätta om yrken. Nu i höst provar vi ett nytt grepp. Vi hoppas att så många som möjlighet tar chansen och kontaktar elefanten Eli och låter Eli följa med ut till arbetsplatsen. Att genom bild, text och kanske en videohälsning till barnen berätta om sin arbetsplats. Varför man trivs, vad man bör ha för egenskaper och intresse för att gilla sitt yrkesval och vad man behöver för utbildning. Denna möjlighet finns fram till jul.
Allt material som kommer in sammanställs och sedan kommer jag under våren att åka ut till alla elever på låg-stadiet och låta Eli berätta om alla sina besök genom text och bilder.

Men att berätta om olika yrken för den som är sju/åtta år, är inte det lite tidigt?
– Nej snarare en bra ålder. Man är nyfiken och vill veta hur saker och ting fungerar och då är det snarare en bra tid att spegla arbetslivet

Så nu väntar du på att alla som vill berätta om sitt arbete kontaktar dig?
– Ja, ju fler som gör det desto mer har vi att dela med barnen. Eli har redan varit ute på turné med Bodil, skolchefen och bland annat träffat personal i köket här på Fröviskolan.

Eli ”frågar” oss på Innehåll genom Ellen hur det är att jobba på en tidning?
– Vi berättar att vi trivs bra med det, det finns mycket att skriva om i Högsby kommun, många föreningar och företag inom en rad branscher liksom kommunala verksamheter. Att berätta om Eli och önskan att få träffa personer som berättar om sitt företag och arbete är ett exempel på vad jobbet innebär.

Ellen, hur ser det ut på arbetsmarknaden och möjligheter till jobb här i Högsby?
– Livsmedelsbranschen och skogen har fått ett rejält uppsving och här är efterfrågan stor på arbetskraft. Vi ser även att trycket på dessa utbildningsplatser ökar. Likaså ser vi att det finns behov av arbetskraft inom vård, skola och omsorg.

Hur är det att arbeta som Studie- och yrkesvägledare i kommunen?
– Ett fantastiskt yrke där jag har förmånen att träffa så många unga och vara en lite del i att stötta och vägleda dem i sina yrkesval. Just nu så håller jag på att boka in tider med alla elever i årskurs nio som ska göra sina gymnasieval efter jullovet. För den som vill så är det bara att ringa eller maila för att boka in ett fysiskt möte eller telefonmöte, elev som vårdnadshavare.

Vad hoppas du på just nu?
– Att telefonen går varm från personer som vill träffa Eli, för att berätta om bästa yrkesvalet.


Publicerat

i

av

Etiketter: