Emåturism

Längs natursköna Emån finns flera fina platser att stanna till vid när man tar bilen, cykeln eller MC:n.

Ett annat sätt att uppleva Emån är via vattenvägen.

Ett företag som tagit fasta på upplevelseturism är Emåturism, som nu är inne på sin andra turistsäsong där stuguthyrning kombineras med kanot- eller kajakturer.
– Vår premiärsäsong gick över förväntan när det gäller uthyrning av kanoter och kajaker och den har börjat riktigt bra i år också. Intresset för semester eller aktiviteter kopplat till naturupplevelser ökar stadigt år från år och då faller sig vår satsning naturlig och logisk. Vi hoppas att kunna vidareutveckla verksamheten med olika former av paketlösningar. Vi har ju också ett spännande naturreservat, Lixhultsbrännan inpå husknuten, som är ett bra exempel på mervärde till Emån, säger Ewa Engdahl, Emåturism Lixhult.
Ewa och Gert visar runt på gården och vi stannar till vid de smakfullt inredda stugorna, där hunden Tilda nyfiket följer våra steg. En ljus och modern färgsättning i välutrustade stugor skall locka fler att uppleva naturen på nära håll. Gerts ardennerhästar, som betar i hagen precis bredvid, är också ett levande inslag i livet på landet.
Vi går vidare och passerar en spaavdelning, ett populärt komplement till stugor och kanotturer.
Ewa och Gert lägger i en av kanoterna så Innehåll kan ta en fin bild. Gert påpekar att ”man ska ha på sig räddningsväst” – men man gör ett undantag i dag.
– Vi sätter säkerheten högt och vi är noga med att alla som hyr kanot eller kajak av oss använder räddningsväst och vi erbjuder även hjälm. Emåförbundets nyligen uppdaterade folder om Emån som kanotled innehåller kartor med beskrivning av rastplatser, forsar och sevärd-heter m.m. Precis som med allt annat så är det egna goda omdömet viktigast av allt, och kanotturerna sker under eget ansvar både vad det gäller säkerhet men också vad gäller respekt för omkringliggande jordbruk och betande djur.

Bollen började rulla
När vi frågade hur det kom sig att man bestämde sig för att satsa på turism så blev svaret från Gert och Ewa att man tänker på framtiden.
– Vi var på ett möte som arrangerades på Stabygården där Emåför-bundet pratade sig varma om hur man på varsamt sätt kan låta en känslig miljö som Emån kombineras med upplevelseturism. Efter detta möte så drog vi i gång tankarna runt det som sades och efterhand som tiden gått så har möjligheter med såväl stugor, kanoter och kajaker dykt upp. Vi har så att säga gjort slag i saken, och där är vi idag.
Något som är en förutsättning i vår verksamhet är att samverka med andra lokala aktörer. Det kan handla om restaurangnäringen med
­­­­

Stabygården, Mejeriet och Emågården m. fl. och inte minst med Föreningssport som satsat på fiske. Vi har också kontakt med Oscar Nordahl och Dennis Holmgren, två Högsbyungdomar som satsar på fiskeguidning i Emån. I sommar har vi en bokning på 40 personer där vi inte har tillräckligt med egna kanoter. Då samverkar vi med andra företag och tar affären gemensamt. Det gäller att samarbeta för att kunna utvecklas, säger Ewa.
Gården är Ewas föräldrahem och turistsatsningen är ett sätt att hålla landsbygden öppen och levande.
– När jag var barn så var jag totalförbjuden av mina föräldrar att gå i närheten av Emån. Då såg man Emån som något farligt, åtminstone för barn. I dag så ser jag på Emån som en tillgång och något som be-rikar företaget.

Det Bästa med en kanot- eller kajaktur på Emån:
• Lugnet.
• Naturupplevelse.
• Frihetskänsla.
• Avkoppling.
• Avskildhet från stress och alla måsten.
• Härlig aktivitet med familjen eller med vännerna.

Tips
Ni som är nybörjare rekommenderar vi att komma till Lixhult och starta färden här och paddla sträckan fram till Högsby. Det är en stillsam och lugn del av Emån som passar alla nybörjare. För den som önskar en dagstur, varför inte fortsätta till Åsebo efter en bit mat och shopping i Högsby?

Om 10 år
Både Gert och Ewa säger gemensamt att de hoppas på en väl etablerad verksamhet med ytterligare några stugor och kanoter då de som glada pensionärer säkert gärna sysselsätter dagarna med positiva turister som vill uppleva vår svenska natur när den är som vackrast!

//Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: