Fikaaaaa…

Nu är det tid för fika. Så är det. Inte förhandlingsbart. Att fika på sommaren kan även benämnas som ett av de få måsten på sommaren. Fikat går även att döpa till 11-kaffe. En vän av ordning och som läste förra årets sommarkrönika har säkert redan uppmärksammat att vi redan då skrev om 11-kaffe. Denna viktiga tingest tål att upprepas. 11-kaffe är ett sätt att umgås, att planera och även ett sätt att landa lite i det man mitt uppe i. 11-kaffet, go’fikat, pausen, ja kalla det vad du vill men det är ett måste som inte går att förhandla bort.

MEN VAD ÄR DET SÅ SOM MÅSTE TILL FÖR ATT DET SKA FÅ KALLAS 11-KAFFE.
Tja till att börja med så ska det vara en paus i det man gör, just klockan 11 som framgår av vad det kallas. Är ni många i familjen och där viljorna går isär på vad man ska göra under eftermiddagen så pratar man ihop sig under 11-kaffet. Är man ensam, då tar man sin kaffekopp och kanske ringer till någon och ser om man ska göra något tillsammans. Eller varför inte sätta sig på altanen, balkongen eller kökstrappan och lyssnar på allt som finns runtomring. Dåtidens elvakaffe innebar mer äggmacka, kaffe och ett glas mjölk och på sin höjd en bit sockerkaka eller någon torrkaka.
Ett avbrott från ofta fysiskt ansträngande arbete. Nutidens 11-kaffe som ofta benämns som go’fika innebär bakelser, tårtverk, kaffe latte och knappast någon smörgås. Om man nu inte åt frukost klockan 06,00 och målat husgaveln från stegen sedan 06,30, eller röjt fram stenmurar med röjsåg, då smakar en matig macka bra klockan 11.

LAGOM ÄR BÄST
Nu är det på det viset att vi bor i landet lagom och där är lagom
som bekant bäst. Här förhandlar vi gärna med oss själva så att livsmedelsverkets rekommendationer och tankar på sockerskatt, motion, folkhälsa och kostråd landar i ett kanske nytt begrepp, lagomfika.
Det skulle i så fall betyda en liten smörgås, liten kaka och ett litet glas saft och liten kopp kaffe vid 11-snåret. Om nu ens 11-kaffe igår i någon statlig rekommendation vill säga.

Vi på Innehåll vill i denna debatt här och nu säga att ibland finn det inget som heter lagom är bäst. Ibland behöver man ta ut svängarna, å det rejält. Klart att man ska unna sig en riktig go’fika och klart att man ska köpa den största glassen som finns i kiosken. Kommer att tänka på Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga och hur han blir utskälld av sin pappa för att han köpte sockerdricka för sina pengar på marknaden. Varpå Emil tydligt påpekar att när han inte har pengar så kan han inte, och när han har pengar så får han inte och ställer motfrågan, när han ska han då köpa sockerdricka. Ja det kan man fundera på.
Kanske ska göra så här:
Ta ut svängarna när du besöker något av caféerna som finns runt om i natursköna Högsby kommun. Det finns mycket go’fika att välja mellan. Det går utmärkt för den som vill att välja en slät kopp kaffe. Det finns inga rätt eller fel, kanske möjligtvis att det mellan varven gäller att ta ut svängarna och röra på sig lite extra efter den där go’fikan.

För att förlänga debatten ytterligare så kan vi ta snacket om 3-kaffet,
fast kanske inte.. det får vänta till nästa år.
Tack för kaffet!

Nedan hittar du sammanställning av de flesta caféerna i kommunen. För dig som vill veta mer läs förra numret av Innehåll eller hämta årets turistbroschyr på Misteln i Högsby.
www.innehall.se
•    Aboda Café & Restaurang, Aboda Klint
•    Birgittas Café, Björkshult
•    Bötterums Gästgiveri Café
•    Bötterum, Långemåla
•    Café Gallerian
•    Järnvägsgatan 37, Högsby
•    Café 3 Århundraden
•    Norra Storgatan 45, Berga
•    Ceema Café & Servering
•    Skälsbäcks skolmuseum, Skälsbäck
•    Sommarcaféet i Fågelfors
•    Hammarsmedsbacken 7, Fågelfors
•    Staby Gårdscafé
•    Skvadronvägen 1, Högsby
•    Wickbergs konditori
•    Storgatan 45, Högsby

Ps. att åka och fika är ett bra sätt att besöka och uppleva Högsby kommun på nära håll. En tur till Skälsbäcks skolmuseum där färden dit går på slingriga men asfalterade vägar är en riktig upplevelse och känslan som infinner sig är näst in till magisk. Att stå där framför den rödmålade, stora träbyggnaden beläget ”mitt ute i skogen” och veta att den en gång i tiden var fylld av elever från trakten och där omdöme i uppförande fanns med på betygen, det är en speciell känsla.

Att då ta en fika och blicka tillbaka till den tid då bläckhorn och griffeltavla var moderna hjälpmedel i skolan ger ett perspektiv till dagens läsplattor i undervisningen. En sak är dock säker allt har sin tid, förutom 11-kaffet, det består in i framtiden.

Glad sommar till er alla. Skulle det nu bli en regnig sommar, så tänk att det faktiskt är roligt att hoppa i vattenpölar.


Publicerat

i

av