Flitens lampa lyser starkt

Duon Teija och Mayco är i full gång med att ta hand om inlämnade värmeljuskoppar när vi på Innehåll kommer på besök till den dagliga verksamheten i Högsby.
Text och bild:
Gunilla C Johansson

En verksamhet och aktivitet som vi tidigare skrivit om. Den här gången när vi kommer på besök har vi med oss en kasse välfylld med värmeljuskoppar som bara väntar på att bli hanterade av bland annat Teija och Mayco.

Häll alla i den här skålen säger Teija otåligt när jag försöker att knyta upp kassen. Till sist får jag upp den trilskande knuten och skålen fylls på.
– Stooopp, utbrister hon, det är fullt nu, nu räcker det.
Jag sätter ned kassen på bordet och frågar Teija hur det går med arbetet att rensa bort stearin, veke och metallblecket i botten.
Jag hinner inte prata nu säger hon och jobbar vidare med att få bort stearin ur aluminiumkoppen.
Mayco svarar istället:
– Det går bra och det är roligt att vi har ett jobb att göra när vi är här. Han pekar på de välfyllda skålarna med ljuskoppar som ska rensas och de som är klara. I en mindre skål ligger metallblecken som man måste pilla bort när man återanvänder ljuskopparna.
Omsorgsassistent Therese Frykholm berättar att allt stearin och paraffin som man får bort från kopparna smälts ned och blandas ut med finstrimlat papper.
– Då får vi detta som blir perfekt att tända en brasa med, så kallat bös, eller fnöske som många vet vad det är.
Vi brukar vara fler som jobbar med detta men i dag är det bara vi två säger Mayco och pekar på Teija.

Mera på vintern
– Det märks att vintern är här för då vi får alltid in mer värmeljuskoppar jämfört med vår och sommar.
Hittills har gänget här tagit hand om hela sju stora sopsäckar med sanerade, tillplattade koppar som lämnats till återvinningsföretag.
– En del av dessa pengar har vi använt till resor, bland annat till Astrid Lindgrens värld där vi besökte höstmarknaden.
Flitens lampa lyste verkligen över duon och de var så koncentrerade att vi inte ville störa under arbetet.
– Det som är så positivt är att detta är ett så uppskattat arbete samt att man gör en insats för miljön. Alla hjälps åt på sitt sätt. En del hämtar upp värmeljuskoppar på COOP och ICA och några andra platser, en del rensar kopparna och några åker till en återvinningsföretaget.
Detta skapar gemenskap. Så stort tack till alla er som lämnar in era utbrunna värmeljus säger Therese.

Tänk på att utbrunna värmeljus kan generera mer värme och omtanke än du kan ana.Kom ihåg det nästa gång du ska slänga dina värmeljus. Se därför till att de kommer till COOP eller ICA, för då gör du något stort för någon med-
människa och för miljön.


Publicerat

i

av

Etiketter: