Flugfiske i småländska fjällen

Ibland blir man bara så tom på ord när man ska beskriva en upplevelse som bara slår undan benen på en, i positiv bemärkelse
alltså. Exakt det upplevde vi på magasinet Innehåll när vi besökte Strömfiske Alsterån utanför Älghult. Vilken pärla!

Älghult är en av de orter Innehåll numera distribueras i så självklart ville vi göra ett strandhugg på orten. Vad kan då passa bättre än att besöka Vidinge Gård och paret Johan & Eva-Lena Philip som framgångsrikt driver Strömfiske Alsterån. Med en åsträcka på ungefär 15 kilometer erbjuder vattendraget en riktig vildmarkskänsla från svenska fjällen, som tagen direkt från filmen Jägarna. Ett naturskönt öringsfiske utan trängsel i strömmande vatten. Fiskevattnet är mångskiftande och varierar från snabbt strömmande vatten till lugnare partier. Karaktären påminner om en fin liten å i norr, bitvis hyfsat lättillgängligt och bitvis genom svårare terräng. Alsterån är en perfekt start på öringsäsongen där det finns bra möjlighet att lura upp en öring. Fiskesäsongen sträcker sig dessutom från början av april fram till oktober så det finns många chanser att blöte en fluga eller drag.

Bästa fisket i maj
Under högsommaren kan fisket vara mindre bra, ibland också helt avspärrat, oftast beroende på för hög vattentemperatur och/eller låg vattennivå. Absolut bäst är fisket i mitten på maj om du träffar rätt och stöter på kläckning av de stora majsländorna. Helgerna i maj bokas oftast väldigt tidigt så det gäller att vara ute i god tid med bokningen.
– Det ska aldrig kännas trångt längs vår sträcka här i Alsterån. Här på Vidinge Gård erbjuder vi besökaren en helhetsupplevelse med boende och mat, vi säljer fiskekort och det viktigaste fiskeplocket. Här har våra fiskegäster bekvämt boende nära fisket i rum eller lägenheter samt mat och dryck på uteserveringen eller efter avslutat fiske i den mysiga puben. För den som vill ordnar vi gärna med ett lunchpaket att ta med och grilla vid ett av vindskydden längs ån, berättar Johan för oss när vi får tid att sätta oss ned i matsalen innan fisket ska påbörjas. Johan ger oss dagsaktuella tips kring vart vi ska prova fiskelyckan och när vi beger oss i väg för en heldags fiske är vi fulla av förväntan på vad som väntar oss i denna fantastiska miljö.

Nymffiske eller torrfluga är vad som gäller
Strömfiske Alsterån är indelad i sex zoner. Zon ett startar nere i Alsterfors och är 700 meter lång. Zon två går mellan Alsterfors och Åbron och är 4 kilometer lång. Zon tre tar sedan vid mellan Åbron och Hönsetröms damm och här finns också en handikappanpassad brygga.
Zon fyra är själva Höneströms damm, längden är 1 kilometer och även den har en handikappanpassad brygga och även båt för uthyrning. Zon fem går mellan Höneströms damm och Madvägsbron med en längd på 5 kilometer och Strömfiske Alsterån avslutar sitt fiskevatten med zon sex mellan Madvägsbron och Skahus, 1,4 kilometer lång ringlar den sin väg ifrån Sjön Alstern uppe vid Lenhovda.
När det gäller fångst av öring ska all fisk återutsättas. Flugfiske samt spinnfiske är tillåtet, endast med enkelkrok och hullinglöst. Allt metfiske är förbjudet. Fritt upptag av gädda och abborre gäller. Med all denna info är vi redo att påbörja dagens fisketripp, vi är alla beredda på en dag med fantastiskt väder och en del av oss väljer att knyta på en nymf i andra änden på tafsen, de andra väljer att prova på lyckan med en torrflugeimitation nu när kläckningen kommit i gång. Är du förstagångsbesökare rekommenderar vi zon två och tre som är lite mer lättfiskade. De hårdaste zonerna att ta sig an är zon fem och sex.

Första hugget och mycket vakande fisk
Den fantastiska naturen som möter oss i zon fyra denna dag är magisk. Norrländska myrar fast på småländskt vis vart vi än går och flygfäna vi försöker härma med våra flugor kläcks i rask takt denna varma dag. När vi lägger ut våra linor för första gången har fisken redan börjat vaka och visar sig gång på gång ovanför vatten-ytan och det dröjer inte länge innan första hugget kommer. En vacker öring har tagit fiskekompisens fluga och efter en kort kamp med snabb drillning kan en öring på lite över kilot landas. En kort tid senare återfår den vackra fisken sin frihet och simmar åter tillbaka i sin miljö. Och så här fortsätter dagen, fisk efter fisk visar sig, fler och fler visar intresse av våra flugor innan de nykläckta sländorna tar upp kampen och gör våra flugor mindre intressanta.
Vi ägnar förmiddagen åt fortsatt flugfiske utan ytterligare framgång men passar på att vandra en så stor del av sträckorna som vi bara orkar innan det blir dags för lunch på pizzerian inne i Älghult. Efter gott käk beger vi oss till de sydligaste zonerna där vi tillbringar resten av dagen i hård konkurrens av världens alla flygfän. Tyvärr också mygg i mängder, dagen till ära. När vi lämnar Alsterån klockan 18 har vi lagt tio timmar fiske bakom oss, landat fem fina öringar och tappat lika många i denna fantastiska miljö.
Oavsett om ni gillar fiske eller ej så planera en utflykt till denna vackra miljö som erbjuds runt om Älghult. Ni kommer verkligen inte att bli besvikna!


Publicerat

i

av

Etiketter: