Flytta från, till och ihop

I vår miniserie där vi träffar människor mitt i livet och som berättar om sin koppling till Högsby har turen kommit till Joakim Månsson.

Han är som flera av de vi intervjuat född och uppvuxen i kommunen, men valde att flytta till Luleå. Här kunde historien och kopplingen till Högsby slutat.
Samtidigt som Joakim bodde i Luleå, började en tjej från Högsby att studera i Luleå. Under ett påsklov i Högsby träffades de båda. De blev ett par och en dag bestämde de att flytta söderut och till Högsby.
Jag och Victoria gillar Luleå och det mycket, men vi ville båda söderut till släkt och vänner. Vår gemensamma son Selmer går nu på dagis och börjar till hösten förskolan så vi känner oss väl hemmastadda. Jag sticker inte under stolen med att jag gärna vill ha 5 minuter till badet och närheten till allt som en större stad har, men ibland får man välja.
Joakim arbetar i dag på ÖSK, (Östra Smålands kommunaltekniska förbund) som arbetsledare inom gatu- och park.
Ett arbete som står inför en del utmaningar men för mig är drivkraften att ständigt arbeta med förbättringar och få saker och ting bättre än de är i dag.

Föreningslivet viktigt
Fritiden hemma hos familjen Schön Månson stavas föreningsliv och fysisk aktivitet.
Vi har dragit igång en förening med namnet V02Max Högsby, där VO2Max betyder maximal syreupptagningsförmåga. Gillar man individsport men inte vill träna ensam så passar vår förening väl in. Vi utövar allt från spinning och cykelpass till triatlonträning och löpning i grupp.  Det betyder att vi får en win win effekt, träna och sporra varandra för att bli ännu bättre och sen tävla mot varandra.

Engagera dig
Ett bra sätt för att öka trivsel där man bor är att engagera sig i det som finns eller skapa det som inte finns. I vårt fall var det enkelt. Vi ville få i gång en förening och tillsammans med andra aktiva så blev det både roligt och enkelt att starta något nytt.Gillar att föreningslivet är starkt i kommunen och att många även går kurser.
Joakim hoppas att ännu fler upptäcker och uppskattar allt bra som finns runt knuten. Han är kanske ingen storfiskare men gillar jakt desto mer. Närheten till naturen kanske man inte alltid upp-skattar för man tar den kanske för given.

Att bo här och pendla till jobbet gör att man uppskattar närheten till naturen än mer. Det finns fina hus till salu som erbjuder direkt närhet till naturen för den som är intresserad.

Tar tåget
Joakim saknar ibland utbudet som en större stad erbjuder. Detta löser han och familjen på ett smidigt sätt.  – Vi tar tåget till Kalmar, shoppar lite och går ut och äter på restaurang och sedan tar vi sista tåget hem.  Det är ett bra sätt att äta kakan och ha den kvar.

Ge tillbaka
Joakim är även engagerad i Lions och dess välgörenhetsverksamhet. Ett engagemang som betyder mycket för Joakim efter hans tjänstgöring inom försvaret då han under 7 månader var placerad i Afghanistan.
Ibland behöver vi alla perspektiv på livet. Det jag fick uppleva i Afghanistan under denna period har påverkat mig relativt mycket. Allt som är självklart för dig kanske är en utopi för andra, tänk på det när du möter människor.

Tips från Joakim
Flytta gärna hit alternativt skaffa dig ett litet sommarställe och upplev naturen när den är som alldra bäst mitt i Småland.
När du står inför olika valmöjligheter i livet, bestäm dig för något, det går inte att ligga i mittfilen – våga misslyckas, våga
lyckas.

// Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: