Föräldralediga bygger nätverk

Innehåll fick under en dryg timma stifta bekantskap med föräldralediga mammor och pappor i förra veckan över en kopp kaffe. Det var idel goda miner från såväl föräldrar som de allra minsta som var dagens huvudfigurer.

Louise Oskarsson och Lina Danlid Burke hade innan mötet åkt runt till ett par olika förskolor för att få en bild av hur verksamheterna ser ut och fungerar.

– Jag tycker att det är viktigt att engagera sig och titta på de olika alternativ som finns. Det är ju inga direkta avstånd från Högsby att åka till exempelvis Berga eller Ruda.Viktigast är ju att barnen och vi föräldrar trivs med platsen som man väljer menar Louise och Lina. Daniel Carlsson som för dagen var enda pappan i gruppen riktigt njuter av att vara pappaledig tillsammans med sonen Malte.

-Visst är det annorlunda att vara hemma på heltid jämfört att komma hem efter en dag på jobbet och få vara med grabben en liten stund på kvällen innan han ska sova.Vi har lärt känna varandra nu på ett helt annat sätt än tidigare. Dagarna fylls snabbt på med laga mat, äta, sova och hålla ordning hemma. Men vi hinner faktiskt ut en del i skog och mark, något vi båda verkar gilla riktigt bra.

MÅNGA ALTERNATIV
Öppna förskola, babyrytmik, BVC-träffar, bokcirklar, babysim, många är alternativen för såväl barn som vuxna att lära känna varandra. Hela gruppen menar på hur viktigt det är att det finns olika forum att mötas men även att träffas hemma hos någon.

– Alla vi här har ju stått inför att gå från att vara två vuxna till att få en tredje liten familjemedlem. Det är många tankar som far runt som gör att man kanha behov av att träffa andra i samma situation. En del vill träffas mer, en del lite mindre, viktigast är att man har möjligheten att träffas. Jag och minfamilj bor visserligen i Mönsterås kommun, men jag känner mig lika hemma här som där menar
Malin Bronge Oskarsson. Emma som ursprungligen kommer från Sala och relativt nyin-flyttad till kommunen uppskattar den gemenskap som finns i grupperna.

– Min sambo känner många från trakten då han är uppvuxen i Berga, men för mig så är nätverkandet mycket uppskattat och jag har redan fått flera nya vänner. Innehåll frågade föräldrarna hur de ser på sin och familjens framtid och mer eller mindre samstämmigt så menade man att man bor i eller nära Högsby kommun.

– En liten ort har många för och nackdelar, men vi väljer att se det positiva och försöka ändra det som kan vara negativt. Det är ju förhoppningsvis vi som kan påverka framtiden.

TIPS TILL DIG SOM NYBLIVEN FÖRÄLDER
– Det tar tid att hitta fungerande rutiner.
– Rutiner som fungerar ändras ibland över en natt.
– Kan ta lite tid att inse att man inte bestämmer över sin egen tid.
– När barnet sover, försök att koppla av och dra inte igång med värsta storbaket.
– Lika viktigt som att träffa andra är att finna tidtill lugn och ro med endast dig och barnet.
– Skaffa dig ett nätverk där du kan prata om det du tycker är viktigt.
– Det finns inga rätt eller fel.
– Tro på dig själv och din egen magkänsla.
– Undvik att Googla! Det kan skrämma mer än göra nytta.
– Alla barns utveckling och framsteg är unika – jämför inte.  Se olikheterna som en styrka.
– Allt har sin tid.
Innehåll tackar för ett mycket positivt möte med några av kommunens allra yngsta medlemmar.
//Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter: