Föreningen med det stora hjärtat

Mikael Nilsson mottog priset årets ungdomsledarstipendiat under årets Högsbydagarna och solen strålade i kapp med pristagaren.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Detta är en av många positiva saker som vi inom Lions gör varje år. Förutom att uppmärksamma ungdomsledare så arrangerar vi en rad aktiviteter som kommer närsamhället tillgodo menar Inge Kastberg, president Lions Club Högsby.
Som en del i föreningens 60-årsfirande bjöd man besökarna till Högsbydagarna på glass när man delade ut drygt 700 glassar under några få timmar.
– När Högsbydagen började rundas av så åkte vi till Kvillgården och Mogården, numera på Dr. Morbergs väg, med Lionståget för att låta de som ville och orkade åka med på en tur runt om i byn en mycket uppskattad aktivitet bland de äldre.
Inge berättar att man i dag har 33 medlemmar i föreningen och att ett av de stående inslagen är försäljning av havrekärvar och att hyra ut Lionståget med förare till olika event. Det finns plats för fler medlemmar som känner att de vill hjälpa till och bidra till ett bättre samhälle för alla.
Att vi kan sälja havrekärvar år efter år fungerar tack vare medlemmar som Anders Ek, Nils-Bertil Oscarsson och Keijo Nilsson, som vet hur äldre lantbruksmaskiner fungerar.
Även ett stort tack till Lindhs Djur och Natur som skänker havren.
Samma princip gäller med tåget, vi har folk som är duktiga på att hålla ordning på tåg och vagnar.
Lions brukar dela ut cirka 60-80 000 kr varje år till olika föreningar och projekt, allt från stöd till hjärtstartare, musikalresa, Hanåsa aktivitetsförening, skytteklubbar till Gothia Cup och pensionärsorganisationer. Under jubileumsåret så har det faktiskt delats ut 140 000 kr lokalt i Högsby Kommun vilket känns mycket bra.

Huvudman för Julmarknaden
Det kanske inte är så många som ännu fått julmyskänsla men här kommer positiva nyheter från Inge.
– Julmarknaden har tidigare drivits i projektform genom kommunen. Nu när projektet håller på att avslutas så har vi efter samtal med kommunen och våra medlemmar tagit beslutat att vi tar över och håller i Julmarknaden 2019. Ingemar Svanström är utsedd till Julmarknadsgeneral.
Till vardags arbetar Inge som elkonsult på Semcon.
– Det blir en del bilåkande i arbetet vilket jag är helt ok med då jag trivs bra i Basthult.

————————————————————————————————————-

Högsby Lions Club 60 år

Initiativtagare till klubben var lokalredaktör Malcus Johansson, som på nyåret 1959 började vid Barometern i Högsby.

Text: Ingvar Gunnarsson

Bland annat med hjälp av Per-Erik Lundin och Carl-Johan Persson bildades Lions Club Högsby. Vid en högtid i Högsby kyrka den 26 september 1959 bildades Lions Club, då distriktsguvenören Per-Einar Walltorp överlämnade  charterbrevet till charterpresidenten Carl-Johan Roos.
Första gången Lions uppmärksammades var då klubben 1961 vill vara med att anlägga en tempererad utomhusbassäng i Lanhgen, men av olika anledningar realiserades detta aldrig.
Redan på 1960-talet bjöds pensionärer in till kaffesamkväm i församlingshemmet, och tidigt började Lions skörda julkärvar, vilket liksom vårfesten ännu är årligen återkommande inslag.
Ett ungdomsledarstipendium instiftades 1972, då Gösta Nilsson, Ruda fick åka på sommar-OS i München. Bland dem som fått detta stipendium märks Bertil Lövmo och Ulf Ekblad, Björkshults IF, som 1983 besökte det portugisiska fotbollslaget Benfica samt makarna Elly och Carl-Albert Pettersson, vilka 1990 var med vid Frälsningsarméns internationella kongress i London.
Vid den första Högsby-dagen 1983 hyrde Lions in ett tuff-tuff-tåg och därefter kom Anders Svensson med förslaget att klubben skulle skaffa ett eget tåg, vilket var klart året därpå. En bryggarbilbil av märkte Opel Blixt 1956 års modell byggdes om och dessutom byggdes tre vagnar.
En ny giv inleddes 1990 med tomteparaden strax för jul i Hanåsaskogen och även detta var ett förslag från Anders Svensson.


Publicerat

i

av

Etiketter: