FöreningsSport 30 år

I år firar Christer Pettersson, FöreningsSport, 30 år som företagare i kommunen. Ett stabilt företag med trogna kunder och med en ledning och personal som gillar att göra affärer, stora som små.

I dag hittar du den välsorterade sport-, fritid- och fiskebutiken vid Karlssonsområdet på Järnvägsgatan i Högsby, men företaget startade bokstavligen i en garderob.
– Det är faktiskt sant att en garderob var starten för dagens verksamhet. Det var ju så att för 30 år sedan så fanns det ingen butik i kommunen som sålde fritids- och sportkläder. Jag var ju på den tiden även mycket aktiv inom idrotten då jag spelade både fotboll, handboll, tennis och bordtennis.
Så parallellt med mitt arbete på kontoret hos RA-plåt så bestämde jag mig för att dra i gång lite försäljning av idrottsskor och kläder från hemmet. Det kom i gång bra och efterhand som kontakt-ytan ökade så hängde en ökad kundkrets på och verksamheten, så att säga, växte ur garderoben. Jag hade även då en strängningsmaskin, så alla som spelade tennis, runt om, i och utanför kommunen, kom till mig och ville stränga om sina racketar.

Flyttkarusell
Christer ville efterhand som försäljningen ökade även utöka sortimentet. Då ställde leverantörerna krav på att han gärna fick erbjuda sina kunder märkesskor, men då måste han även han en butik, och så blev det.
1988 gick Ingemar ”Pröjsarn” Gustavsson in som delägare, och 1990 slog vi upp portarna till vår första riktiga butik på Storgatan och då kunde vi erbjuda märkesskor.
Ingemar hade ett stort kontaktnät inom fotbollen och vi tillsammans fick allt mer och mer att göra i butiken. Samtidigt som vi öppnade butiken så sa jag upp mig på RA, det gick inte att vara på två ställen samtidigt. Fram till -88 var jag även deltidsbrandman, säger Christer.
1990 flyttade man verksamheten till nuvarande Optik-Ur och var där fram till 1996, då man förflyttade butiken till fd Vivo, numera Pizzeria och OT, på Storgatan.
När flyttlasset skulle gå till butiken man har i dag så blev byggnationen försenad på grund av överklagande.
– Vi hade ju redan sagt upp lokalen vi var i, så det blev att packa ner allt och tillfälligt husera i före detta brandstationen i Högsby under en längre tid än planerat. Det var en ny upplevelse och tur att man sålde varma plagg då det inte var speciellt varmt i lokalen vintertid. Det som var tråkigt var att vi under det året vi var i f.d. brandstationen hade inte mindre än 4 inbrott.
I och med flytten till Karlssonsområdet där man är dag så har flyttkarusellen stannat upp i mycket bra och ändamålsenliga lokaler.

Familjeföretag
I dag arbetar Christers dotter Elin, 23 år, på heltid i företaget. Något som hon inte ångrar en enda dag.
Jag började hjälpa till i butiken efter skoldagens slut när jag var 7 år med att knyta rosetter och kontrollera att alla varor var märkta med priser. När jag slutade åk 7 så var jag i butiken hela sommarloven. Betalningen i början var pizzabröd, helt ok då, men nu är det andra bullar säger Elin.
Elin har vuxit in i verksamheten och allt eftersom åren gått har hon tagit allt större ansvar och uppgifter i butiken. Val av yrke var dock inte helt självklart.
Jag är ju utbildad frisör och hade faktiskt en anställning på en salong i Oskarshamn. Jag kände dock att butiken lockade mer än frisörsyrket, så jag sa helt enkelt upp mig.
Elin stormtrivs på jobbet och känner att hon gör nytta
-Vi är på ett sätt en hälsobutik. Hos oss kan man köpa utrustning för friluftsliv och njuta av naturen, eller fiskeutrustning för att prova fiskelyckan. Många som kommer in till oss vill starta om sina liv med att börja träna för att orka mer och för att må bättre, säger Elin.

Många viktiga personer
– Det är många personer som på ett eller annat sätt varit aktiva i företaget. Dels Paula som var delägare under några år och likaså ”Pröjsarn”.  Vi har många som varit i butiken och arbetat, antingen på timmar eller deltid. En som var med och hjälpte till var min far Bengt. Fast han gjorde lite som han ville. Det var inte helt lätt att räkna ihop dagskassan, för han avrundade beloppen lite som han tyckte lät bra för stunden. Han var även känd för att återberätta fiskehistorier, och många skrönor om vad man kan få på kroken kom nog från min far, berättar Christer.

Kunder
– Vi har trogna idrottsföreningar som lägger årliga beställningar på skor och kläder och många trogna kunder som återkommer till vår butik. Profilkläder är även det en viktig verksamhet. Vi är mycket stolta över att vi får förnyat förtroende varje år av våra kunder. Vi försöker så mycket vi kan att ta hem det som efterfrågas och oftast får vi tag i det kunden efterfrågar. En sån dag känns lite extra bra poängterar Christer.

Familjen viktig
– Min fru Eva har hela tiden backat upp mig med att vara bollplank, och utan det stödet, hade vi inte haft detta samtalet i dag. Att ha med sig familjen i företagandet är en förutsättning för att lyckas.
Jag ångrar inte en enda dag då jag tog steget för 30 år sedan med att lyfta luren och göra min första beställning av tränings-skor. När jag var liten drömde jag om att arbeta på bank och räkna pengar. Företagande är väl inte att räkna pengar, utan jag har mera sett företagandet som en livsstil och att göra det jag tycker om. Idrott, friluftsliv och företagande är något man inte klarar sig utan enligt mig, säger Christer.

Tips till dig som vill starta företag
• Dra inte på dig onödiga kostnader.
• Skaffa dig en grundplåt att stå på när det är tuffa tider.
• Vårda och bygg upp ett nätverk runt dig själv och företaget.
• Skaffa dig en mentor som bollplank.
• Det ska vara roligt att arbeta för dig själv, så räkna inte timmarna
du lägger på företaget.

Om 10 år
– Jag tror att verksamheten rullar på bra och att jag spelar golf om dagarna, avslutar Christer.

//Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: