Företagande i sikte

Det är fem år sedan Mikael Max la sin speedwayhjälm på hyllan men har trots detta varit sin hemmabana i Målilla trogen. Han jobbar där deltid med banskötsel och verkar trivas i sin tillvaro som egenföretagare i olika roller. För drygt sex månader sedan sjösatte han sin senaste satsning inom företagande, en webbutik med jakttillbehör. En satsning mitt under pågående pandemi.

Text och bild: Gunilla C Johansson

– Jag och alla vet att pandemin pågår men samtidigt gäller det att se framåt och våga satsa. Att det blev en webbutik med ett mindre sortiment här hemma där vi bor kändes som ett bra sätt att starta upp en verksamhet stegvis.
Företaget som Mikael bygger upp erbjuder en uppsjö av produkter som är direkt kopplat till jaktintresserade men även för den som vill kunna se vilda djur på nära håll.
– Jag säljer allt från enkla till mycket skarpa termiska mörkersikte som du dels kan montera direkt på befintligt sikte eller använda löst som kikare. Detta har redan slagit väl ut och intresset är stort för senaste tekniken. Annars så erbjuder jag det man behöver för att kunna bedriva säker jakt, som exempelvis produkter för vapenvård, ammunition och pannlampor för att ta några exempel.

Är säkerhet viktigt för dig?
– Ja, jag är ju uppvuxen med det på alla tävlingsbanor. Säkerhet kommer först av allt om det så handlar om speedway, jakt eller annat.  När det handlar om jakt så ska man ju som jägare göra allt man kan för att den sker så säkert som det bara går. Detta har jag tagit fasta på när det gäller de produkter som jag erbjuder.
Mikael visar en rad produkter han valt ut och lagt till i sitt sortiment, senast en fällbar och bärbar stol med skjutstöd.
– Det finns ju hur mycket som helst inom detta område och det som är bra är att det finns inom ett brett prisintervall så det finns alltid något för alla.

Handla lokalt
Mikael som själv är jägare berättar entusiastiskt om sitt nya företag och att han hoppas att fler från trakten handlar lokalt.
– Hela sortimentet som jag har hittar man på hemsidan och det går bra att beställa där direkt, vill man hellre ringa till mig och beställa så går också det bra. Då företaget ännu så länge är i en uppbyggnadsfas så har jag främst visningsexempel här i Högsby för den som vill se produkten innan man beställer. Det jag där-emot har hemma i större lager är ammunition. Jag vill även poängtera att jag inte säljer vapen utan endast tillbehör.

Nu har det gått fem år sedan du avslutade din karriär inom speedway, saknar du den?
Mikael blir tyst en stund sedan säger han;
– Det var en fantastisk tid i mitt liv, att få stå i rampljuset, få förfrågningar från alla håll och leva det liv jag gjorde med resande, tävlingar och allt. Men det precis som allt annat tar någon gång slut och så även för mig. Det som kanske var det tuffaste rent mentalt var nog att från en dag till en annan så tystnade telefonen, SMS:en och strålkastarna var släckta. Min smala lycka när detta hände var att jag hade turen att något annat väntade på mig, min familj, jobb och goda vänner. Den turen har inte alla. Min direkta plan efter karriären var att ha en verkstad i dessa lokaler vi är i nu, men jag kände att jag ville göra något helt annat och sadlade därför delvis om och nu senast med webbutiken.

Trivs du bra i Högsby?
– Ja det är faktiskt lite likt Gullspång där jag är uppvuxen, man känner till de flesta, det finns saker att göra och det är nära till det mesta. Det var ju kärleken till min fru Emma som tog mig hit och nu har vi två fina söner och bor verkligen toppen intill Emån. Nu provar äldsta sonen på motorcross medan lillebror verkar satsa på fotboll.

Ärligt, hur känns det som pappa när du ser sonen fara fram i hög fart på banan?
– Det är klart att jag är glad för hans skull och det värmer att se hur glad han är. Men visst finns oron i pappahjärtat de gånger det inte går som det är tänkt på banan.

Hur ser planerna med webbutiken ut framöver?
– Att jag så småningom kan bygga ut en fysisk butik här i Högsby och hålla öppet några dagar i veckan. Jag har redan inofficiellt öppet då de som beställer via hemsidan väljer att hämta det här hos mig på Alstigen i Högsby avslutar Mikael.


Publicerat

i

av

Etiketter: