Företagsbesök i Hornsö

Niklas Lindh, Albin Lindh, Lena Svensson och Liza Furuskog i ladugården.

För två år sedan träffade vi på Innehåll Albin Lindh i Lamnehult, Hornsö. En då 15-årig målmedveten kille som till varje pris ville gå lantbruk och entreprenad på Ingelstorpskolan strax utanför Kalmar. Hur gick det då, för Albin? jodå alldeles utmärkt han kom in på sin drömlinje och går nu andra året.

Text och bild: Gunilla C Johansson

– Det blev väl ungefär som jag tänkt mig men med den stora skillnaden att man inte bor på skolan som normalt är en internatskola, detta på grund av pandemin. Så visst saknar man kompisarna och att bo där, men nu är det ju som det är. Känner att jag valt helt rätt linje säger Albin.

Vi på Innehåll och Liza Furu-skog, näringslivsansvarig i Högsby kommun träffar Albin Lindh tillsammans med hans pappa Niklas Lindh, lillasyster Amanda och Lena Svensson. En kvartett som på olika sätt är verksamma på gården.
– Jag har varit anställd här sedan 2014, började med en dag i veckan och de senaste åren har jag jobbat här mer eller mindre på heltid och ansvarar för djurhållningen, något som jag verkligen gillar berättar Lena Svensson djurskötare.
Bygga för framtiden
Niklas berättar om gården och att han efter att ha arrenderat den under några år köpte verksamheten 2007 och har sedan dess varit företagare på mer än heltid.
– Vi har hela tiden tänkt att man vill bygga upp något och bygga för framtiden. Det fick jag med mig från min far och mina farbröder redan som ung. Då, för 23 år sedan, hade vi plats för ett 40-tal mjölkkor och kalvar. Genom olika satsningar med ny ladugård, stallar och annat så har vi utökat besättningen till 130 årskor. Själva gården är sammantaget på cirka 230 hektar där knappt hälften av arealen är beten och resterande åker. Det betyder att under ett normalår är vi självförsörjande på foder.

Enda mjölkgården
Niklas berättar att man nu är den enda mjölkgården i Hornsö och att det stundtals kan kännas lite tomt.
– Men samtidigt som andra avvecklat sin produktion så har vi ökat så på så sätt så hålls landskapet öppet och mjölkproduktionen i gång.
Stämningen bland kvartetten är god och samtalet om företagande, förutsättningar och framtiden avlöper var-andra under företagsbesöket.
– Det är viktigt att vi från kommunen får och tar möjligheter att göra företagsbesök. Detta för att få värdefull information och kunskap om alla branscher där denna näring är en av de större i kommunen betonar Liza.

Niklas berättar att man under nästa år kommer att bygga ett nytt kalvstall på gården.
– Som jag sa tidigare så gäller det att bygga för framtiden och våga satsa och att då bygga ett kalvstall ligger i linje med detta.

Liza frågar Albin hur har ser på detta?
– Det är klart att jag tycker att det är roligt att vi bygger ut och utvecklar gården.

Hur är det att jobba ihop med pappa och Lena?
– Det fungerar bra, vi har alla våra olika ansvarsområden och olika intressen. Jag gillar ju mest att köra maskiner och hålla på med växtodlingen. Lena är bra på djurhållningen med mjölkning och allt sådant.

Pappa då?
– Haha, ja han får göra allt det där andra.
– Ja, jag kanske får vara vaktmästaren och den där som är lite överallt säger Niklas och skrattar.

Tillbaka till skolan Albin, du tar studenten om drygt ett år hur ser planerna ut?
– Att lära mig så mycket jag kan och ha roligt. Nu är ju all skola och undervisning på distans och det känns lite konstigt att man inte träffas på samma sätt som tidigare. Men jag känner att jag gjort rätt gymnasieval och snart blir det även att plugga för att skaffa mig ett bilkörkort.

Lena du har arbetat som djurskötare sedan 1996, berätta vad är det som gör att du trivs så bra?
– Kor är så fina djur och man får så mycket tillbaka av dem. Att arbeta med djur känns naturligt och jag känner stolthet över att djuren här har det bra.

Till sist Niklas, är det något mer du vill säga till Innehålls läsare?
– Detta är en viktig näring och branschen har det tufft med rekrytering. Vi som driver verksamhet behöver bli bättre på att berätta att livsmedelsproduktion är en framtidsbransch och unga behöver få komma ut och se jobbmöjligheterna som finns.

Lisa framförde ett tack att hon fick komma på företagsbesök och uppmanar andra företag att höra av sig om man vill komma i kontakt med henne i frågor gällande näringsliv.


Publicerat

i

av

Etiketter: