Författarbesök

– Om jag ska ge några råd till människor som vill komma igång med eget skrivande? Läs mycket! Och hitta ämnen som ligger er nära!

Mitt i Högsbyhöst, mitt i november, kommer Lena Andersson från Stockholm till Högsbybiblioteket för att berätta om sitt författarskap. Två av hennes senaste böcker, ”Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek”, och ”Utan personligt ansvar” om poeten Ester, tillhör de mest lästa i Sverige de senaste åren. Den förstnämnda gav Lena Andersson bland annat Augustpriset år 2013 i kategorin skönlitteratur. Även den engelskspråkiga versionen har hyllats i brittisk media.
Nej, jag har nog inte varit i Högsby tidigare. Det ska bli roligt, säger Lena Andersson som ändå ofta vistas i vår del av Sverige.
Min sambo (förläggaren Björn Linnell) har en stuga på Öland och han brukar säga att han kommer från Växjö.
I barn- och ungdomsåren i Stockholm var Lena Andersson inte särskilt intresserad av litteratur.  Studier och därefter elitidrottande inom längdskidåkning och cykling slukade det mesta av hennes tid.
Men efter 20-årsåldern började jag läsa lite mer böcker, och för min del var det nog där som intresset för eget skrivande tog sin början.
Jag tror att det kan vara ett bra råd för den som vill skriva själv, vare sig det handlar till exempel om en blogg eller rent av en bok, att läsa mycket. Det blir en grund för det egna skrivandet.
Ett annat tips från Lena Andersson är att välja angelägna ämnen som man brinner för, som ligger en nära.
I mina två senaste böcker utforskar jag kärleken, och det är ju ett ämne som ligger många nära.
Det är nog en av förklaringarna till att böckerna blivit så populära.

Text och foto: Fredrik Loberg


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: