Förutspå färgtrender med Lotta Linde – Spiced Honey

Förutspå färgtrender – Spiced Honey

 

Lotta Linde, Nordic colour manager, Nordsjö, ingår i ett team med designexperter som förutspår kulörtrender och hur vi vill ha det hemma.

 

Lotta har en bakgrund inom forskning och utveckling och 15 års erfarenhet av färgdesign på det Estetiska Centret. Detta gör att hon förstår konsten och vetenskapen bakom färgläran. När vi pratar med Lotta är det inte svårt att höra hennes passion för kulörer och trender.

 

Hej Lotta, vi är lite nyfikna på hur färgtrenderna ser ut nu och de närmsta åren.

– När det gäller framtiden så har vi inom några veckor satt kulörtrenden för 2020. Vi ligger oftast ett par år före i vår trendspaning och vårt arbete med att sätta kulörer som vi tror är gångbara.

 

Men hur går arbetet till med att känna av trender?

– Det är ett komplext arbete som pågår under en längre tid. Grunden i allt vårt arbete med att hitta kulörer är att följa strömningarna i samhället. Hitta stora som små händelser som påverkar våra liv. Vi söker efter händelser och tankar som är viktiga för folk och vad som är på gång när det gäller inredning, material och mönster.

 

Hur menar du nu?

– Jo, allt som sker runt oss påverkar hur vi känner oss, trygga, osäkra, positiva, tillbakadragna. Den sammantagna bilden av allt detta översätter jag och mina kollegor, tillsammans med externa experter, till kulörer.

Vi kan ta förra året som exempel, då hände det många stora och även svåra händelser, som bidrog till att man gärna åkte hem och ville känna sig omhuldad och trygg. Därav en något dovare kulör.

Nu för 2019 känner man mer optimism och detta påverkar även valet av kulörer som man vill ha i sitt hem.

 

Okej, så du menar att Trumps utspel skulle kunna påverka mitt val av kulör på köksväggen?

– Nja, kanske inte direkt så, men den sammantagna bilden av händelser och strömningar gör det.

 

Hur har ni då tolkat 2019 års kulör?

– Den kulören går under namnet Spiced Honey.

En kulör som går att beskriva som inspirerad av bärnsten och honung som andas optimism, en kulör som lyfter ett rum utan att ta över.

Kulörens lyster gör den intressant och än mer spännande om man vågar kombinera den med ytterligare någon kulör.

 

Trendspaning

Hur går det med alla svenska hem som har vitmålade väggar?

– Vi ser hur allt fler väljer kulörer på väggarna och går ifrån de vita väggarna.

 

Är starka kulörer det nya vita?

– Nej det tror jag inte, men däremot tror vi mycket på en ny färgkarta med olika nyanser av tonade grå. Där det rena grå går mot allt från gult, guld, rött, blått och grönt. Det tror vi är det ”nya vita”.

 

 

Var ligger utmaningen med att lyckas få fram kulörer som går hem hos folk?

– Det är att överföra intryck och en samlad bild av människors känslor och upplevelser till kulörer. Varje färgkarta vi tar fram bygger vi på hur vi människor påverkas av allt som sker runt omkring oss.

När vi ser att kunder tar till sig och berättar hur nöjda de är med sitt ommålade vardagsrum så känns det såklart mycket bra.

 

Om vi ser på trender, hur ska jag då färgsätta trädetaljer som dörrfoder och

golvlister?

– Det finns egentligen ingen direkt trend speciellt för dörrfoder och lister utan de följer trenderna i stort. Sen är det såklart helt och hållet upp till vad man själv tycker och vill. Ibland vill man att dörrfoder ska bryta av mot väggen, ibland att den ska smälta i in med kulören på väggen.

Det som vi kan se är att man inte automatiskt väljer en vit golvlist utan att allt fler väljer någon annan kulör eller samma kulör som golvet.

Vi ser även att allt fler väljer att måla taket i andra kulörer än just vitt. Man vågar använda alla ytor i ett rum på ett helt annat sätt än tidigare.

Jag hoppas att fler vågar måla och sätta kulör och mönster i sitt hem. Ser man att den kulören man valt inte blev precis som man tänkt sig så går det ju bra att måla över.

 

Hur ser det ut hemma hos dig och på dina väggar?

– Senast jag målade om ett rum var i en grå kulör med grön ton, jag har alltså själv anammat den nya grå färgkartan. Jag väljer även kulör på golvlisten utifrån färgen på golvet. Jag tilltalas av mjuka övergångar från vägg till dörrfoder och dörrblad, och från vägg, list och golv.

Tips och råd

– Prova den nya kulören på plats.

Golv och annan inredning påverkar den upplevda kulören mer än man tror. Det räcker inte med att se kulörerna i butiken utan köp hem färgprov.

Belysning: Tänk på att belysning i rummet och insläppet av dagsljus starkt påverkar upplevelsen av kulören. Sätt den önskade kulören tillsammans med andra kulörer för att se hur de uppfattas tillsammans.

Text: Gunilla C Johansson. Foto: Nordsjö


Publicerat

i

av