Fotboll & körsång

Ann och Fredrik Hultman har varit ett par sedan högstadietiden i Högsby. Nu, 26-27 år senare, leder hon 70 körsångare och han kommunens mest framgångsrika fotbollslag.

– Bland det bästa jag vet är när människor förklarar hur bra de mår av att sjunga i kör berättar Ann över en kopp te vid köksbordet i familjen Hultmans hem i Husebyområdet i Högsby en skön, ledig förmiddag i september.
– Min mamma och pappa älskade att sjunga när jag var liten. Sedan började jag spela piano i skolan och jag vikarierade som kantor i Långemåla kyrka redan i sexan.
Efter två år på musikgymnasiet och fyra år på musikhögskolan i Malmö började Ann år 1998 sin anställning som ordinarie kantor i Berga och Långemåla. Numera arbetar hon i Högsby kyrka, där hon leder en barnkör, en ungdomskör och en kyrkokör. Hon formar också andra musikaliska konstellationer inför gudstjänster i kyrkan.
– Jag vill ju att det ska finnas bra verksamhet, både för barn och vuxna, och att de som vill utveckla sig också har möjlighet att göra det, säger Ann.

Idrottsälskare
Fredrik är uppväxt i en idrottsälskande Högsbysläkt. Som barn och i ungdomen spelade han hundratals rafflande fotbolls-, handbolls- och pingismatcher för olika föreningar i Högsby.
– Samtidigt som jag spelade själv var jag tränare för ett 12-årslag i Högsy IK från då jag var 20 år, berättar Fredrik med en kaffemugg framför sig på köksbordet.
– Då åkte jag med det laget till Gothia Cup i Göteborg. Eftersom det saknades ledare åkte Ann också med, fast hon egentligen inte är intresserad av fotboll. Det blev väldigt lyckat.
När jag var 28 år tröttnade jag på fotbollen och började resa land och rike kring på hundtävlingar under några år.
När Fredrik kontaktades av Högsby IK för några år sedan hade massor av unga spelare lämnat föreningen. Fredrik antog utmaningen att bli ideellt arbetande sportchef, och sedan dess har klubben målmedvetet byggt upp en organisation på herrsidan som blivit bättre och bättre.
Varje dag gör jag något som har med fotbollen att göra. Min uppgift är att se till att organisationen runt herrfotbollen fungerar, att spelare och ledare mår bra och att vi fortsätter utvecklas. Det handlar helt enkelt om att skapa en ny nivå för fotbollen i Högsby.

Ledarskap
Även på sitt ordinarie jobb arbetar Fredrik med ledarskap och utveckling. Han utbildar nyanställda och är koordinator inom Scanias produktionssystem i Oskarshamn.
– På min arbetsplats Scania har jag fått möjlighet att utvecklas som ledare.
Ann och Fredrik gifte sig i Långemåla kyrka 1997, flyttade in i 1930-talshuset i Huseby, byggde till och fick två adopterade barn, Ester och Samuel. I familjen ingår även hundarna Lilly och Sool, och hela gänget älskar att vara ute i naturen tillsammans. Ester, som planerar att bli frisör, älskar också att sjunga, dansa streetdans och spela fotboll. Samuel är forward i HIK:s 12-årsfotbollslag, som Fredrik också tränar, och har för avsikt att bli skogsbonde. För fyra år sedan fick familjen ett smärtsamt besked, då det visade sig att Ann hade fått sjukdomen MS. Först var beskedet en chock, men efter hand infann sig en acceptans. Livet får en ny vardag.
– I början behövde jag höra att man kan må bra, trots att man har MS, och kanske kan jag hjälpa någon annan genom att berätta att jag mår bra i dag trots att jag bär på sjukdomen, säger Ann.
­Just nu kan jag jobba för fullt och känner mig inte begränsad alls.

Text och foto: Fredrik Loberg


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: