Framgångsrik företagare trivs i Långemåla

Peter Thormalm trivs med att ha många järn i elden.

– Jag gillar kort och gott Långemåla och har därför inga som helst planer på att flytta, säger 53-årige Peter Thormalm, som är något av bygdens starke man. Han har flera bollar i luften och tänker inte slå av på takten.

Text och bild: Ingvar Gunnarsson

Under årens lopp har Peter Thormalm lyckats etablera sig som företagare. Allt började i liten skala 1989, då han på en nyligen förvärvad skogsfastighet i Värlebo, alltså grannbyn, stötte på en gammal barktipp.
– Barken kom från sågverket i Sandbäckshult, men ingen hade sett något värde i den. Jag tänkte till genom att göra i ordning tippen och började sälja barken i det nya företaget Täck & Bark.
Utvecklingen var odelat positiv och Peter Thormalm drev företaget fram till 2002, då han nappade på erbjudandet från Econova att bli regionchef för södra delarna av landet.

Startade eget
– Jag slutade vid Econova
2009 och ville stå på egna ben igen. Därför startade jag Långemåla Energileveranser AB. Vi har kontoret i Långemåla och är idag nio medarbetare. Verksamheten är framför allt inriktad på biobränsle, som vi framför allt säljer till kommunala värmeverk. Dessutom håller vi på med återvinning, alltså askåterföring och sluttäckning av deponier.  Inte nog med detta, då vi även sysslar med trädgårdar och är dessutom inne på byggsidan.
Just att driva ett eget företag är en styrka anser Peter Thormalm. Som så många andra har Långemåla Energileveranser påverkats av coronapandemin, om än i förhållandevis liten skala.

Gillar trädgårdsjobb
– För flera år sedan köpte jag den tidigare prästgården här i Långemåla och sysslar där med en hel del trädgårds-jobb, vilket är både avkopplande och intressant. För mig som håller på med mycket är det viktigt att kunna koppla av.

LIF-ordförande
Sedan 15 år är Peter Thormalm ordförande i Långemåla Idrottsförening, som onekligen seglar i medvind.
– Ja, det är uppåt i föreningen där fotbollen dominerar. Denna säsong ska vi för första gången på många år ha med ett reservlag i seriespel samt tre ungdomslag tillsammans med Fliseryds IF. Dessutom är ett damlag på gång och den tidigare damtränaren Per-Olof Bjerkhaug har lovat ställa upp.
Tack vare ett stort stöd från flera sponsorer är ekonomin förhållandevis god. I år ska idrottsföreningen fira 100-årsjubileum.
– Vi hoppas kunna genomföra en jubileumsfest senare under hösten, men allt beror på coronapandemins utveckling.

Brett register
Just att vara i farten är något som präglar Peter Thormalm och utöver företaget och idrottsföreningen är han jägare och håller också på med trav.
Jakten är en utmärkt avkoppling som jag ägnat mig åt i många år. Tyvärr har det under senaste året inte varit möjligt att åka på trav, men jag hoppas att det snart blir bättre tider, vilket skulle gynna oss alla, summerar Peter Thormalm.


Publicerat

i

av

Etiketter: