Fredrik Hultman: -Vi är alla vinnare!

Trettondagen spelas det en cup sen 35 år tillbaka i Oskarshamn i Futsal, fotboll inomhus. Futsal är vi i Högsby IK duktiga på, vi vann turneringen för tredje året i rad och tog alltså bucklan till Frövi Idrottsplats för evigt.

Text och bild: Fredrik Hultman

Herrfotbollen i HIK har bestämt sig för att tävla och vi deltar för att vinna. Vi har bestämt det gemensamt, de som finns hos oss gillar att tävla, kämpa och har strävan efter framgång i poängskörden.

Idrott är för alla, alltid. Budskapet är ”alla är olika, olika är bra”. Det är idrottsrörelsens grundsten.

En förening kan drivas av stor lust men med syftet att göra det på en lägre nivå, att exempelvis träna mindre. Nån klubb har som mål att finnas till för samhället, för bygden och för de som ”bara” vill lira lite boll. Vi får inte glömma mervärdet med vår idrott, det betyder mycket för många och vi är olika. Din idrottsklubb är inte bara för själva utövaren, att få engagera sig och känna sig betydelsefull i olika roller och att få vara viktig för andra och för sitt eget välmående oavsett nivå är det som vi ledare ofta vill belysa.

Hos oss är det ofta förekommande att 9-åriga flickor måste möta tre, fyra år äldre spelare för att få spela matcher. Där måste vi coacha annorlunda, vi vill ju att hon ska älska spelet och ha lust att spela fotboll som vuxen. Vi får ha andra mål så hon känner glädjen över sporten och själva spelet som vinst.

Alla de supportrar som dyker upp vid träning emellanåt, de vill prata lite, höra lite skvaller och om eventuella nyheter i sitt intresse för klubben och laget. Där betyder inte alltid serietillhörigheten allt, de brinner för sin förening och bygd på ena eller andra sättet.

I idrottsklubbar har vi olika drivkraft och olika målsättningar. Jag tycker det är viktigt att tydliggöra det, vad syftet är med verksamheten. Att kunna och få fira segrar utifrån det är viktigt för självkänslan. Vi människor mår bra när vi lyckas, idrottsrörelsen här i Högsby vinner fler ”matcher” än vi kanske vet. När lille Olle gör mål som 7-åring för första gången och firar som VM guldet vore klart. Eller när spelet helt stannar av för att lille kompisen Per ser en motorcykel långt bortom fotbollsplanen och uppmärksammar alla högljutt på detta och spelet stannar av helt. Det är minnen vi minns hela livet, det är idrottens charm. Att vi inte glömmer Lisa i kiosken, att hon får beröm för att kaffet redan är färdigt innan match-start. Eller Christina som snabbt fick rycka in och hjälpa lagledaren att tvätta matchstället då det glömts bort eller Hans som rycker in i sista minuten då speakern inte dykt upp. Vi vinner segrar ofta!

Förstå att artonde spelaren är lika viktig summer nummer 10. Förstå att lagledarna är på plats två, tre timmar innan match och 1,5 timma efteråt – ger du dem en kram, ryggdunk eller ett trevligt ord emellanåt? De är värda det, de är våra största vinnare de där som aldrig lyser utåt.

Min hälsning och förhoppning till alla drivna idrottsutövare och dess ledare är att låta oss bli vinnare men förstå att vi kan vara det med olika mål. Vi i HIK vann bucklan för alltid, i grannbyn kan vinsten vara att de faktiskt får ihop ett lag i division sex även 2019. Vi har olika målgrupper men älskar vår sport.

Jag hoppas du som läser detta besöker din idrottsplats ofta när det är match, det ger oss i föreningarna ett stort mervärde och högst troligt kommer det ge dig själv och de som finns där ett värde du kanske inte tänkt på.

Fredrik Hultman tränare för Högsby IK:s U15 och herransvarig.


Publicerat

i

av

Etiketter: