Frikort till alla grundskoleelever

I ett unikt samarbete mellan IK Oskarshamn och Högsby Kommun så kommer alla elever i grundskolan kunna gå gratis på Hockey under säsongen 2012-2013.
– Ett samarbete som vi hoppas ger våra elever ett mervärde och ytterligare positiva aktiviteter på fritiden säger Anders Johansson skolchef.

Martin Svensson klubbchef IK Oskarshamn
berättar mer
– Vi delar ut frikort till IK hemmamatcher av flera anledningar. Det viktigaste och grundläggande skälet är att fånga upp ungdomar. I stället för att vara ute på stadens gator och torg en kväll så vill vi uppmuntra till att åka till ishallen och se hockeymatcher. En annan aspekt är att det kostar en del att gå på matcherna och alla har inte råd att gå. Vi vill att hockeyn ska vara något för alla ungdomar, inte bara för de som har råd.

IK Spelare till skolan
Innan hockeysäsongen drar i gång den 12:e september så kommer några IK-spelare att dela ut frikort till skolungdomarna runt om i kommunen.
– Vi vet av erfarenhet att det uppskattas av eleverna att spelarna kommer till skolorna, då vi förra året delade ut frikort till eleverna i Oskarshamns kommun säger Martin.

Samarbete med Friends
För att träna och kunna spela bra hockey så är en grundregel att man är en bra medspelare. En bra medspelare innebär bland annat att man är schysst mot sina med- och motspelare.
Detta lägger IK och inte minst ungdomsverksamheten stort fokus vid. Så pass mycket att man nu även samverkar med Friends. En organisation som verkar mot mobbning.
– När Fredrik Söderström och kollegor bygger upp ett lag så är det just olikheterna och varje spelares egenskaper som gör ett lag starkt. Om alla spelarna vore lika så skulle det vara förödande för ett lag. På så sätt kan man säga att vi tänker lika som Friends säger Martin.
Anders flikar in:
– Vi är ännu i planeringsstadiet men tanken är att A-lagsspelare kommer ut till eleverna och pratar lite om hockey och hur det är att vara hockeyspelare. Men även om lite jobbiga saker som just mobbing, och hur man kan tänka om mobbningssituationer dyker upp. Att stora hockeyspelare kommer ut och pratar om kamratskap och om att olikheter är en styrka tror jag är en pusselbit i arbetet mot mobbning.

Positiv effekt
Trion Anders, Martin och Jonas tror och hoppas gemensamt på att detta initiativ kommer att mottas positivt bland eleverna.
– Jag tycker att detta är positivt ur flera perspektiv. Att kunna erbjuda frikort till något som främjar hälsa är alltid rätt. Kanske får vi fler ungdomar som börjar träna, antingen hockey eller andra sporter. Sen tycker jag att det är mycket bra att idrottsmän pratar om allas lika värde och styrkan i olikheter ute bland eleverna. Precis så är det ju på en arbetsplats, menar Jonas Högquist.
– Detta är en positiv gest och gott initiativ tycker jag och hoppas att det möts upp på ett bra sätt bland eleverna. Vi har i dagsläget 510 elever som får frikort och vi vet att det finns allt från de som tycker att detta är jätteintressant till kanske lite svalare intresse.  Det jag hoppas på kan bli en effekt, är att fler och fler får upp intresset för skridskor och även kommer i väg och kör skridskor på naturis runt om i kommunen. Att röra på sig är viktigt för hälsan menar Anders.

Frukostmöte
Nästa vecka, närmare bestämt 28 augusti, så kommer IK Oskarshamn att berätta mer om samverkan med kommunen då man har ett frukostmöte för företagare i kommunen på Mejeriet.
– Jag och tränaren Fredrik Söderström kommer att ge en god inblick i IK Oskarshamns status just nu och förväntningarna på säsongens matcher. Vi hoppas att många företagare tar tillfället i akt och kommer till Mejeriet för att få senaste nytt från oss.

//Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, ,

av