Frövi IP blir Arena Ulf Davidson

Klubbstugan vid Arena Ulf Davidson.

Inför årets fotbollssäsong så byter Frövi IP namn till Arena Ulf Davidson Frövi IP
Varför detta namnbyte, Björn Garpenstedt ordförande Högsby IK?
– Det är helt enkelt av ekonomisk karaktär. Vi har en ständig dialog med våra mycket trogna sponsorer där vi tacksamt tar emot varje krona som går direkt till verksamheten.

Text Gunilla C Johansson. Bild: Ingvar Gunnarsson

Under 2020 genomför vi stora investeringar med bland annat en utbyggnation av klubbstugans lokaler med en fördubbling mot tidigare. Denna nybyggnation har vi delvis finansierat genom att söka olika former av bidrag, men det räckte inte för att få ihop kalkylen, utan att vi skulle ha behövt ta från egna medel. Efter att vi tagit beslutet om utbyggnationen så förde vi samtal med Ulf och våra andra cirka 60-talet sponsorer om 2020 års sponsring. I samband med detta så utmynnade samtalen med Ulf att han utökar sin sponsring vilket kommer att stå för en stor del av det totala antalet kronor som vi får in under 2020.
Att då ta ett enhälligt styrelsebeslut om att komplettera Frövi IP med Arena Ulf Davidson var så att säga en del i det hela. Jag vill verkligen betona att varje krona som vi får in till verksamheten är lika värdefull och som vi med stor ödmjukhet tackar för. Vi hade aldrig varit där vi är i dag utan våra sponsorer och alla som ställer upp och arbetar ideellt, från styrelse till att sälja lotter.

Nybyggnationen beräknas vara klar till seriepremiärerna i april?
– Det räknar vi med, denna lokal är lika viktig som efterlängtad. Utan problem så inrymmer den ett 50-tal personer. Nu har vi större möjlighet att i optimerade lokaler kunna hålla föräldramöte, utbildningar, ledarträffar och annat som för verksamheten framåt.
Vi är tacksamma för att vi kunnat hyra lokaler när så har behövts, men vi är också tacksamma för att vi snart är i mål med vår egen möteslokal.

Hallå där Ulf Davidsson, för många känd som Högsby-sonen som blev framgångsrik ICA-handlare,
vad betyder fotbollen och Högsby för dig?
– Den du, den har lärt mig mycket. Jag spelade ju en hel del i Högsby innan jag flyttade norrut. Men jag precis som många andra fick lära sig att framgångar aldrig kommer gratis utan de kräver hårt arbete. Även när det är motgångar så behöver man komma ihåg hur man behåller drivet och viljan att lyckas. Det fick jag med mig från fotbollen.
För mig personligen så betyder Högsby mycket, det är ju en del av mig.
Synd att en del stora industrier inte längre finns kvar, men det är en fantastisk vacker plats, troligen den vackraste i Sverige enligt mig.

Har du alltid känt dig hemma i Högsby?
– Det har jag verkligen och gör så fortfarande. Saknar dock min mor som gick bort förra året, hon bodde sista tiden på Kvillgården. De har en helt fantastisk personal där som verkligen tog hand om henne på bästa sätt. Så en riktigt hjärtlig eloge till personalen på Kvillgården.

Vi måste fråga, varför detta stora engagemang för din hembygd?
– Enkelt. Jag har själv spelat och vet vad idrottsklubbar kan bidra med i personlig utveckling. De stora klubbarna, de klarar sig alltid, men de mindre, de är beroende av att näringsliv och privatpersoner finns där och stöttar. Jag vill att ledare ska kunna utvecklas, så de kan stötta och finnas där för spelarna. Lära dem redan från det att man är knatte att det viktigaste inte är numret på tröjan, utan vem man är innanför. Att man lär sig hyfs, hur man är en bra lagspelare och hur man är mot spelarna i motståndarlaget. För med gott uppträdande kommer man längst

Vad har idrotten betytt för dig personligen?
– Genom mitt intresse för sporten och att jag reste mycket i tjänsten så fick jag kontakt med andra fotbolls-lag. Det jag då gjorde var att hänga på de träningar som fanns på den orten jag för tillfället befann mig. Ibland körde jag fysträning i Härnösand, för att nästa dag träna med fotbollsspelare i Åmål. Så idrottsintresset blev en viktig dörröppnare. Var även en tid aktiv med skytte på Ryckhults jaktskyttebana och tävlade i skeet under några år, där jag och några tog oss till lag-SM 2000.

Sjätte generationen
Ulf Davidsons mormors mor, Hanna Jonsson, öppnade redan 1899 en köttbutik på Storgatan i Högsby. Den sjätte generation är redan räddad då Ulfs son Johan driver och äger en Maxibutik i Falun. Ulf själv hade som mest en livsmedelsbutik i Högsby och hela fyra butiksbussar som såg till att Högsbybor med omnejd fick färsk fisk, kaffe och annat levererat till dörren. Ulf flyttade till Stockholm under mitten av 60-talet för att satsa vidare på livsmedelsbutiker och har aldrig ångrat sitt val. Brommaplan och Kungens Kurva var ett par av alla de butiker han ägt genom åren där omsättningen ökade kraftigt.

Vilka var framgångsfaktorerna?
– Svaret på frågan, det är ordning och reda, klara och tydliga regler, rak information och kunna leverera till bästa möjliga kvalité. Alla, både kunder som medarbetare uppskattar detta.

Du var tidigt ute med att skapa relation mellan kunden och personal, långt före sociala medier?
– Jag har alltid arbetat utifrån devisen lika barn leka bäst. Man måste lära och ta till sig kundernas krav och önskemål. För att kunna göra det så måste det till en dialog. När du får den, får veta vad kunden efterfrågar och ser till att leverera detta, då går det framåt. Förväntar sig kunderna ett visst sortiment och man inte har det, ja då säger det sig självt vart åt det lutar.

Lyckat företagande
Till sist, det går inte att sticka under stolen med att ditt företagande genom åren har varit framgångsrikt. Vilka är dina tre gyllene regler till den som driver företag eller är på väg att starta upp för att lyckas med sitt företagande?
• Grunden är att vara förebild. Ska du ställa krav på andra måste du själv vara steget före.
• En annan grundläggande byggsten är ödmjukhet.
• Kom ihåg att det vänder fort om man inte sköter sig, eller inte tar till sig motgångar och åtgärdar i tid.
• Ta hand om din hälsa, mår du bra går det bra. Är det så att du röker, sluta med det. Är det så att du inte tränar, börja i dag. Många av de riktigt geniala reklamidéerna som dykt upp under året har kläckts när jag varit ute på en löparrunda.
• Tillåt dig att misslyckas, för det kommer att hända men låt inte motgången ta överhand.
• Se till att ha roligt på vägen. Det är inte alltid målet som är det roliga utan vägen dit.

Då får man se dig på någon av de första hemmamatcherna i ditt Högsby?
– Det kan du skriva upp, jag kommer!

Gösjön
HIK har många järn i elden och ännu ett bevis på detta är att man i sommar kommer att driva kioskverksamheten samt uthyrning av stugor och campingplatser vid Gösjöbadet i Berga.


Publicerat

i

av

Etiketter: