Full fart på Pyrokno i Berga

 

Röken stiger ur skorsten från den låga industribyggnaden och bryter av den blå morgonhimmeln. Det knarrar om skorna när vi går i den centimetertjocka snön. Doften från trädetaljer möter oss när vi kliver in i lokalen, kanske den mest anonyma fabrikslokalen i hela Högsby kommun. Hur man hittar hit, jo kommer du från Högsby så går det en liten väg ner till vänster precis innan järnvägsbron i Berga och den leder fram till dagens företagsbesök fönster och karmtillverkande Pyrokno Produktion.

 

Trädetaljer

Ett företag inom träindustrin som har bra fart på verksamheten tack vare hög orderingång.

Det berättar Sören Nyström som mötte upp oss på Innehåll i förra veckan. Han visar oss runt i fabrikslokalerna som byggdes slutet på 50-talet, som än i dag är funktionsdugliga och ändamålsenliga.

Idag är det fyra personer som arbetar på företaget och Sören har släppt ifrån sig nästan allt pappersarbete och ser tillsammans med medarbetare till att man levererar detaljer enligt deadlines och överrenskommelse med kunderna.

– Vi säljer inget idag direkt till slutkund utan all vår produktion går direkt till de stora fönstertillverkarna och kedjor som Moelven, Beijer Bygg och Invido för att nämna några av våra kunder. Vi är underleverantör till dessa stora företag berättar Sören.

Under rundvandringen i lokalerna så får vi se detaljer som innedörrkarmar och detaljer till fönster.

– Huvuddelen av vår tillverkning är dessa två typer av produkter. Vi tillverkar även mindre serier av andra typer av trädetaljer, men huvudspåret är fönster och karmar.

Unika brandklassade fönster

Sören berättar om den unika tillverkningen av fönster.

– Vi heter Pyrokno Produktion och själva namnet på företaget är kopplat till Okno Consulting, som är det bolag som äger rättigheterna till det vi tillverkar.

Detta företag har tagit fram ett koncept på typgodkända och brandklassade fönster som vi alltså har rättigheter att tillverka.

De stora fönstertillverkarna i Sverige och Norge har sitt sortiment och produktidéer. När de får beställningar på brandklassade glas-

partier så är vi ofta med på offerter, och där står det brandklassade fönster enligt Pyrokno eller jämförbar kvalité. Så vi är lite stolta över att de brandklassade fönster vill tillverkar har blivit någon form av kvalitetsnorm och kvalitetsstämpel förklarar Sören.

På frågan vad typgodkänt brandklassat fönster innebär berättar Sören att det handlar om hur länge ett fönster ska kunna stå emot en brand innan det går sönder.

– Förenklat kan man säga att ett typgodkänt fönster ska klara en brand där fönsterrutan på den brandutsatta sidan inte överstiger 100°C under en viss tid. Själva glaset är flerskiktslamminerat och det är en av komponenterna till att glaset kan stå emot en brand under en viss tid.

Vi har bedrivit tillverkning i detta bolags namn sedan 2010 och vi ökar sakta men säkert. Att bygga upp ett nytt bolag tar tid även om vi hade en del kunder som var med oss från starten.

Innedörrskarmar

– Pyrokno tillverkar en hel del innedörrkarmar och precis som för fönstertillverkningen är det nästan bara specialbeställningar och små serier som kommer in. Det är också det man kan konkurrera med mot produktion som sker i låglöneländer.

Trädslagen varierar från fur, ek, mahogny och ytterligare ett antal till trädslag.

Sören visar en del av en blivande innedörrskarm i ek som är beställd till en spaavdelning Den fina och kvistrena karmen är en riktig fröjd för ögat, där man varsamt har fräst ut och kapat så att den ska passa ihop med de andra karmdetaljerna.

– Vi gör allt här från grunden. In kommer olika träämnen som vi bearbetar med allt från form till ytbehandling och montering av beslag. Det gör att vi har hög kvalitetskontroll på allt som lämnar fabriken och som så småningom landar hos slutkunden. Vi hade aldrig kunnat konkurrera på marknaden med våra produkter utan vår yrkeskunniga personal.

Lokala samarbetspartners

Pyrokno samarbetar med flera lokala företag något som värdesätts mycket.

– Vi köper in en hel del från Herman Nilssons trävaror och har lite utbyte med CR-Produkter när det gäller produktion. Närheten till dessa företag och några ytterligare samarbetspartners är viktigt för oss.

Vi kommer in på hur framtiden ser ut för branschen och företaget och här blir Sören tydlig.

– Vi har visserligen ett träcentrum i Nässjö, men jag vill påstå att vi har ett riktigt träcentrum i Högsby kommun. Här i Berga finns flera företag som tillverkar detaljer i trä, likaså i Ruda, och Fågelfors. Det som är en utmaning för oss i branschen är kompetensförsörjningen. Att få tag på medarbetare som har kunskap om branschen och som har yrkesvana eller utbildning. Tänk om vi kunde erbjuda en utbildning inom trä i Högsby. Vi behöver duktiga hantverkare och yrkesskickligt folk för att kunna fortsätta leverera kvalitativa detaljer och produkter i trä.

Gotlänning

Sören är sedan 1981 Bergabo men uppvuxen på en gård på Gotland och har en stor förkärlek till trä som råvara.

– Det är ju en naturlig och förnyelsebar råvara som man inte kan göra annat än att tycka om säger Sören med en riktigt gotländsk dialekt.

Vi tackar för ett trevligt besök och bär med oss en av de saker som kom fram under intervjun ” Det känns bra att vi har gott samarbete med flera lokala företag och dess medarbetare. ”Det är så företagande växer, vi hjälps åt och affärer föder affärer!

Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, , ,

av

Etiketter: