Glasklar affärsidé – Återbruk med ny design

Linus Olsson och Simon Emilsson, Högsby respektive Fagerhult är två killar som går tredje året på Samhälls- programmet, Oscarsgymnasiet och driver UF-företaget Reformers UF med en glasklar affärsidé.

Text och bild: Gunilla C Johansson

De bearbetar om glasflaskor i olika former från att ha varit något som brukar hamna i en återvinnings-station till att bli praktiska bruksföremål, allt från dricksglas till skålar. Duon visar runt i lokalerna där de huserar med sitt UF-företag. – Min pappa driver HYBE Glas och det gör att vi har tillgång till de maskiner som krävs för att bearbeta glas på bästa sätt. Men det är mycket man måste lära sig för att kunna ta fram produkter som kunderna efterfrågar. Det är inte bara att starta den där maskinen säger Linus och pekar på kapmaskinen. Det gäller att använda rätt arbetskläder, kyla ner klingan vid sågning och såga lagom försiktigt så att glaset inte spricker. – Även om man är så försiktig man bara kan så är glas ett mycket ömtåligt material som lever sitt egna liv och rätt vad det är kan spricka, men oftast går bearbetningen bra betonar Linus. Simon håller upp en läskflaska som är på väg att bli ett glas. – När vi väl har kapat flaskan som du ser här, då behöver den bearbetats ytterligare med att slipas och poleras så att kanterna på glaset får en fin finish. – Det är mycket arbete med att få fram ett enda glas poängterar duon.

Kan man kapa i alla typer av glas?

– Nja, det kan man inte, mycket beror på glasets tjocklek. Är det en kund som har egna flaskor som man vill göra om till en skål, glas eller ljusstake eller liknande så behöver vi först se flaskorna och bedöma om det är möjligt att bearbeta om.

Råmaterial

Simon berättar att man besökt bland annat restauranger i trakten för att få fatt på råmaterial. – Vi jobbar mycket med företaget på helgerna då det är svårt att dra gång produktionen en kväll mitt i veckan. Vi har även lektionstid där vi lägger fokus på allt pappers-arbete och arbetar med bland annat marknadsföringen av företaget. Så det blir skola och arbete sex dagar i veckan, men vi tycker om det vi gör så man tänker inte på tiden på det sättet. Det känns bra att kunna göra om något som man ser som värdelöst till något som har ett värde. Det går ju åt mycket energi att ta fram glasflaskor. Med vår affärsidé så gör man även något bra för miljön, menar Linus.

Var ni klara över er affärsidé från start och har det varit enkelt att starta upp ett företag?

– Nej, så har det inte varit säger Linus och fortsätter. – När vi började vårt företagande så var affärsidén att sälja tofflor, som vi skulle importera från Kina. Men när vi fick första provleveransen så blev vi besvikna på kvalitteten och fick börja om helt med att försöka komma på en ny idé och ta fram allt från affärsplan till andra dokument som skolan efterfrågar. Sedan har det tagit tid och mycket arbete att få till bearbetningen av glaset så att det blir så där bra som vi vill att det ska vara. – Men vi har lärt oss mycket av att vi haft lite motgångar och mycket arbete som vi inte riktigt kunde förutse. Att få tänka om och börja om lär man sig mycket av menar Simon. – Jag kände att det skulle vara roligt att testa på företagande med att sälja något som vi själva producerat. Den tanken kändes bättre än att bara komma på att sälja något som någon annan redan tillverkar och säljer. Då kom tanken med att bearbeta glas som vi gör nu berättar Linus.

Har ni fått upp intresset för företagandet?

– Både och för min del. Det är viktigt att man får inblick i det och att man får veta lite vad det kan röra sig om. Jag funderar själv på att bli polis så kanske inte direkt att bli företagare. Men absolut att detta är en nyttig erfarenhet säger Simon. – Jag ser framför mig att jag en dag kommer att driva ett företag. Jag gillar att göra saker och att producera och arbeta mer fysiskt menar Linus.

Hur gör man då för att komma i kontakt med er om man vill beställa något ni tillverkat?

– Vi kommer att vara vid Gallerian här i Högsby nästa lördag och då kan man ta med sig glasflaskor som vi kan bedöma om det går att göra något med. Eller köpa produkter direkt på plats. Vi har även en hemsida där det går bra att beställa varor, avslutar duon. Vi önskar Simon och Linus varmt lycka till med sitt UF-företag

Reformers UF, Servata UF, Bullpatrullen UF är på Gallerian vid Karlssonområdet och säljer sina produkter nästa lördag den 2 mars.


Publicerat

i

av

Etiketter: