Goldenbuzzer Gustav till Högsbydagarna

En mycket målmedveten och talangfull kille berättar om sitt liv som artist. Ett liv som bokstavligen exploderade under årets Talang 2018.

– Jag kan knappt fatta att det har hänt, det är så stort och så häftigt.
Så sammanfattar Gustav Wigelius sitt deltagande i den mycket populära tävlingen Talang som sänds på TV4.

Gustav som fick stående ovationer av publiken gick direkt till final och var en av de nio finalisterna då han fick en golden buzzerbiljett av jurymedlemmen Alexander Bard som var lyrisk över Gustavs talang. Nu är det nästan ett halvår sedan tävlingen avslutades där Gustav kom på en delad 4:e plats efter att tittarna röstat fram vilka tre deltagare som skulle tävla om första, andra och tredjeplatsen.

MEN HUR BÖRJADE DÅ GUSTAVS MUSIKALISKA BANA?
– Jag lärde mig nationalsången redan då jag var två år gammal. Mycket tack vare min mamma Lotta om spelar och sjunger mycket berättar Gustav.
– Jag kan inte säga att jag bidragit med det musikaliska men kanske med lite annat säger pappa Hans Wigelius. Men det är mycket musik i vår familj och det är klart att det färgar av sig på många sätt, musiken är så positiv på många sätt. Från det att Gustav kommer hem från skolan till det att han går och lägger sig så är det mycket ljud och ljus som arrangeras på hans rum.
– Ja detta är verkligen det roligaste som finns utbrister Gustav.

Vi frågar; men hinner du med kompisar och att göra annat ?
– Ja det gör jag, när jag inte håller på med detta så blir det att hänga med kompisar och spela Fortnite, ett spel där man spelar med andra kompisar. Men det blir inte så mycket tid för annat.

Pappa Hans håller med och uttrycker samtidigt att det gäller att hitta en balans i det hela.
– Det är ju många som hör av sig och vill att Gustav medverkar, och om han själv fick bestämma så skulle det nog bli ja hela tiden.
Men vi pratar mycket hela familjen och bestämmer tillsammans, då brukar det bli bra i slutändan.

MEN HUR HINNER DU MED SKOLAN?
– Inga problem, det gör jag. Redan innan Talang så var jag ledig från skolan ett par dagar i månaden för spelningar så fröken är van. Allt handlar ju om planering och förbereda sig.
Hur hanterar du kändisskapet med okända människor som vill adda dig på sociala medier, tidningsintervjuer och all uppståndelse?
– I början kändes det lite konstigt att träffa journalister och prata om sig själv och det man gör. Men det har släppt nu. Detta är ju en del av det jag vill göra så det är bara att lära sig att hantera det. På Instagram har jag 12 000 följare och det är här som jag kan få kontakt med de som gillar min musik.

MILJONER VISNINGAR PÅ YOUTUBE
Innan intervjun var vi inne på webbplatsen youtube där kilppet som visar hur du tog direkt till final har visats 1.6 miljoner gånger. Hur känns det?
– Det är en sak som är svår att fatta. Jag har aldrig sett så många människor och det går inte att föreställa sig hur många det är egentligen. Men det är ju häftigt och kul såklart.

Hur kom du med i programmet?
– Jag skickade själv in en ansökan till Talang vilket jag berättade för mina föräldrar dagen efter. Jag tyckte att Talang verkade vara en rolig grej. Hörde inget på flera veckor men en dag hörde de av sig och ville att jag skulle skicka in ett nytt klipp. Sedan närmade det sig inspelningsdag och jag hade fortfarande inte hört något men veckan innan så ringde de till mamma och sa att jag var uttagen. Då var det att ta ledigt från skolan och för mina föräldrar att ta ledigt från jobbet och åka till Stockholm och upp på scenen.

Var du nervös?
– Ja på en skala ett till tio så var det mycket värre än tio. Det var ju så mycket, att träffa nya människor, utproving av kläder, genrep och allt, ja det var så mycket och så all publik. Men så klockan åtta på kvällen så var det min tur att gå upp på scenen och det var då det hände. Efter att jag framträtt och fick höra allt positivt från juryn så reser sig Alexander Bard upp och trycker på knappen som gjorde att jag gick direkt till final. Det var så svårt att fatta! Tror att hela familjen fick en blackout för en liten stund. Det var helt euforiskt att ha fått vara med och uppleva detta.
Hela familjen är mycket stolta över Gustav och det han gör. Han kliver upp på scenen och levererar helt lugnt och självsäkert med ett stort knippe trygghet.

– Det var en sak som var jobbig och det var ju att delar av programmet spelades in redan i oktober och sändes inte förrän till trettonhelgen.
Alla som var där fick skriva på ett papper om att man inte fick berätta något för någon. Om man råkade läcka så skulle det innebära att jag skulle bli diskad. Det var ju närmare 700 personer som var där och det är ju häftigt att alla kunde hålla tyst. Det kändes så grymt bra att mina musikkompisar från Eksjö satt i publiken och hejade på.

HUR SER DINA FRAMTIDSPLANER UT?
– Det är musik. Jag håller nu på med att bygga upp mitt varumärke genom sociala medier och annat för att få så många följare som jag kan. Jag vill bara hålla på med musik det är det bästa som finns!
Gustav har precis gått ut årskurs 8 på skolan i Vetlanda och ser framför sig ett sommarlov med spelningar.
– Nästa lördag uppträder jag på Högsbydagarna och det känns så bra att inleda sommarlovet med att få sjunga. Har inte stannat till där tidigare, bara kört igenom när vi skulle till Öland, men det såg grönt och fint ut.

MEN DU DET HÄNDER MER DENNA LÖRDAG!
– Ja jag fyller visst år, femton blir det denna gång.

Femton, är det inte mopedålder?
– Jo och jag har önskat mig en mopedbil men de är så dyra så kanske att det blir moped i stället får se vad jag hinner med.

Vad önskar du dig på din födelsedag?
– Att få ha roligt på scenen och kunna glädja andra med min musik. Det är det enda som betyder något för mig.

Du som vill börja sjunga – tro på dig själv och du kan mer än du tror!

Foto Privat


Publicerat

i

av

Etiketter: