Gräv där du står…

Ett mycket välbesökt frukostmöte där minst sagt handel stod på agendan gick av stapeln för drygt en vecka sedan och som arrangerades av Mittpunkt och Företagarna i Högsby.

Frukostmöten för företagare i kommunen arrangeras månadsvis av Mittpunkt och denna gång var man på Emågården där Peder Larsson, VD på Hemtex, var föredragshållare.
Frukostmötet inleddes dock med att Lotta Berggren och Liselott Arvidsson informerade om Företagarna som organisation och om småföretagares förutsättningar att driva företag runt om i Sverige. Att företagarna valt att lägga länskontoret i just Högsby har fått positivt gensvar för kommunen.
– Det är klart att länets företagare i större utsträckning fått upp ögonen för Högsby då vi fysiskt har kontoret här säger Lotta Berggren.

Idéer och utmaningar
Efter företagarnas inledning tog Peder Larsson över och som under en halvtimma inspirerade till olika idéer om hur handeln på bästa sätt kan möta morgondagens utmaningar. Peder Larsson som är född och uppvuxen i Kristdala har under hela sitt yrkesverksamma liv arbetat inom handel. Först ut var det matbutik i Rosenfors 1979, därefter Högsby med Matmästaren och därefter Maxi i Oskarshamn. 1994 flyttade Peder och familjen till Norrköping, livsmedelsbutiken han var ansvarig för där, omsatte lika mycket under en dag som butiken i Rosenfors omsatte under ett helt år.
– Jag var under några år VD för ICA Sverige där jag arbetade intensivt med struktur och företagsetableringar. Då ICA har många så kallade portföljföretag inom koncernen så gick jag vidare till att arbeta med Hemtex, ett bolag som då var i kris med stora minussiffror. Jag gillar att arbeta där jag ser utmaningarna och möjligheterna.

Stora möjligheter för Högsby
Efter denna inledning så pratade Peder om hur handeln kan utvecklas lokalt i kommunen. Vi har ett bra basutbud av butiker och tjänster i kommunen menar Peder, och säger samtidigt;
– Gräv där du står!
– Jag menar att man ska påverka det man kan. Visst, det kan se lite tomt ut på Storgatan, men vänd på det, det finns ett bra basutbud totalt sett. En sak som är positiv är att det finns ett hyfsats bra mobilnät i kommunen. Det genererar förutsättning för att butiker kan satsa på e-handel. Är det något som växer så är det just e-handel. Har du en butik med ett brett sortiment och inte kan ha alla produkter hemma, se då till att satsa på en e-butik. När kunden kommer in i din butik och efterfrågar något du inte har hemma, så kanske du kan beställa den hos din leverantör och kunden kan komma igen dagen efter och hämta ut varan.
– Peder berättar vidare att precis på detta sätt arbetar Hemtex. Man har 5 bäddset hemma av en sort men kanske 19 till i nätbutiken. Kunden beställer varan direkt och hämtar ut dagen efter. Kunden kommer undan fraktkostnad när man hämtar i butik vilket inte är fallet då det skickas hem.
Peder menar vidare;
– Jag tror att många butiker och verksamheter i kommunen kan tjäna på att antingen skaffa sig en kompletterande e-butik för att erbjuda kunderna ett större sortiment, eller att vara utlämningsställe till kunder som beställer varor på nätet. En grundförutsättning för all e-handel är just utlämningsställen. Dessutom är det så att 70 % av konsumenterna använder mobilen inför ett köp. Man kanske inte alltid handlar på nätet, men man skaffar sig information inför ett köp. Då är det viktigt att man syns eller är sökbar på nätet.

Hur ser handeln ut om 10 år?
– En intressant fråga som är omöjlig att svara på, klart att man kan ana hur det kommer att se ut, men att veta det är omöjligt, lika omöjligt som att veta om texten på kapslar till utbränt kärnbränsle som ska ligga under marken under 100 000 år ska vara på franska, tyska eller engelska. Det jag tror är att butiksytorna kommer att bli allt mindre och att e-butikerna kommer att bli allt viktigare.
Oavsett vad vi tycker om e-handel, om det är något bra eller något man förfasar sig över så lever vi i ett föränderligt samhälle. När jag för 30 år sedan beställde hem varor till matbutiken i Rosenfors, gick jag med penna och block och hade alla artiklar i huvudet. Idag känner datasystem av när en vara håller på att ta slut i butikshyllan. En sak är dock säker, de ungdomar som i dag stänger in sig i ett rum och spelar dataspel så ögonen nästan blir 4-kantiga, det är de som är vår framtid. Det är de som bygger upp och tar hand om e-handeln om sisådär 10-15 år.
Peder, vad är det bästa med Småland?
– Jag är uppvuxen i Kristdala och har goda minnen från Högsby kommun eftersom vi bodde där så länge. Det goda sociala nätverket som byggdes upp är fortfarande gott, och jag minns mycket väl den stora tryggheten som fanns där. Mitt smultronställe i Småland, det är sommarstugan på Öland. Något som också varit ett helt fantastiskt smultronställe är Ekstigen i Högsby där jag och familjen bodde under 12 år.
Tror att det är viktigt att man utvecklar boendet, dels för de äldre som blir äldre och fler, men även utveckla boende för de yngre. De yngre jämför boendet här mot större städer, och lär de sig att arbetspendling på 45 minuter är okej, då ser man att man kan bo kvar i kommunen och pendla till skola eller arbete.

Vad gör du om 10 år?
– Bor troligen kvar i Norrköping och åker ofta till Öland och sommarhuset. Är säkert också ofta här i kommunen då jag har många goda vänner som bor här.

Jag själv om tio år;
– Jag hoppas att jag är fortsatt mycket aktiv och men gått från att vara operativ till att arbeta med mer strategiska frågor via styrelsearbete.

//Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: