Håll markerna öppna

Morgonpigga
När vi träffade Tina Gabrielsson i Släthult strax utanför Berga så hade kung Bore precis gjort entré och  det var läge att använda såväl vantar som mössa.
– Det är ju så här det är att ha djur, det är bara att ge sig ut oavsett väder och vind för de behöver sin dagliga tillsyn säger Tina. Hon var precis på väg att släppa ut sina två hästar och en grannes häst när vi kom på besök. De morgonpigga hästarna tog fart rätt ut i hagen där gnistrande iskristaller, klarblå himmel, fem minusgrader och vindstilla hälsade dem välkommen.
Hunden Mimmi stod intill hagen och iakttog matte och hästarna noga.
– Ska vi gå till fåren så får vi se om de följer med ut i det friska morgonvädret, säger Tina.

Köttras
Tina har idag närmare ett 15-tal får av bland annat rasen Schropshire, en köttras med ursprung från grevskapet med samma namn i England.
Efter att Tina gått in till fåren i ladugården dröjde det inte länge förrän ett pärlband av får följde med henne ut i hagen.
Fåren följer gärna med henne men efter en stund skingrar sig flocken och utforskar hagen.
– Du skulle ha sett hur det såg ut här för några år sedan. Buskar och annat höll på att ta överhand och det var inte roligt att se hur gården bokstavligen växte igen. När vi köpte gården så hade den dessutom varit obebodd under en tid och inte haft några betande djur.
Stenmuren där borta, säger Tina och pekar bort-över mot den långa och välbevarade muren, såg man över huvud taget inte alls där sly hade fått fäste. Jag känner att jag vill bidra med det jag kan för att faktiskt ta hand om och vårda landskapet med hjälp av betande djur.

Naturligt med djur
Tina berättar inlevelsefullt och som världens naturligaste sak om valet att skaffa betesdjur.
– Att inte ha djur är inget alternativ, vem vill bo på landet där det inte finns öppna fält, hagmarker och annat som möjliggör variation i landskapet. Jag har fullaste respekt för de som inte orkar eller kan ha djurhållning, men för mig var valet som sagt enkelt.

Sommarens torka
Vi frågar hur Tina har klarat sommarens torka och att försäkra sig om foder till hästar och får.
– Jag har haft tur, vi var tidigt ute och säkrade upp en del av foderbehovet. Men visst har även vi känt av bristen. Det var en av anledningarna till att vi slaktade ut närmare hälften av besättningen. Nu när vi har räknat över och bedömt tillgång och åtgång, så har jag köpt några får för att vi ser att vi klarar av detta.

Lammning
– Tackorna brukar lamma under februari och mars, men detta har vi nu planerat till maj nästa år. Detta för att tackor och lamm då ska kunna få färskt foder och alltså kunna beta ute och att vi endast ska behöva stöd-utfodra med hö och grovfoder. Det som känns bra med verksamheten är att den numera bär sina egna kostnader. Vi slaktar och levererar köttlådor via Kalvenäs Kött och säljer skinnfällar som bereds i Tranås i Sverige. För mig är det viktigt att det som produceras, bereds och vidareförädlas i Sverige. Det gör ju att arbetstillfällen stannar i landet.

Kan du rekommendera andra att skaffa får och är det något man bör tänka på?
– Ja det kan jag verkligen, även om det är en hel del att tänka på. Jag hade förmånen att ha en riktigt duktig mentor när jag drog i gång min besättning, Linde Karlsson i Kristinedal. Han har varit och är ett viktigt bollplank. Det han inte vet om fårskötsel, det vet ingen. Utöver hans stöd så har det blivit ett antal timmar framför datorn för att läsa in mig på jord-bruksverkets hemsidor om regelverk.

Livskvalitet
– Att det är daglig tillsyn och mycket pass under tiden då tackorna lammar, det är en förmån när man bor som vi gör. Det är livskvalitet som inte går att beskriva fullt ut, det måste upplevas.

Vi tackar Tina för kaffet och sätter oss i bilen. På väg från gården och vidare till nästa intervju så kan jag inte släppa frasen ”livskvalitet som inte går att beskriva fullt ut”. Precis så är det; svårt att beskriva detta genom denna intervju. Men tack vare bilderna på Tina tillsammans med hennes får, hästar och hund så  säger de mer än 1000 ord om hennes äkthet bakom ordet livskvalitet.
Se på bilderna, det räcker.


Publicerat

i

av