Hallå

Helena Nilsson, Region-direktör på  Regionförbundet i Kalmar län, som kommer att delta på årets näringslivsmiddag i samband med den årliga kommunjakten. Vad vet du om Högsby kommun?

– Först vill jag säga att jag ser fram emot att komma Högsby och träffa företagare och personer som på något sätt representerar trakten.
Jag vet att det finns många företagare inom den gröna näringen och att många jobbpendlar, främst till Oskarshamn. Ni har en bra och aktiv företagarförening och jag vill påstå att ni är den mest aktiva i länet. Flera företag sätter er i fokus när det gäller närproducerat som gårdsslakterier och gårdsbutiker. Företag som jag fått följa under flera år är Emåmejeriet och det lokala sågverket i Hanåsa, som är goda exempel på företag som utmanar de stora multiföretagen. Ni har även många enmansföretag där flera insett hur viktigt det är att samverka över kommungränserna.

Hur tror du att det är att driva företag i kommunen?
– Jag har alltjämt sedan 1997 arbetat med just det område som handlar om näringslivet och haft detta som mitt ansvarsområde. Vill inte påstå att jag kan allt, men jag har god förståelse för utmaningar och möjligheter man kan stå inför som företagare.

Vad ser du som Högsby kommuns största utmaning?
– Där är arbetsmarknaden på topp på den listan. Dels utifrån att alla ska ha ett jobb att gå till, men även att man har rätt kompetens för arbetsmarknaden. Det handlar då om arbetsmarknadsregionen, inte kommungränsen. Här är det viktigt att vara lyhörd och öppna upp för dessa förutsättningar.  En utmaning som jag tror är ett framgångs-recept är att lyckas marknadsföra kommunen som en fantastisk boendekommun med många duktiga företagare som jag vet finns i kommunen. Många är utvecklingsbenägna och det ska man vara stolt över och fram för allt ta till vara på.

Vem är då Helena?
– Bor på Öland, född Ölänning och då räknas man som en riktig Ölänning. Bor sedan några år tillbaka på föräldragården på Eriksöre. Tillträdde som regiondirektör den 20 augusti i år och ser regionförbundets uppdrag som viktigt för att driva länet framåt.

Vad kommer du då att prata om den 19 oktober?
– Förhoppningsvis kommer middagsgästerna tycka att såväl maten som det verbala är så att säga matnyttigt. Jag kommer att lyfta flera saker, framför allt att vara stolt över de lokala och det positiva som finns och att ha perspektiv inom som utom kommungränsen. Mina hjärtefrågor är att man betar till sig ny kunskap, dels via studenter och nyanlända för att utveckla verksamheter. Öppnar vi upp dörrar, marknadsför oss och vågar ta emot elever och studenter, inte minst för att få de unga att stanna kvar så är detta en win-win-situation. Mittpunkt Högsby har varit föredömliga i arbetet med att öppna dörrar för unga och nyfikna avslutar Helena.

 lotta

 

Lotta Berggren, Företagarna i Högsby

Vi ser att det är lite förändringar till årets middag, berätta:
–  Det är inga större förändringar men den är desto viktigare.
Vi vill i år att denna aktivitet ska vara till nytta för så många som möjligt och inte bara för de som kommer på kvällen. Så i stället för att gästerna ska betala in 100 kronor per kuvert till oss, så betalar man i stället in detta direkt till Rosabandet-kampanjen som pågår under oktober månad.  (Se anmälan och kontonummer i denna tidnings annons).
– För varje person som sedan anmäler sig till middagen, kommer Stabygården att skänka motsvarande belopp till Rosabandetkampanjen.
Precis som tidigare så är det begränsat antal platser till såväl jakten på dagen som till middagen på kvällen, vilket innebär att först till kvarn är det som gäller, uppmanar Lotta.
Anders Ek är dagens jaktledare och Jonas Erlandsson, Högsby kommun, är jaktvärd. En kommunjakt som brukar vara mycket uppskattad av deltagarna. En dag där skyttar, hundförare och medföljande gäster bjuds på en skogslunch mitt på dagen och förhoppningsvis några uppskattade och minnesvärda timmar mitt i Smålandsskogarna.

 

// Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: