Christer Sanglén ses här med Handbördspokalen flankerad av Daniel Östergren och Linus Östergren.
Den förnämliga Handbördspokalen har skyttarna i Handbörds skyttekrets tävlat om årligen sedan starten 1904. Årets upplaga avgjordes på skjutbanan i Fågelfors, där Alsterbro lyckades vinna ännu en gång.
Handbördspokalen är en tävling i banskytte med fem skyttar i varje lag. Varje skytt skjuter fem skott i liggande, tre i knästående samt två i stående, vilket sker på 300 meters avstånd. I sammanhanget kan nämnas att den gamla femringade tavlan används.
Förvaras i bankfack
Handbördspokalen är en verklig dyrgrip. Den mäter 40 centimeter och är i silver. Pokalen förvaras i bankfack, med undantag av en dag på året, då den finns på plats i samband med skyttetävlingen. Den förnämliga pokalen ritades av Karl Sabelström, som var målare, fiolbyggare och var även medarbetare i Albert Engströms tidning, Söndags-Nisse. Som kuriosa kan dessutom nämnas att denne Karl Sabelström var med I Långemålas lag, som lyckades vinna premiärupplagan av Handbördspokalen anno 1904.
Gick inte att värdera
I början av 1970-talet fick en expert uppdraget att värdera Handbördspokalen och drog direkt slutsatsen att det var en omöjlig uppgift, då den inte gick att värdera i pengar!
Naturligtvis har det hänt mycket kring Handbörds-pokalen under alla dessa år. Ett år, då det vinnande laget tog med sig pokalen hem, alltså innan den började förvaras i bankfack, försvann pokalen, men lyckligtvis hittades den senare i ett uthus.
En av de äldsta
Tävlingen om Handbörds-pokalen är en av de absolut äldsta. I och för sig är engelska cuppokalen äldre, då den startade 1871 och Davis cup i tennis kom igång 1900. Båda dessa tävlingar gjorde uppehåll i samband med världskrigen i motsats till Handbörds-pokalen.
Kontrollanter åkte hästskjuts
Under de inledande åren sköt föreningarna på sina respektive hemmabanor. Sedan kom en kontrollant från någon annan förening och i början åkte denne hästskjuts, varpå det senare blev cykel. Sedan åtskilliga år avgörs Handbördspokalen på en enda bana, varför behovet av kontrollanter har försvunnit.
Det finns en omfattande dokumentation kring Handbördspokalen med bland annat bilder på var och en i det segrande laget samt vilka resultat de hade. Skyttarna i det vinnande laget, som skjuter minst 80 poäng, belönas med en Handbördsstjärna i silver och med lägre resultat blir det en bronsstjärna.
Deltog 49 år i rad
Långemålaskytten Artur Gustafsson var med under åren 1927-1975, alltså i 49 år utan avbrott. Han ingick i det vinnande laget om Handbrödspokalen vid tio tillfällen. Bland de många profiler som ofta deltog i tävlingen kan nämnas Nils Blom, Högsby, Nils Johansson, Fågelfors och Harry Schultzberg, Kråksmåla.
– Det är viktigt att traditionen kring Handbördspokalen fortsätter. I år fick Långemåla förhinder och sedan en del år har Grönskåra/Fagerhults verksamhet upphört. Vår skjutbana i Fågelfors är vi stolta över, då den håller hög klass. I sammanhanget kan nämnas att kapten Johan Melcher Ekströmer vid Fogelfors Bruk skänkte mark till skjutbanan. Han var även med och sköt om bland annat Handbördspokalen, säger Christer Sanglén i Fågelfors skytteförening,
Alsterbro segrade
Visst är det speciellt att tävla om Handbördspokalen och att vi lyckades vinna denna gång, säger Staffan Östergren, Alsterbro, som tillsammans med Johan Karlsson, Kristoffer Bennesved, Göran Franzén och Staffan Östergren ingick i laget, som fick ihop 433 poäng. Sedan följde Kråksmåla 394, Fågelfors 392 och Högsby.
Text och bild:
INGVAR GUNNARSSON