Hemestra i sommar

Nu är säsongens turistbroschyr klar, vi hoppas den ska inspirera dig att upptäcka en del av Småland. Kanske till och med upptäcka platser i närheten av där du bor som du ännu inte besökt, menar Carina Hansson och Kicki Svensson, Högsby kommun.

 

Text och bild: Gunilla C Johansson

 

Man blir lätt hemmablind och ser inte alltid de platser som långväga turister åker till för att få en minnesvärd semester säger Carina.

Nytt för i år är att kart-guiden och turistbroschyren har ett mer komplett register på saker du kan uppleva i kommunen.

– Vi har försökt att få med så många besöksmål som vi bara kunnat för att lyfta både kända och okända platser som är väl värda ett besök. Man behöver inte åka flera mil för att upptäcka, många gånger finns de på gång- eller cykelavstånd.

Ta Jonas Stolts väg och här där vi är just nu, i Lanhagen. Här har gångvägarna hög tillgänglighet för den som tar sig fram med exempelvis rullstol eller barnvagn intill Emån.

Befinner du dig i Berga har du inte någon längre sträcka till Gösjön, och om du bor i Fågelfors kan du ta dig till Övrasjöbadet eller till Välenbadet om du befinner dig i Fagerhult. Så begreppet hemestra, att semestra på hemmaplan, är enklare och lättare än man kanske tror menar Carina.

 

Servicepunkter

– De tre lanthandlarna i Berga, Fågelfors och Fagerhult håller öppet alla dagar i sommar och är blivande servicepunkter. Butikerna har redan nu turistinformation på hyllorna för den som vill veta vad man kan hitta på att göra.

Som ett led i att utveckla besöksnäringen har Handlarna har gått utbildning i hur man på bästa sätt tar emot och bemöter turister och har även besökt flera av kommunens besöksmål berättar Kicki.

 

– Besöksnäringen är en viktig och växande näring runt om i hela Sverige. Här måste vi hänga på och tillsammans utveckla den verksamhet vi har med förhoppningen att få fler att våga satsa på besöksnäringen. Man efterfrågar organiserade natur-upplevelser som exempelvis att vandra, cykla, paddla, klättra och fiska, en aktiv semester med andra ord. Här finns utvecklings­potential för den som vill starta företag. Det som finns har vi försökt att fånga upp i vårt informationsmaterial betonar Carina.

 

Under samma tak

Turismen är sedan en tid tillbaka under samma tak som näringslivs- och arbetsmarknadsenheten.

– Detta faller ju naturligt då besöksnäringen är en del av näringslivet menar Kicki.

Därför ska du turista och Hemestra på hemmaplan.

– Söker du efter lugnet, naturupplevelser så har du hamnat helt rätt när du är i Högsby kommun sammanfattar Carina och Kicki.

Turistbroschyren delas ut till hushåll och fritidshushåll i Högsby kommun med omnejd. Den finns även på Turistbyråerna  i hela Kalmar län.

 

Läs turistbroschyr 2019/2020 


Publicerat

i

av

Etiketter: