Historien lever vidare genom Formakök

Johan Andersson, försäljnings- och marknadsansvarig tillsammans med Mikael Nilsson från Formakök.

I samma lokaler som Elon Karlsson en gång jobbade huserar idag företaget Formakök. Ägarna Johan Andersson och Marcus Ishagen har som målsättning att fortsätta bygga trähistoria på platsen.

Men vi tar det från början, hur allt en gång började för grabbarna som idag levererar kök till hela landet.
– Det var väl egentligen så att jag blev uppvaktad av en av de tidigare ägarna till CR-Produkter, bolaget vi sedan kom att köpa. De tyckte att jag skulle börja hos dem och sälja deras nya idé, platsbyggda kök i ett mellansegment rörande prisbild. Det lät riktigt intressant och efter lite bollande fram och åter hittade vi rätt och jag började som säljare av kök och också delägare i Formakök. Så runt 2016 drog vi i gång det här med kök, förklarar Johan från bolaget när vi stämmer träff med honom i Showroomet nere i Oskarshamn.

Sedan den dagen ett etablerat namn i kökssverige.

Formakök inledde snabbt ett samarbete med olika aktörer och såg till att hitta en plats för att kunna visa upp sina platsbyggda kök. Samtidigt såg de till att etablera ett nätverk med producenter i närområdet för att kunna marknadsföra sig med ord som lokal- och närproducerat. Snabbt kom också värdegrundsord som genuint och hantverk in i bilden.
– Vi har aldrig behövt ångra de ord vi valt att jobba med i vår marknadsföring. Än idag är det just med de argumenten vi säljer kök. Allt görs med handpåläggning i vår fabrik i Berga och vi producerar dem med stolthet, berättar Johan vidare.
– Showroomet vi befinner oss i nu flyttade vi in i 2020 och här vill vi ge våra kunder en möjlighet att klämma och känna så mycket de bara behöver för att vi ska bli det givna valet rörande leverantör av kök. Vi vill att våra kunder ska få samma känsla hos samtliga av våra återförsäljare och vi är noga med att välja rätt när vi expanderar. Vi vill att kunden ska få en genuin känsla av småländskt hantverk när de besöker något av våra showroom helt enkelt.

Kalmar i siktet
På ganska kort tid har Forma-kök etablerat sig som en leverantör av kök med klass i landet. Nu vill man också expandera, gärna söderut. Sedan 2021 har Johan en ny kompanjon i Marcus Ishagen och sedan 2022 är de båda ensamma ägare av bolaget Formakök.
– Jag och Johan känner varandra sedan tidigare och när samtalet kom från Johan förra året om en lunch trodde jag att han bara var ute efter bra fraktavtal då jag på den tiden satt på DHL. När han efter sedvanligt kallprat över lunchen helt plötsligt frågade om vi inte tillsammans skulle bli med träindustri trodde jag han skojade med mig. Men efter att han förklarat allt kring bolaget och den möjlighet till att då förvärva hela produktionskedjan inhouse var jag inte sen att hoppa på hans galna idé och har inte ångrat mig en sekund, berättar Marcus med stolthet i rösten.
– Månaderna har gått snabbt och medans Johan sköter försäljning och marknadssidan nerifrån Oskarshamn ser jag och vår fantastiska personalstyrka till att allt snurrar på uppe i Berga. Vi sitter i en fabrikslokal med anor och tillsammans har de anställda otroligt många år inom yrket. Så de får styra mig in i trä-industrin helt enkelt och de har gjort det med beröm väl godkänt kan jag lova! Nu ser vi bara möjligheter till fortsatt expansion och söker febrilt efter en samarbetspartner söderut, gärna i Kalmar, där vi kan visa upp våra kök för en ännu större målgrupp. Just söderut har blivit vår marknad, vi levererar ungefär tio kök till Malmö på ett till Stockholm. Så vi vill fortsätta söderut helt enkelt.

Flera ben att stå på
För gänget bakom Formakök finns det flera ben att stå på. Genom sitt goda hantverk är de en stabil leverantör även inom badrum och förvaring. Flera spännande projekt som underleverantör av hotellinredning har både genomförts och ligger också klart för leverans på fabriken i Berga.
– Vi försöker vara så flexibla som möjligt och våra kunder uppskattar just ordet platsbyggt. Vi har inga färdiga moduler som innebär att våra kunder måste ta hänsyn till oss utan vi löser allt som de önskar på platsen de vill ha sitt kök oavsett önskan om luckor, lådor och förvaringsutrymmens storlek. Att vi har kunder från Norrland ned till Malmö visar på att vi tänker rätt och vi har idag redan passerat över 700 ordrar vilket såklart är riktigt skoj, berättar Marcus vidare.

Ljus framtid
För Johan och Marcus och gänget i Oskarshamn och Berga ser framtiden mycket ljus ut, någonting som såklart gör att ägarna kan sova gott om nätterna.
– Det är såklart alltid en oro att driva eget, mycket kan hända snabbt i livet. Men vi kan säga så att jag sover bättre nu än jag gjorde direkt efter att jag sagt ja till Johans erbjudande i alla fall, skrattar Marcus högt.
– För mig är det en trygghet i att ha med Marcus på tåget, förklarar Johan. Nu är vi två som driver och vi har hungriga anställda och framför allt jobbar vi mot samma mål, vi vill växa och etablera kontakt med husleverantörer och finnas med som ett val för nyblivna husägare eller för de som vill bygga om sitt kök, både lokalt som över hela landet. Vi känner att vi är på god väg och med den hjälp vi fick genom SKB och mervärdesavtalet har vi nu kunnat förverkliga en dröm. Så det blev en extra positiv överraskning för oss när vi ansökte om finansiering och det blev så tydligt att mervärdespengarna inte bara hamnar i få lokala projekt utan sprids över hela regionen. Med deras hjälp i ryggen går vi mot en ljus framtid för företaget, det är vi övertygade om!

 

Text: Mathias Sabel

Foto: Jonas Persson

 

 

 


Publicerat

i

av

Etiketter: