Historisk serieseger för Högsby IK

Glatt stormar HIK-spelarna fram efter finalvinsten och seriesegern.

Högsby IK har gjort en strålande fotbollssäsong genom att vinna division 3 Sydöstra Götaland. Nästa år väntar spel i tvåan för första gången i klubbens 113-åriga historia.

Text och bild: Ingvar Gunnarsson

Seriesegern säkrades redan den 6 november hemma på Sparbanksvallen genom vinsten med 2-0 i seriefinalen mot Älmhults FF sedan David Petersson svarat för de båda målen.
Trots regn och rusk såg i runda tal 250 personer matchen och publiken var inte sen att hylla sina hjältar när allt var över. Glädjen visste knappt några gränser och utöver spelarna fick tränaren Ola Petersson och fotbollsordförande Fredrik Hultman välförtjänt massor av gratulationer.

Fantastisk prestation
– Detta är en fantastisk prestation och att vi tillsammans har lyckats på så pass kort tid, men så har vi tränat hårt. Dessutom finns en ledarstab på fem till sex personer med vid varje träningspass. Inför nästa säsong är det viktigt att vi får behålla spelartruppen. Vi kommer upp i cirka 140 träningspass under året och att det blev mer än vanligt berodde på att seriestarten kom först i juni som en följd av pandemin. Segern mot Älmhult var för övrigt den sjätte raka, säger tränaren Ola Petersson, som har all anledning att vara nöjd med debutsäsongen i HIK.
I fjol var Högsby IK med i bottenstriden, men klarade kontraktet tack vare bättre målskillnad än Nybro IF.
– Tränaren Ola Petersson har stor del i våra framgångar, då han infört mycket nytt och vi har tränat som aldrig förr, anser Mergim Smakolli, som varit en av de tongivande spelarna.

Största händelsen
– Detta är den i särklass största händelsen någonsin i Högsby IK och visst blir det spännande att laget nästa år spelar i division 2, säger ordförande Björn Garpenstedt.
Under de senaste 60 åren har det förvisso varit en del höjdpunkter för Högsby IK, men inget kan mäta sig med årets insats.
På hösten 1962 tog HIK steget upp i fyran. Inför drygt 1 000 personer på Frövi blev det vinst med 2-1 mot Fågelfors i näst sista matchen och serievinsten säkrades därefter i Virserum.
Av spelarna från den tiden var Lars Sandholm och Per-Erik Adolfsson på plats vid seriefinalen mot Älmhult. Båda var imponerade över årets upplaga av HIK.
– Det här laget är det i särklass bästa HIK har haft. Tydligen är spelarna vältränade och håller ett högt tempo, tycker 84-årige Per-Erik Adolfsson.
Efter varierande resultat under flera år kunde HIK genom kval ta steget upp i fyran 1997 med Lars Backlund som tränare. I den sista kvalmatchen räckte det med 2-2 borta mot Vimmerby IF, där målvakten Christian Ragnar och forwarden Stefan Jansson spelade avgörande roller.

Lyckat kval
Mycket kvaldramatik handlade det om en oktoberlördag 2014 när Högsby IK besegrade Gransholm på bortaplan med 4-3. I slutminuterna fick HIK en straff, som Hampus Furuskog förvaltade på bästa sätt.
Årets säsong var den sjunde. I trean för HIK. För fem år sedan kvalade gänget till tvåan utan att lyckas gå upp, men i år blev det alltså serieseger och avancemang!


Publicerat

i

av

Etiketter: