Högsby Hästsportklubb

Camilla Ericsson från Långemåla är en av Högsby Hästsportklubbs mest trogna medlemmar.
Jag trivs här. Och nu har jag skaffat en ny häst, berättar hon.

Det finns flera anledningar att uppmärksamma Högsby Hästsport-klubb just i detta nu. En är att föreningen i år firar 20-årsjubileum. En annan är att det har gått tio år sedan klubbens ridhus stod klart.
Det har betytt mycket, så klart, säger Ida Mörstam som är kassör och en av eldsjälarna i Högsby Hästsportklubb.
Ridhuset har betytt mycket för oss. Det betyder att vi kan hålla igång året om.
Många av föreningens cirka 80 medlemmar är aktiva ryttare. En av dem är Camilla Ericsson. Varje vecka kommer hon och tränar i Högsby och hon har alltid representerat Högsby Hästsportklubb i tävlingssammanhang.

Det är bra här, bra anläggning och bra folk, säger Camilla.
I mitten av november i år skaffade Camilla Ericsson en ny egen häst vid namn Campbell, som hon håller igång i stort sett varje dag.
Vi har tillgång till en ridbana i Långemåla, men vi behöver komma hit till Högsby och träna för instruktör.
Campbell är uppväxt hos familjen Ragnar-Syrén i Örnås mellan Ruda och Fliseryd. Från den gården kommer även Pernilla Ragnar-Syrén. Hon är en av tränarna som Högsby Hästsportklubb engagerar regelbundet. En annan är dressytränaren Susanne Häggqvist och en tredje C-tränaren Angelica Bäck.

Öppet hus
Ja, här finns många möjligheter. När vi firade 20-årsjubileet med öppet hus i november så hade vi tre ponnies för prova på-ridningar i grupp. Det var riktigt populärt! berättar Ida Mörstam.
Under en säsong brukar vi ha mellan två och fyra större tävlingar här, då vi har cirka 200 startande från vår region. Utöver det har vi mindre tävlingar, så kallade pay and jumps och pay and rides. Dessa arrangerar vi ofta som kvällstävlingar i veckorna.
Förra året var Högsby Hästsportklubb med och gick till final i två olika allsvenska serier, medan klubben i år haft inte tillräckligt med konkurrenskraftiga tävlingshästar på benen.
– Ryttare och hästar går lite mellan klubbarna i regionen, så det växlar lite från år till år hur många tävlingsekipage som tävlar för oss. Det är så det ser ut, förklarar Ida Mörstam.
Hon tycker att det är fantastiskt att ha tillgång till ett 60 meter långt fullmåttsridhus med bevattningsanläggning. Ida Mörstam vill rikta ett tack till de lokala sponsorerna som hjälper klubben. Just nu är det som mest fart i ridhuset. Under den mörkare halvan av året kan det av olika anledningar vara särskilt besvärligt med utomhusträningen på de platser där hästarna bor.
När man behöver röra sig utomhus på eller vid en väg upplever man som hästägare ofta att respekten från bilister är jättedålig, säger Ida Mörstam.
Hon hoppas att anläggningen ska komma ännu mer till användning framöver.
– Vi ser gärna samarbete med andra föreningar och privatpersoner om de vill nyttja vår anläggning. Även om vi använder den flitigt vore det roligt om den kunde glädja ännu fler, säger Ida Mörstam.

Text: Fredrik Loberg


Publicerat

i

,

av

Etiketter: