Högsbybo på deltid

Det behövs många olika pusselbitar för att få ett samhälle på fötter, en av dessa pusselbitar är bankerna.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Vi har stämt möte med Ann-Christin Thörn Håkansson som är relativt nyrekryterad privatmarknadschef på Högsby Sparbank. Hon har arbetat i branschen under snart fyrtio år och kommer senast från Sparbanksstiftelsen Kronan i Växjö.

Hon säger sig trivas bra och har redan blivit ett känt ansikte för många i Högsby.

– Jag har verkligen fått ett gott mottagande och känner mig redan hemmastadd. Sedan några månader tillbaka hyr jag en lägenhet här i Högsby så nu behöver jag inte arbetspendla någon längre sträcka för att komma till arbetet. Nu handlar jag och uträttar mina ärenden precis som vem som här i kommunen.

 

Utvecklingsarbete

Anna, som hon också kallas, berättar att hon tillsammans med medarbetare och ledning arbetar med ett utvecklingsarbete för att kunna optimera kundkontakterna. Man vill vara nära sina kunder och finnas tillgängliga.

– Vi vill bli ännu bättre på det vi redan gör i dag bland annat i den miljö som kunder och medarbetare vistas i. Därför kommer vi att se över hur det rent fysiska ska vara utformat när man kommer in till oss för spontana ärenden. Vi vill att miljön ska vara välkomnande. För ett par år sedan byggde vi om, då gjordes arbetsrum för bokade möten med största möjliga sekretess mellan kund och medarbetare, även detta som ett led i ökad integritet och trygghet för våra kunder. Vi knyter allt fler kunder till oss vilket vi möter upp med att anställa ytterligare en medarbetare som börjar i augusti, då vi blir totalt 17 stycken här på banken.

Jag hörde att ni har mer än 9 000 aktiva kunder i dag.

– Stämmer bra det. Detta betyder att vi som en lokalt förankrad bank även har kunder över hela landet.

Vad är det som gör att man väljer en lokal bank fast man bor på annan ort?

– Det finns nog många anledningar till detta. En kan vara att man haft oss som bank när man bodde i kommunen och valt att behålla sin bank när man flyttar. Detta för att man har haft en personlig kontakt och fungerande tjänster. Det kan ju även bero på att man hört eller sett något som man uppskattar och därför tar kontakt med oss.

För oss är det lokala grundläggande och grunden till vårt berättigande på marknaden. Skulle vi gå ifrån det personliga och lokala, då är vi ju vilken bank som helst som lånar ut eller förvaltar pengar.

Grunden för en fristående lokal bank är att vi ska vara en naturlig del i det lokala samhället.

 

Du har fyllt 60 och väljer att börja en ny tjänst, hur kommer det sig?

– Joakim kontaktade mig, då han fått ett tips om mitt namn, och efter några möten så stod det klart att jag blev erbjuden tjänsten. Det känns extra motiverande att få nya utmaningar och att en arbetsgivare ser arbetslivserfarenhet som en styrka hos kvinnor i min ålder, detta är långt ifrån självklart.

Initialt har jag arbetspendlat men nu bor jag här i veckorna. Jag har min särbo i Nyköping, min son är ingenjör och bor i Malmö och min dotter som går i mina fotspår bor i Stockholm och så har jag ett litet hus på Öland.

Det låter utspritt.

– Ja, det kanske det gör, men vi är så vana vid detta och ser det mer som lite miljöombyte.

Utmaningar

Vilka utmaningar står bankerna och kunderna inför enligt dig?

– Ja, det är nog vill jag påstå, den påbörjade teknikutveckling som påverkar oss mer och mer. För att ge våra kunder bästa möjliga förutsättningar erbjuder vi utbildning där man tar med sig sin läs-platta, telefon eller liknande och träffas i grupper med ett fåtal deltagare där vi går igenom de tekniska plattformarna.

Detta brukar landa i att vi hjälper till så att man får i gång applikationer, såsom BankID eller Swish i sin telefon eller läsplatta. Allt detta får ta sin tid och det finns ingen anledning att stressa fram något, men vi vill att man ska få information om vilka digitala tjänster det finns och vilken nytta de faktiskt kan göra. Ser vi till de frågor som kommer in via telefon eller spontanrådgivningen vid kassorna så är de oftast av teknisk karaktär. Tekniken ligger så att säga i tiden.

Nu under sommarperioden så har vi många kunder utifrån som är i sina sommarhus och som passar på att komma in och hälsa och uträtta ärenden vilket är extra roligt.

 

Hur ser ni på kontanthanteringen?

– Vi ser den som en självklar  och naturlig del av vår service till våra kunder. Det finns inga signaler om att detta ska avvecklas. Det vi däremot kommer att se över, precis som alla andra banker som hanterar kontanter, hur vi ytterligare ska förstärka säkerheten som redan i dag är hög.

När du inte är på jobbet vad fyller du din fritid med?

– Det blir en hel del tid när så ges möjlighet med mina fina barnbarn som är tre för tillfället. Något som jag gillar och prioriterar är att umgås och göra saker med vänner och familj, speciellt att åka skidor, då jag gillar vintersport. Att vara ute och resa ger mig mervärde och en vidare syn på livet.

Bästa med Högsby:

Finns all service man behöver. Jag gillar gymmet och promenaderna i avkopplande miljö.

Favoritfärg: Röd

Maträtt: Finns en oslagbar etta, raggmunk med fläsk och rårörda lingon.

Senast lästa bok: Pass på den, det blir nog tidningar med nyhetskaraktär.

Musik: Just nu är det John Lundvik

Detta visste du inte: Jag har kört mycket MC tidigare och även åkt vasaloppet.

Till sist

Högsby Sparbank fyller hela 125 år nästa år, hur kommer ni att fira detta?

– Vi har precis startat planeringen, men en sak är säker och det är att det inte kommer att gå obemärkt förbi summerar Ann-Christin.


Publicerat

i

av

Etiketter: