HögsbyHöst

Precis som tidigare år så lyckas föreningar, företag, kommunen och arrangörer fylla hösten med en imponerande mängd aktiviteter.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Vad sägs om familjedag på Misteln med pyssel och fika, söndagscafé i Ruda där Kalmar-Jonny Nilsson berättar om lastbilstrafiken mellan Sverige och Mellan-östern.
Eller varför inte ta dig till Berga Bio för att titta på film, eller föreställningen Musikalisk Explosion.
För dig som gillar trädgårdsarbete, ta dig gärna till Misteln och lyssna på trädgårdsarkitekt Linda Högsander Lindkvist. Linda är flitigt anlitad av företag, privatpersoner och bostadsrättsföreningar med allt från rådgivning, planteringshjälp, beskärning av fruktträd till trädgårdsdesign.
Söndagscafé på Hornsberg där det serveras hembakat i mysig miljö är ännu ett gott exempel på aktiviteter under hösten.

I Grönskåra och Isabogården arrangerar hembygdsföreningen en skördefest i början av oktober.
Vi träffade Eira Axelsson och Jenny Jakobsson, båda aktiva i föreningens styrelse, för att få veta mer om arrangemanget och Isabogården.
– Vi har redan ett 15-tal utställare som tackat ja och är det så att man kommer på i sista stund att man vill ställa ut är det bara att kontakta oss så försöker vi ordna en plats uppmanar Jenny.
Isabogården har anor från slutet av 1700-talet där hus-kropparna bestående av mangårds- och ekonomibyggnader ligger samlat runt en stor öppen grönyta.
Vi försöker att hålla ordning på byggnader och nu närmast kommer vi att renovera delar av entrén till samlingslokalen berättar Eira.
Vi slår oss ner vid ett av långborden nära eldstaden.
– Under skördefesten kommer det att serveras kroppkakor, kaffe och fika här inne säger Eira och pekar på alla bord och stolar som väntar på besökarna.
Det kommer även finnas plats för utställare här inne och på lite olika platser här på Isabogården. Det är viktigt att alla kan få tak över huvudet om inte vädret är med oss denna dag säger Eira.
– Vi har stor variation bland utställarna berättar Jenny och poängterar att samtliga kommer från närområdet.
För att nämna några så kommer Ulla Fransson med sina lapptäcken, Nils-Gunnar säljer honung, Johannas Blommor, Stefan och Ernst säljer ägg, bröd och grönsaker. Här har man chansen att köpa med sig såväl mat som hantverk och gå hem mätt efter en kroppkakelunch.

Vad är det som gör att ni engagerar er i hembygdsföreningen.
– Ja det är olika skäl, men det faller sig på något sätt naturligt att vara en del i föreningen. Vill man ha något gjort så behöver man hjälpas åt, inget gör sig ju självt. Vi hoppas att fler ska känna att denna samlingslokal är en naturlig mötesplats säger Jenny.
– Att jag gick med i styrelsen 2007 var för att min man Birger som var aktiv i föreningen förolyckades i skogen. Det vände upp och ner på mycket, bland annat detta, och då sa jag att jag kunde gå med i styrelsen. Andra året i styrelsen så valdes jag till ordförande och sedan har det rullat på säger Eira.
Du Eira har precis fyllt 84 och du Jenny 28, yngst respektive äldst i styrelsen. Hur ser ni på detta, duon tittar på varandra och skrattar.
– Ja, det är ju som det är, vi lär av varandra och vi bollar idéer. Jag står för hur det har varit och du Jenny och de andra två yngre i styrelsen står för det nya och detta tillsammans blir ju bra.
Det är inte lätt att få folk att engagera sig och att få tid över till föreningsverksamhet.  Vi hade turen att få in nya i styrelsen när trotjänare som gjort ett bra arbete väljer att kliva av, nu ser vi verkligen med tillförsikt på framtiden säger Eira.
– Jag flyttade hit då min man kommer ifrån Grönskåra. Nu bor vi här med vår dotter Elvira och vi trivs bra. Arbetspendlar till Älghult arbetar som kock på Storgården, lagom långt pendlingsavstånd till arbetet. Att som inflyttad engagera sig i föreningen känns både roligt och inspirerande berättar Jenny.

På vägen ut och i farstun står en innerdörr uppställd mot ena väggen. Dörrbladet är fyllt av förnamn, datum och vikt.
– Ja, denna dörr den ska jag säga dig detta är dåtidens viktväktare. I början av 1900-talet hade vi en lanthandel här i Grönskåra, Erik Erikssons Lanthandel som hade en riktigt stor våg. Förr köpte man matvaror i lösvikt. När man handlade passade man på att väga sig, för att se om man gått upp i vikt. Förr så var det ju ett rikedomsbevis att man hade lite hull, man hade råd att äta.

För dig som vill uppleva en miljö med historiska vingslag, smaka och se på lokalproducerat och avnjuta Isabos kroppkakor, ta dig till Grönskåra den 5 oktober.

 

Se programmet för HögsbyHöst här: http://2019-09 Sept INNEHALL_web


Publicerat

i

av

Etiketter: