Höstfint med Stormhatten

starmhatten2Hösten är här och med den sprakande färgskalor från det gulaste gult till roströdaste rött.
Vi på Innehåll tog hjälp av Stormhatten, Högsby för att få lite inspiration till ”höstfint” inomhus. För vem kan motstå ett vackert blomsterarrangemang på ett bord i höstmörkret tillsammans med lite tända ljus och en kopp te.

Nedan följer hur du steg för steg på egen hand kan skapa ett blomsterarrangemang, med blommor och blad från din egen trädgård varvat med blommor från din blomsterhandlare.

Detta behöver du för just detta arrangemang: Oasishållare, oasisfix, oasis, skål, vass kniv, sax, blommor, pinnar och lite grönt. I detta exempel har Stormhatten använt galaxiblad, läderblad, eklöv, gerbera, rosor, hypericum, krysantemum och japanska lyktor.

Gör så här
Blötlägg oasis i ca ½ timma. Fäst oasishållare i skålen och tryck fast oasisen, runda till oasisen med kniven.
Börja med att sätta dit de
gröna bladen, för att dölja oasisen. Blanda gärna med lite olika gröna blad för att få lite mer liv i arrangemanget.

Nu är du färdig med själva grunden. Så nu över till blommorna och rosorna. Börja i mitten med den blomman som ska vara högst. Den sätter formen och längden på resterande blommor. Just detta arrangemang ska stå mot en vägg, vilket gör att fokus läggs på blommor uppåt och åt höger respektive vänster sida om huvudblomman.  Tänk på att sidoblommorna ska vara ungefär 50 % av längden på huvudblomman. Detta för att få balans i arrangemanget.
Gerberan håller sig bäst om du försiktigt virar en tunn ståltråd runt stjälken.
Tänk på att fästa blommor i oasisen åt det håll den lutar, så att blommorna ser ut att ”falla” åt ett naturligt håll.
Efter att gerberan är på plats, så är det dags för krysantemum och japanska lyktor. De placeras lite lägre än gerberan och de förbinder rosen i toppen med de gröna bladen i botten. Hypericum sätter du strax under toppblomman och hela vägen ner mot de gröna bladen i linjer så att arrangemanget håller ihop och ser homogent ut.
Var försiktig så att du inte sätter i för mycket blommor, då det lätt kan se överarbetat ut.
Nu är vi klara och sätt gärna lite egen prägel med någon personlig detalj, som glaskula, band eller dylikt.

Åsa som har arbetat inom branschen i 30 år har tidigare drivit egen blomsterbutik i Ruda. Efter några års uppehåll så är hon sedan 4 år tillbaka i branschen och arbetar hos Anna-Lena och Bosse på Stormhatten, något hon trivs mycket bra med.

– Jag gillar verkligen att skapa och få fram det fina hos varje blomma. Det kommer hela tiden nya influenser så det gäller att hänga med och samtidigt ha med sig erfarenheten. Mycket av det jag arrangerar sitter i ryggraden.

Tips från Stormhatten
• Blanda gärna färger men inom temat, det vill säga, höstfärger för sig, vårfärger för sig och så vidare.
• Var noga med att snitta blommorna innan du fäster blommor i oasisen.
• Se till att hålla oasisen fuktig hela tiden, då håller sig blommorna fina längre.

Anna-Lena och Bosse är inne på sitt 21:a år som företagare och tillsammans med Åsa och Ingemo så servar man kunder med blommor i allt från största glädje till största sorg.
– Vi kommer väldigt nära våra kunder då blommor används i så många olika sammanhang. Det är något som vi genom åren allt mer uppskattar säger Bosse och Anna-Lena Jonsson.

Man firade inte 20-årsjubileum förra året på grund av Anna-Lenas sjukdom, Mineres sjukdom. Hon är idag ännu inte helt återställd men är på bättringsvägen.
– Vi satsar istället på 25-årsjubileum, tiden går så fort när man har roligt och trivs med det man gör.

Just nu är det många som gör höstfint både ute som inne och det är många kunder som är inne i butiken och handlar under den knappa timmen som Innehåll var på plats.

Vi tackar för besöket och det goda kaffet och önskar våra läsare lycka till med att få in lite höstfärger i hemmet.

//Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: