Inget är omöjligt

Istället för att se motgångarna som något oöverstigligt och nedslående väljer Ulrika Svantesson att se motgångar som en prövning att hitta lösningar, det positiva. När det är som jobbigast kan det bara bli bättre.

-Vi har alla så mycket energi inom oss och det är ditt eget val vad du väljer att lägga det på. Lägg det på det negativa och det förstärks, lägg det på det positiva och det förstärks. Jag har valt att leva mitt liv i nuet och inte oroa mig för vad som kanske kommer att hända.
Ulrika, född och uppvuxen i Berga som i dag har fyllt 40 år insjuknade i en njursjukdom när hon var endast nio år gammal. Man upptäckte hennes sjukdom med att hon hastigt ökade i vikt under kort tid. Läkarna konstaterade att njurarnas funktion var nedsatt och där vätskeansamling i kroppen blev ett av symptomen.

Här började en lång resa – året var 1980
– Då, på 80-talet så visste sjukvården inte så mycket om hur man hanterade patienter med min sjukdom så jag blev försökskanin på många olika former av behandlingar. Jag lärde mig leva med min sjukdom och allt eftersom åren gick bildade jag familj och mina två döttrar föddes. Efter att jag fick
barn så fortsatte mina njurar att bli allt sämre. Jag har därför genomgått en transplantation av två njurar från en donator. En donator  jag är evigt tacksam till och som gett mig ett helt nytt liv. Min sjukdom har präglat mig, tvingat mig och ständigt påmint mig om att leva i nuet.
Ulrika har under hela sin uppväxt och fram till 20 års ålder utövat sporter som fotboll, löpning, friidrott och skidor. Något som det blev lite mindre av efter det att hon fått barn.
– Jag var mitt uppe i familjelivet och något fick stå tillbaka. I mitt fall var det idrotten. Men jag har alltid prioriterat  idrotten i mitt liv, vilket bevisas med att jag började träna igen då min äldsta dotter endast var 3 månader.

Flerfaldig VM- och EM-medaljör
Ulrika ville inte att hennes sjukdom skulle stoppa hennes intresse för att utöva olika former av idrottsgrenar. Efter att hon genomgått transplantationen av de två njurarna så var det starten för hennes nya liv, fullt medveten om livet sköra tråd.
– Det är viktigt att hålla i gång och ta hand om sin kropp och hälsa. Jag bestämde mig för efter moget övervägande att ställa upp såväl i VM som EM för transplanterade.
När jag på allvar tog tag i träningen med stöttning av min sambo och så otroligt många människor så kunde det inte gå annat än bra. Den energi som så många människor ger till mig överstiger det mesta.
Ulrika har tagit guld- och silvermedaljer i såväl Australien, Göteborg och Zagreb.
I augusti i år så åker hon till Durban, Sydafrika och ställer upp i VM i grenarna cykel, löpning och racewalk. Det innebär att hon förbereder sig med att träna med upp till 10 pass i veckan. Detta närmar sig träningsvolymer på elitnivå.
-Min inställning är att antigen gör man något eller så gör man det inte.

Föreläsningar
Ulrika åker allt oftare ut och håller föreläsningar i ämnet livet före och efter transplantation och runt temat positiv energi.
– Att få dela med sig av erfarenhet till såväl läkarkåren, patienter, anhöriga eller idrottsvärlden är något som jag verkligen brinner för. Jag har även haft föredrag för unga killar som hamnat lite snett i livet och pratat om mitt liv och mina utmaningar. Att ge dessa killar lite perspektiv det var mycket givande även för mig. Tycker man att man har det jobbigt så ska man nog komma ihåg att det alltids finns de som är det värre. Mycket värre. Jag har även fått samtal från förtvivlade föräldrar som berättar om sitt barn som vägrar ta sin medicin. Här har jag fått varit en del i arbetet med ge lite nyckar så att barnet känner sig motivera att ta sin medicin, det är stort.

Därför bor jag här och därför lyckas du
•    Är så glad över all den stöttning jag får av så många i mitt liv och hoppas att jag kan inspirera någon att förverkliga drömmar.
•    Att bo på en mindre ort har många fördelar, alla vet vem man är och man håller ihop.
•    Ge dig själv en bra målbild.
•    Satsa på dig själv och ge dig själv en bra utbildning.
•    Man kan bo varsomhelst och lyckas.
•    Våga ta emot hjälp när du behöver.

”Jag vet att jag har en stark personlighet och gärna tar för mig. Men en sak är säker, det finns många personer som är viktiga och alla behövs, även de som inte alltid står längs fram i rampljuset.”

– Att aktivt välja att bo och driva min salong här i Högsby är något jag aldrig ångrat. Jag trivs oerhört bra i kommunen och är stolt över att jag vuxit upp här och att mina barn fått en trygg uppväxt. Här känner alla varandra. Det är ju det som är styrkan i att bo på landet.

//Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter: