Internationell karriär som framgångsrik polis

Makarna Anne-Marie och Nils-Gunnar Danielsson tycker båda att Berga är en utmärkt plats att bo på.

Yrkesvalet var i unga år oklart för numera 73-årige Nils-Gunnar Danielsson, Stockholm, men med sina rötter i Lillsjödal och Berga. Så småningom valde han polisyrket och var verksam internationellt under flera år.

Text och bild: Ingvar Gunnarsson

Efter de sex inledande skolåren i Drageryds byskola fortsatte Nils-Gunnar Danielsson vid dåvarande Högsby kommunala realskola och tog där examen 1965.
– Jag hade inget utstakat mål om framtida jobb, men var ett halvår på ett skolfartyg och det blev ungefär lika lång tid på både Handelsinstitutet i Kalmar och Universitetsfilialen i Växjö. I samband med militärtjänsten hamnade jag i Flottan och tog sedan studenten i Oskarshamn, berättar Nils-Gunnar Danielsson.

Valde polisyrket
Han bestämde sig sedan för att blir polis och var klar med studierna vid Polishögskolan 1972 i Stockholm och fick börja som tunnelbanepolis, varpå han hade olika polisjobb.
– Chefen för utlänningsroteln var Åke Karlsson, som jag kände då han hade sina rötter i Högsby. Han rekommenderade mig att börja vid utlänningsroteln, vilket jag också gjorde. Jag fick en del stipendier och pluggade språk på halvtid och lärde mig finska, franska, grekiska, arabiska, ryska och hann även med att förbättra både min engelska och tyska.
Det handlade ofta om jobb utomlands och särskilt minns Nils-Gunnar Danielsson studierna hos FBI i USA, då han fick lära sig åtskilligt om förhandlingsteknik i farliga situationer och bland annat då terrorister finns med i bilden.

Lyckad förhandling
– Något som fick väldigt stor massmedial uppmärksamhet inträffade i februari 1993, då jag förhandlade med en rysk kapare. Han var från Sibirien och hade med sig handgranater på en flygresa. Denne kapare beordrade ett ryskt plan att inte gå ned i Moskva utan i stället i estländska Tallinn, varifrån man släppte i väg planet med 90-talet passagerare till Arlanda.
Kaparen hade låtit 20-talet personer lämna planet på Arlanda efter en tid. Ombord fanns hans fru och deras lilla dotter.
– Efter åtta timmars förhandlingar gav kaparen till slut upp, men visst hade jag en hård press på mig och det kändes som en stor lättnad, då allt löste sig till det bästa. Mitt trumfkort var att kaparens fru och dotter fanns i planet. Vid åtskilliga tillfällen höll jag sedan föredrag om denna händelse och bland annat i Bryssel. Där fanns faktiskt representanter för FBI bland åhörarna.

Rysk penningtvätt
Sedan började Nils-Gunnar Danielsson 1995 att ägna sig åt att utreda den ekonomiska brottsligheten i Ryssland och den penningtvätt som förekom.
– OECD hade tillsatt en grupp, där jag tillsammans med företrädare för USA, England och Nederländerna ingick. Jag fick då träffa chefen för den ryska finanspolisen och hans medarbetare en viss Vladimir Putin, som numera är president i Ryssland.
Under de avslutande sju åren fram till pensioneringen 2013 var Nils-Gunnar Danielsson vid Frontex som är en myndighet under EU-kommissionen med uppgift att bevaka Europas yttre gräns. Han var då ställföreträdande chef för den svenska gränspolisen.

Trivs i Berga
Nils-Gunnar Danielsson och hans fru Anne-Marie har en lägenhet i Skärholmen, men är närmare fyra månader om året i villan på Sjönäsgatan i Berga, där han växte upp.
– Vi stortrivs i Berga, men eftersom vi har barn och barnbarn i Stockholm vill vi inte flytta därifrån.  Dessa trakter runt Berga och Högsby är fantastiska och vi har naturen inpå knutarna. Jag har en kusin i Högsby och en i Kalmar och har kontakt med båda. Dessutom har vi en rad andra vänner här. Det är fantastiskt avkopplande att vara här tycker både min fru och jag, betonar Nils-Gunnar Danielsson.


Publicerat

i

av

Etiketter: