Järngäng, tjejgäng och föremålsgrupp gör skillnad

Från vänster: Eva Axelsson, Börje Karlsson, Steve Johansson, Kenneth Jonsson, Ann-Britt Berg-Korner, Kenneth Korner och Maud Rudberg.

Vid flertalet tillfällen under året blomstrar Fågelfors Hembygdsförening upp genom att många tar sig till antingen julmarknaden, våffelhelger eller andra aktiviteter som är årligen återkommande.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Där emellan håller ett 20-tal personer anläggningen med ett tiotal byggnader i schack, med allt från underhåll, städning till att dokumentera inkomna föremål eller annat som hör till.
Vi träffades tidigt en morgon för ett par veckor sedan för att ta pulsen på föreningen. Ett mycket glatt gäng mötte upp oss på gårdsplanen och vi slog oss ner i scoutstugan vid ett stort bord, där det fanns plats för oss alla.
Det var inte svårt att få igång samtalet om hembygdsgården, engagemanget hos alla var påtagligt stort där man vurmar för platsen och all den historia som finns dokumenterad.

Allt har sin egen historia
– Vi har idag cirka 3 200 föremål utplacerade i de 10 byggnaderna som du ser här. Alla vittnar om sin storhetstid och har sin egen historia.
Börje berättar inlevelsefullt om olika föremål och allt arbete som krävs för att hembygdsgården ska vara en besöksvänlig mötesplats året om.
– Vi håller öppet flera tillfällen under året och vi har även guidade visningar när så önskas. Elever från skolorna dyker upp här lite då och då, och vi ges möjlighet att visa hur saker och ting tillverkades under en svunnen tid.

Olika arbetsgrupper
Gänget som samlats berättar att det minsann behövs tillsyn och att det finns arbetsuppgifter under stora delar av året.
– För oss som kallar oss järngänget, vi är ett gäng herrar som ser till att fastighetsunderhåll utförs. Just nu så bygger vi en mindre ekonomibyggnad där vi ska förvara arbetsredskap och annat som behövs för fastighetsunderhåll berättar Kenneth Korner.
Under 2019 fick järngänget betydligt mer att göra då man bytte kök i den lokal vi befinner oss i just nu.
– Att vi kunde sätta in ett helt nytt kök och bygga ekonomibyggnaden är tack vare  sponsorer – bland annat Högsby Sparbank, Högsby kommun, Lions, Sandholms Färg & Golv, Attacus, Lars-Ola Svensson och OpticUr. Dessa tillsammans med flera privatpersoner.
Vi är så tacksamma för dessa ekonomiska bidrag som gör att vi kan säkerställa ett stycke svensk historia och se  på framtiden med tillförsikt.

Tjejgänget
– Ja, här blir det att försöka hålla ordning, så det är rent och snyggt till sommaren då vi har öppet söndagar under delar av juli och augusti. Vi har då serveringen i gång då vi gräddar våfflor och brygger kaffe. Det blir även en hel del bakande, inte minst till julmarknaden säger Ann-Britt Berg Korner.

Föremålsgruppen
– Vi får in en hel del föremål varje år, och för att veta vad vi har, varifrån de kommer och vad de används till så håller föremålsgruppen i detta. Ett viktigt arbete som tar en hel del tid berättar Eva Axelsson

Gemenskap och sysselsättning
– Vi frågade alla runt bordet vad det är som gör att de engagerar sig i föreningen?
Steve Johansson: – det är gemenskapen. Vi har roligt ihop, vi i järngänget träffas onsdagsförmiddagar och vi har alltid något att göra.
Kenneth Jonsson, som fyller 80 år i dagarna: – ja det är roligt att känna sig lite behövd, och att man hålla igång och göra lite nytta då och då.
Kenneth Korner: – jag säger som de andra i järngänget, det är kul att hjälpa till och känna gemenskap.
Tjejgänget med Ann-Britt, Maud och Eva håller med herrarna.
– Det är klart att vi gör detta för att vi känner gemenskap och att det känns bra att få hjälpa till och att folk vill komma hit. Antingen för att se på föremål eller hyra denna lokal för privata tillställningar. Vi vill att alla ska känna sig välkomna till oss och denna fina hembygdsgård här i Fågelfors.

Så du som vill ser hur ett post- eller bankkontor eller en lanthandel kunde se ut för 100 år sedan, ta dig till Fågelfors, du blir inte besviken. Här finns allt från gamla kassaapparater till järnverktyg. De äldsta föremålen sträcker sig ända tillbaka till 1700-talet. Allt här kretsar kring den industrihistorien som startade under 1700-talet fram till i dag. Familjen Ekströmer som såg till att denna hembygdsförening grundades var Fågelfors i 101 år. De strukturerade om järn-industrin till träindustri, vilken sedan var verksamt fram till 1976.

Vi tackar för en gofika med den hittills godaste saffranssockerkaka och saffransbulle jag någonsin smakat. Att det var så gott beror på härligt sällskap och att det är bakat med värme och omtanke!


Publicerat

i

,

av

Etiketter: